Karaciğer ve damar nakli ile hayata döndü

Güncelleme Tarihi:

Karaciğer ve damar nakli ile hayata döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2017 12:01

Karaciğer ve damar nakli ile hayata döndü

Haberin Devamı

Enver Fatih TIKIR/BURSA, (DHA) - BURSA’da 34 yaşındaki Emin Başaran, 3 yıldan beri mücadele ettiği karaciğer rahatsızlığından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen damar ve organ nakli operasyonuyla kurtuldu. Prof. Dr. Ekrem Kaya’nın gerçekleştirdiği operasyonla yaşama dönen Başaran, “Gözlerimi açtığımda başka bir hayata başlamış oldum. Yeniden yediğim yemekten tat almaya başladım" dedi.
Bursa'da şoförlük yapan Emin Başaran, 3 yıl önce safra kanallarıyla ilgili sağlık sorunları yaşamaya başladı. Başvurduğu çeşitli hastanelerde pek çok tedavi yöntemi denenen Başaran'a son olarak drenaj tedavisi uygulanmaya başladı. Bu tedaviden de sonuç alınamayınca Başaran, karaciğer nakli olmak için organ nakil listesine adını yazdırdı. Ancak 3 yıl süre boyunca uygun donör bulunamadığı için Başaran'ın hayati tehlikesi giderek arttı. Yaklaşık 2 ay önce Emin Başaran'ın bir arkadaşı karaciğer nakli için donör olmak istedi. Ancak karaciğere giden toplardamarların da tıkalı olması nedeniyle pek çok hastane ve hekim riskli olan bu operasyonu yapmayı kabul etmedi.
DAMAR KADAVRADAN ALINDI
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran  Başaran,  Prof. Dr. Ekrem Kaya ve ekibinin gerçekleştirdiği  operasyonla yeniden hayat buldu.   
Türkiye'de çok az merkezde gerçekleştirilebilen operasyon  hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kaya şunları söyledi:
"Hasta karaciğer nakli listemizde bekliyordu. Fakat uzun bir süre uygun bir verici bulunamadı. Daha sonra bir arkadaşı kendisine organ verebileceğini ifade etmiş. Etik kuruldan gerekli izinler alındıktan sonra biz de nakli yapmaya karar verdik. Ancak sorun ne yazık ki burada bitmiyordu. Hastamızın ana toplardamarında hayati bir sıkıntı mevcuttu. Hastalık bu toplardamarı da neredeyse tıkamıştı. Tabi canlı donörden toplardamar alamadığımız için başka bir kadavra vericiden elde ettiğimiz damarla operasyona başladık. Çok az merkezin bu konuda deneyimi var. Hastamız sonuç olarak sağlığına kavuştu.”
BABA DA OLABİLECEK
Prof. Dr. Kaya, Başaran’ın karaciğer rahatsızlığı nedeniyle 5 yıllık evli olmasına rağmen vücudu çok zayıf düştüğü için çocuk sahibi olamadığını da ifade ederek, “Ancak şimdi normal sağlığına kavuştuğu için umuyorum ki baba da olabilecek. Bunun için hiçbir engel yok. Bundan sonra kendisine uzun, sağlıklı ömürler diliyoruz" dedi.
YENİ BİR HAYATA BAŞLADIM
Başaran, yeni bir hayata başladığını belirterek, "En son umut olarak Uludağ Üniversitesine müracaat ettik. Prof. Dr. Ekrem Kaya ameliyatıma girdi. Şükürler olsun, ameliyat başarılı oldu. Onun sayesinde yeniden hayata döndüm. Yapılan çok büyük bir operasyondu. Bu duyguları anlatmak çok zor. Gözlerimi açtığımda başka bir hayata başlamış oldum. Yeniden yemek yemekten tat almaya başladım" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!