GeriSeyahat Karadağ'daki toplama kampı marinaya dönüşüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karadağ'daki toplama kampı marinaya dönüşüyor

Karadağ'daki toplama kampı marinaya dönüşüyor

Dünyanın en zenginleri, Karadağ’da 2. Dünya savaşı sırasında toplama kampı olarak kullanılan Mamula adasındaki marina ile, kaledeki otel ve restoranların bulunacağı lüks eğlence komplesinde deniz keyfini sürmeye hazırlanıyorlar.

Asıl adı Lastavica adası olan Karadağ’ın, Zanjice koyunda bulunan adadaki kalenin ismi ise Mamula. Mamula kalesi, 19. yüzyılın ortalarında Avusturya - Macaristan Ordusu generali Lazar Mamula tarafından inşa ettirilmiş. Ada adından daha çok, ünlü olan Mamula veya Mamyla ismi ile tanınmakta. Karadağ, Kotor körfezi tarihte Mamula kalesi ile birlikte Azra ve Prevlaka kaleleri ile kontrol edilmiştir. Avusturya - Macaristan donanması, Boka Kotorska körfezini bu kaleler ile güçlü bir şekilde korumuştu. Askeri amaçlarla inşa edilmesine rağmen Mamula kalesi, her iki dünya savaşında da hapishane ve toplama kampı olarak kullanılmıştı.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

Karadağ hükümeti koruma altındaki Mamula kalesi ve adayı, İsviçre - Mısır ortaklığındaki bir yatırım grubu tarafından, turistik amaçla kullanılması için geliştirilmeye başlanmasına onay verdi. Karadağ hükümeti İsviçre - Mısır otaklığına verdiği izinde, ada ve kalenin 2. Dünya Savaşı sırasında toplama kampı olarak pek çok acılara sahne olan tarihi tesislerin, aslına sadık kalınarak marina ve oteli bulunan lüks resort projesini uygun buldu.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

2. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Ordusu’nun işgal ettiği ada ve kale, etnik Sırp milisler tarafından Bosna ve Hersek, Hırvatistan ve Karadağ halkına karşı toplama kampı olarak kullanıldı. Hapishane, tutsaklara yapılan işkenceler ve insafsız davranışlar ile ünlenmişti. Bazı kaynaklara göre toplama kampında 150 esirin öldüğü söylense de, halk arasında çok daha fazla insanın burada yaşamını yitirdiği konuşulmaktadır.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

Uzun yıllardır bakımsız ve kaderine terk edilmiş olan adayı, Karadağ Hükümeti aldığı bir karar ile 49 yıllığına kiralamıştı. Bazı yerel toplulukların karşı çıkmasına rağmen, adada lüks 5 yıldızlı bir otel ile, bir de son yılların en popüler destinasyonlarından birisi olan Karadağ sahillerinin eksiği marina inşa edilecek. Bölgedeki pek çok irili ufaklı mağara, zengin deniz yaşamı ile inanılmaz güzellikteki resifler, özellikle dalgıçlar için mükemmel bir tatil alternatifi. Lüks yatları ile Mamula adasına bağlanacak misafirler, harika bir doğanın içerisinde, pek çok tarihi olaya tanıklık yapmış güzel bir mimariye sahip lüks otelde konaklarken, aynı zamanda Adriyatik deniz dibinin güzellerini yaşayacaklar.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

İsviçre - Mısır ortaklığındaki Orascom Development Holding AG, inşaat sırasında adadaki mimari dokuyu koruyarak, hatta bakımsızlıktan yok olma yoluna giren binaları yeniden canlandırarak, geçmişteki kötü izleri silmeye çalışacak.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

49 yıllığına kiralanan yaklaşık 200 metrelik adacık için, yatırımı yapacak olan kuruluş ile kiralama bedeli olarak metre karesi 1,69 $’dan anlaşıldığı, şirketin adayı ve kaleyi restore etmek için 16 milyon dolar yatırım yapacağı duyuruldu. Karadağ hükümeti, yatırımcı şirketin projelerini onayladı.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

Açıklanan planlara göre Kotor körfezinde, Karadağ ile Hırvatistan deniz sınırındaki Mamula adasında bir marina, yüzme havuzları, restoranlar, barlar ile birlikte, lüks bir otel kompleksi yer alacak. 2013 yılından bu yana büyük yerel ve uluslararası tartışmalara konu olan Mamula adasının yatırımları konusunda, Birleşmiş Milletler Örgütünün Başkanı da görüşlerini bir müzeye dönüştürülmesi yönünde açıklamıştı.

Karadağdaki toplama kampı marinaya dönüşüyor

Karadağ Hükümeti yetkilileri ise; adanın ve kalenin restore edilerek korunmasının gerekliliğini vurgulayarak, harabeye dönen tarihi mekanın korunabilmesi için hükümetin yeterli kaynağı olmadığını, bu nedenle yatırımcılar ile birlikte geliştirilen proje çerçevesinde ada ve kalenin yeniden turistik amaçlar ile kullanılmasına izin verdiklerini açıkladılar.

Yatvitrini.com tarafından hazırlanmıştır

False