Karamehmet çalım atıyor TeliaSonera pes etmiyor

İSVEÇLİ TeliaSonera’nın Başkan Yardımcısı Michael Kongstad, önündeki kağıda Turkcell Holding ile Turkcel İletişim’de yönetimin nasıl karışacağının şemasını çiziyor:

Turkcell Holding: Çukurova Holding (3 sandalye), TeliaSonera (2 sandalye), Alfa (operasyon tamamlandığında 2 sandalye).

Turkcell İletişim: TeliaSonera (2 sandalye), Alfa (operasyon tamamlandığında 2 sandalye), 3 sandalyenin durumu ise belirsiz. Halka açık şirketlere getirilen zorunluluğa göre 2 sandalyenin ‘bağımsız üyeler’e verilmesi gerekiyor. Bu durumda Çukurova Holding’e tek sandalye kalıyor.

Michael Kongstad’ın çizdiği şema, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamaya dayanıyor. Açıklamaya göre, Rus Alfa Grubu, 3.3 milyar dolarlık operasyon sonrasında hem Turkcell Holding’e, hem de Turkcell İletişim’in yönetimine iki temsilcisini gönderecek.

Çukurova Grubu’nun Turkcell’le ilgili adımlarını bir kez daha hatırlayalım.

Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet, ana sözleşmeye uyarak Turkcell Holding’in yüzde 51’ini önce ortağı TeliaSonera’ya önerdi. 3.1 milyar dolara ‘ön el sıkışma’ oldu.

Ancak, Karamehmet, ‘Parayı ver, yönetim bende kalsın’ formülü aradı. Derken Rus Alfa Grubu’yla anlaştı. Buna göre, Alfa Grubu 1.7 milyar doları 6 yıl vadeli kredi, 1.6 milyar doları da 2011 vadeli hisse senedine çevrilebilir bono karşılığında olmak üzere Çukurova Grubu’na 3.3 milyar dolar verecek. Karşılığında yüzde 13.22 Turkcell İletişim hissesi sahibi olacak.

Karamehmet, ana sözleşmedeki ‘ortağın istemezse başkasına satabilirsin’ maddesini aşmak için, yurtdışında Çukurova Finance International ve Çukurova Telecom Holding’i kurdu. Turkcell İletişim hisselerini kendi iştirakine devrediyor görüntüsü vererek, Alfa’yı işin içine katma formülü yarattı. Açılan davalara, ‘İştirak şirketime hisse devri yaptım’ savunması geliştirdi.

TeliaSonera, Türkiye’de ve yurtdışında dava açtı. Türkiye’deki, ‘Alfa’yla görüşmeyi durdur’ davasını kaybetti. Cenevre ve Viyana’da açtığı tahkim davalarında umutlu görünüyor.

Alfa Grubu, Çukurova’yla planladığı 3.3 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde yurtdışındaki Çukurova Telecom Holding’in yüzde 49’unu ele geçirecek. Bu şirket Turkcell Holding ve Turkcell İletişim’de söz sahibi olacak. 1.6 milyar dolarlık hisse senedine çevrilebilir bonoları hemen hisse senedine çevireceğini açıklayan Alfa, buralarda ikişer sandalyeyi sahiplenecek.

Michael Kongstad, işte bu noktadan hareketle, Karamehmet’i kendi oyun planıyla vurma izlenimi vermeye çalışıyor: ‘Ya biz Alfa’yla anlaşıp, Turkcell’de Çukurova Grubu’nu azınlıkta bırakırsak?’

Bu mümkün mü? Alfa’yla görüşmüşler mi? Kongstad, ‘Henüz görüşmedik ama neden olmasın’ yanıtı veriyor ve uyarıyor: ‘Eğer Alfa’dan da 2 temsilci Turkcell’e girerse, şirketin yönetimi karışır.’

TeliaSonera, bir yandan Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) ve Telekomünikasyon Kurulu’ndan (TK) yanıt bekliyor... Diğer taraftan da Karamehmet karşısında ‘pes etmek yok’ çıkışı yapıyor.

Turkcell ise 26 milyonu aşkın abonesiyle dünya devleri arasında yükseliyor...

Ya Turkcell’in bu yükselişi darbe yerse? Kavgada bunu da düşünen birileri var mı acaba?

Dünyada Urartuca’yı bilen 39 kişiden biri

VAN
’ın Gürpınar ovasındaki Çavuştepe Kalesi’ne yolu düşeni müze görevlisi Mehmet Kuşman karşılıyor. Kaleyi, Urartu kalıntılarını avucunun içi gibi biliyor.

Kuşman, dünyada Urartuca’yı bilen 39 kişiden biri olarak anılıyor, ‘Urartuca’yı buraya kazılara gelen arkeolog hocalarımızdan öğrendim’ diyor ve ekliyor: ‘Artık 65’imi doldurdum. Emekliliğimin eli kulağında...’

O emekli olunca yerine kim gelecek? Kuşman, ‘Onu büyüklerimiz bilir. Ama isterlerse ben maaş almadan, yani sadece emekli maaşım karşılığında bu işe devam ederim’ yanıtı veriyor.

Kuşman, Urartuca’yı oğluna da öğretiyor. Koç-Ata-Sancak Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, kancayı atıyor: ‘Öğrenci göndersem Urartuca öğretir misin? Karşılığını da alırsın.’

Mehmet Kuşman
, parayı düşünmüyor: ‘Yeter ki gençler öğrenmek istesin, ben hazırım...’

Kuşman
’ı Çavuştepe’de tutmanın yolunu bulmak gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları