Kardeşine can verdi

Güncelleme Tarihi:

Kardeşine can verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 15:19

Geçirdiği enfeksiyon hastalığından sonra gelişen karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya giren 32 yaşındaki Fatma Kaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kız kardeşinden yapılan canlıdan karaciğer nakliyle yaşama döndü.

Haberin Devamı

Geçirdiği enfeksiyon hastalığının ardından nadiren görülebilen ilaç reaksiyonuna bağlı gelişebilen karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya giren 32 yaşındaki Fatma Kaya, kız kardeşinden yapılan canlıdan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Balcı, Fatma Kaya’nın bir ilaç reaksiyonu sonucunda sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığını belirterek, “Hastamızda hızla karaciğer koması gelişti ve hayatı tehlikeye girdi. Nakil için acil karaciğer çağrısında bulunuldu. Bir bağış olmadı ve hayati riskin artması üzerine canlıdan nakil için çalışmalar başladı. Bunun üzerine kız kardeşi verici oldu ve hastamıza kardeşinden karaciğer nakli gerçekleştirildi. Alıcı ve verici ameliyatı toplam 12 saat sürdü. Bu süre içinde organ bulunamaması halinde hastamızı saatler içinde kaybedecektik. Bu nedenle kadavradan organ bağışı çok önemli" ifadeledini kullandı.

Haberin Devamı

EŞ ZAMANLI İKİ AMELİYAT

AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Karayalçın da söz konusu nakilde de acil harekete geçilmesi gerektiğini ve karaciğerinin uyumunun olup olmayacağının belirlenebilmesi için gerekli değerlendirmelerin yapılıp operasyon kararı alındığını anlatarak, "Bu inceleme planlı bir ameliyat için haftalar alabilirken, böyle acil bir durumda saatler içinde hızla yapılarak, vericiden yapılacak nakilin uygun olduğuna karar verildi. Verici ameliyatı 4-5 saat sürdü. Bu sırada alıcı ekibi de alıcı ameliyatına başladı. Biz, organı çıkardıktan sonra alıcı ekibi de ameliyatın devamını gerçekleştirdi" diye konuştu. Vericinin, operasyonun ardından bir hafta sonra taburcu edildiğini dile getiren Karayalçın, bağış yapan Yeliz Akkaya'nın şu anda sosyal yaşamına geri döndüğünü ve genel sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

‘HİÇ DÜŞÜNMEDEN KABUL ETTİM’

Karaciğer yetmezliği nedeniyle acil nakile alınan 32 yaşındaki üç çocuk annesi Fatma Kaya, “Kardeşime bir can borçluyum. Onun yerinde ben de olsam yine aynısını yapardım, hiç tereddüt etmezdim, çok teşekkür ediyorum. Eğer kardeşim bana verici olmasaydı, üç çocuğuma annelik yapamayacaktım. Kardeşimin ve hekimlerin sayesinde bugün ayaktayım" dedi. Ablasına karaciğerini veren 28 yaşındaki Yeliz Akkaya da hiç düşünmeden verici olmayı kabul ettiğini söyleyerek, "Kan gurubum tuttu, ben de hiç düşünmeden 'cansa can, kansa kan' dedim. Biran önce ablamın sağlığının yerine gelmesini istedim" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!