Kardiyoloji uzmanından kalp sağlığı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kardiyoloji uzmanından kalp sağlığı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2017 15:36

Kardiyoloji uzmanından kalp sağlığı uyarısı

Haberin Devamı

 

Nurettin ARKAN/YALVAÇ, (DHA) - YALVAÇ Devlet Hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr. Mehmet Çelebi, Türkiye'de her yıl 125 bin kişinin kalp krizine bağlı olarak yaşamını yitirdiğine dikkati çekerek, 40 yaşından sonra düzenli sağlık kontrolüyle bunun önlenebileceğini belirtti.
Yalvaç Devlet Hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr. Mehmet Çelebi, Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp sağlığı konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye'de her yıl 125 bin dolayında hastanın kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak yaşamını yitirdiğini belirten Çelebi, kalp rahatsızlıklarının ve buna bağlı ölümlerin alınacak önlemlerle dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğine işaret etti.
40 yaşından büyük özellikle erkek hastaların her yıl düzenli olarak kardiyoloji uzmanına muayene olmaları ve gerektiği hallerde efor testine girmelerinin ölümcül sonuçların önlenmesini sağlayabileceğini vurgulayan Dr. Çelebi, "Kalp damar hastalıkları yaşam tarzı, sağlıksız yeme alışkanlıkları, fiziksel hareketsizlik ve psikososyal stres ile kuvvetli bir ilişki gösterir. Yaşam tarzından kastımız sigara alışkanlığımız varsa derhal bırakmak, bırakmıyorsak sağlık kuruluşlarından destek almak ve olabildiğince azaltmak, haftada 2 öğün ızgara balık tüketmek, kısıtlı tuz kullanımı, yemeklerde zeytinyağı tercih etmek, haftada en azından 2 saat postacı yürüyüşü dediğimiz şekilde yürüyüş yapmak, lifli besinler tüketmek, meyve tüketmek, alkol kullananlar için günde 2 kadehten fazla içmemek gibi tavsiyelere uymayı öneriyoruz" dedi.
Yalvaç'ta sayıca fazla kalp ve damar rahatsızlıklarına rastlandığını aktaran Dr. Çelebi, şu tavsiyede bulundu:
"Gördüğümüz kadarı ile ilçemizde karbonhidrat bakımından zengin olan hamursuz, haşhaşlı ekmek ve börek türü hamur işleri ile kaymak tüketimi normalden fazla kullanılıyor. Bu tür yiyeceklerin haddinden fazla tüketilmesi hastalığı tetikleyen faktörlerden biridir. Bu besinlerin tüketilmesi sınırlı olmalıdır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!