Karacadağ'ın misafirleri: Akkanatlı sumru kuşları

Güncelleme Tarihi:

Karacadağın misafirleri: Akkanatlı sumru kuşları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2016 11:46

Karacadağ'ın misafirleri: Akkanatlı sumru kuşları

Haberin Devamı

Selim KAYA/DİYARBAKIR, (DHA) - DİYARBAKIR, Mardin ve Şanlıurfa arasında bulunan sönmüş volkan olarak bilinen bin 955 rakımlı Karacadağ eteklerindeki irili ufaklı göletlerde yaşayan akkanatlı sumru kuşları yaz mevsiminde geldikleri bölgede yavrularken, çeltik tarlalarına dadanan çekirgeleri yiyerek, çiftçiye yardımcı oluyor.
Diyarbakır'ın Bağlar, Kayapınar, Çınar ve Ergani, Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Siverek ile Mardin'in Derik ilçeleri arasında kalan bin 955 rakımlı Karacadağ'ın eteklerinde bulunan irili, ufaklı göllerde yaşayan akkanatlı sumru kuşları, Dicle Nehri ve vadisine de ayrı bir güzellik katıyor. Karacadağ eteklerindeki zengin bitki örtüsü bulunan sığ tatlı su gölleri ve Dicle Nehri'ndeki sazlıklarda yaşayan akkanatlı sumru kuşları, bu bölgelerdeki sulak alanlardaki balık ve omurgasızlarla besleniyor. Akkanatlı sumru kuşları, yaz mevsimi boyunca da Karacadağ'daki çeltik tarlalarının üstünde kanat çırparak, çeltik tarlalarına dadanan çekirgeleri yiyerek üreticiye yardımcı oluyor.
GÖLE DALIP BALIK AVLIYOR
Popülasyonuyla ilgili net bir bilginin olmadığı akkanatlı sumru kuşları, bölgede genellikle Karacadağ'ın zirvesine yakın göletlerde ve bu göletlere yakın sazlıklarda yaşıyor. Göller üstünde uçarak sudaki balıkları gözleyen akkanatlı sumru kuşu, ani ve ustaca bir dalışla sudaki küçük balıkları gagasıyla alarak, genellikle havadayken yiyor. Akkanatlı sumru kuşları, sudan aldıkları büyük balıkları ise göl kenarındaki bir kayaya tüneyerek, başka bir avcı gelmeden tüketmeye çalışıyor.
YAVRULARI 25 GÜNDE UÇUYOR
Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Karacadağ'da ilkbahar mevsiminin başlarından sonbahara kadar görünen Akkanatlı Sumru kuşlarının yaz göçmeni olduğunu ve üremek için bölgeye geldiğini söyledi. Prof. Dr.  Kılıç, bu kuşların genelde sazlıklarda koloni olarak ürediklerini, yavrularının da 24- 25 günde uçmaya başladığını belirtti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!