Kar yağsa da yüzün ama dikkat edin

Havuza girmek için mevsimlerden yaz olması şart değil. Kapalı ve ısıtılan havuzlar dışarda kar yağsa da yüzmeye olanak veriyor.

Kış aylarında da her fırsatta kapalı havuzlardan yararlanmaya çalışıyorsanız dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk kural temizliğinden emin olmadığınız havuza girmemeniz. Kirli havuzlar başta kulak, göz ve deride enfeksiyonlar, vajinal mantar olmak üzere can sıkıcı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kış ayları havuzun neden olduğu bu hastalıklardan muaf tutmuyor.

Ortak kullanım alanı olan havuzlar kolayca kirlenerek enfeksiyon kaynağına dönüşebilir. Havuzda yüzmeyle bulaşan enfeksiyon hastalıkları genellikle göz ve deriyi tutar. Gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanmayla seyreden konjuktivit bunlardan biri. Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan klorun çok atılması gözlerde tahrişe bağlı alerjik kızarıklık, yanma ve batma hissine neden olabilir. Bu durumlardan korunmak için havuz gözlükleri kullanılabilir. Lensle havuza girmek ise sakıncalı.

Havuzda yayılması kolay olan diğer hastalıklar arasında deride yüzeysel mantarlar ve iltihabi enfeksiyonlar yer alıyor. İdrar yolu enfeksiyonları da havuza bağlı gelişebiliyor. Havuz suyunun yarattığı enfeksiyonlar daha çok kadın ve çocukları tehdit ediyor. Çünkü erkekler anatomik yapıları nedeniyle kadınlar kadar enfeksiyona açık değiller. Çocukların ise bağışıklık sistemi daha zayıf. İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlar için daha büyük bir risk.

Havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucu, kulak tıkanıklığı ve kulak iltihapları gelişebiliyor. Özellikle kulak zarı delik olanlarda orta kulakta iltihaplanmalar görülebiliyor. Dış kulak yolunda bulunan kulak salgısı havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şişer ve dış kulak yolunu kapatıyor. Mikropların üremesine elverişli ortam oluşturuyor ve böylece bakteriler veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Bu durumda genellikle tıkanıklıkla birlikte kulak önünde basmayla oluşan ağrı, akıntı ve şişlik olabiliyor.

HAVUZDA BUNLARI UNUTMAYIN

Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı.

Belli antiseptik solüsyonlarla (enfeksiyon önleyici sıvılar) ayaklar yıkanarak, cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına karşı önlem alınmalı.

Ayaklardaki ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden suyla birlikte bu bölgede de mantar oluşumuna neden olabilir.

Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımıyla ilgili kurallardan haberdar edilmeli. Çünkü çocukların havuz temizliğine yeteri kadar dikkat etmemesi, idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor.

Havuzdan çıktıktan sonra da mutlaka duşalınmalı.

Kulaklarına tüp takılmış olanlarda veya müzmin orta kulak iltihabı gibi kulak zarının delik olduğu durumlarda daha dikkatli olunmalı. Vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanılmalı.

Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalı.

KADINLARIN BAŞ AĞRISI MANTAR

Özellikle havuz ve deniz sonrası vajinal mantar iltihabı sıklıkla görülür. Bunun nedeni vajinada bulunan ancak uykuda olan mantar mikrobunun bir enfeksiyon haline dönüşmesidir. Çoğu kez de gebelik ve antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum, tedaviye çabuk yanıt verir. Ancak kronik vajinal mantar enfeksiyonu hem cinsel hem de psikolojik sorunlara yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalardan en sık görüleni "Candida Albikans" adı verilen bir maya hücresi. Vajinal mantar, erkek semeninde üretilmediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilemez. Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pek çok hekim, tedavide, eş tedavisini de uygun görür. Mantar enfeksiyonu iç dudaklarda şişme, vajinadan gelen beyaz bir akıntı, akıntı özellikle küçük beyaz parçalar şeklinde (süt kesiği şeklinde) olmasıyla belirti verir. Yoğun bir kaşıntı, tahriş, yanma, sızı, ilişkide güçlük ve bazen idrara dahi çıkmakta zorlukyaratabilir.
Yazarın Tüm Yazıları