Kanseri yiyerek aç bırakmak

Kanseri yemek yiyerek durdurmak veya oluşmadan engellemek mümkün mü? Dr. William Li’nin aktardığı teoriye göre evet! Kötülüğü daha fazla iyilikle yenmek gibi geldi bana. Üzerinde düşünmeye değer bir fikir

Kanser hücreleri vücudumuzdaki damarlardan beslenerek büyüyor ve daha fazla damara ihtiyaç duyuyor. Vücut özel durumlar dışında erişkinlerde yeni damar oluşturmuyor. Yaşam biçimine bağlı değişkenlerden dengemizi şaşırıp olağandışı damar üretmezsek, kanser hücrelerini aç bırakmak mümkün. Araştırmalara göre, bu dengeyi sağlamakta yediklerimizin de etkisi büyük. Bazı yiyeceklerin angiogenesis’i dengede tutucu etkisi var. Kanser hücreleri büyümek için beslenecek damar bulamadıklarında, küçük kalabiliyor, genişlemeleri engellenebiliyor veya yavaşlayabiliyor.
‘Angiogenesis’ yeni damar oluşumu demek. Erişkin bir insanda yeni damar oluşumu temel olarak doğum, menstrüasyon ve yaralanmalar sırasında gerçekleşiyor, diğer zamanlarda böyle bir ihtiyaç yok. Angiogenesis dengesi bozulduğunda, dengesiz bir şekilde hücre üretimi başlayabiliyor ya da hasar gören damarlar tamir edilemiyor. Kanser, MS, alzheimer ve koroner kalp hastalıklarının da bulunduğu 70’in üstünde hastalığın ortak paydası, vücudun angiogenesis dengesini kuramayıp, damar ve doku kayıplarına veya oluşumuna yol açması. Küçük bir kanser hücresi, büyümek için gerekli gücü etrafında oluşturduğu yeni damarlardan alabiliyor ve başta zararsızken bir süre içinde ölümcül hale gelebiliyor.
Bu yeni yaklaşım tabii ki dünyadaki tüm kanser vakalarına çare olmuyor. Çünkü kanserli hücreleri genellikle belirli ölçüde güçlendiklerinde fark edebiliyoruz ve önlem almak için geç kalıyoruz. Oysa bazı yiyecekler vücudun bu dengeyi tutturabilmesine ciddi destek oluyormuş. Doğal, basit ve mutlu eden bir yöntemle, angiogenesis dengesini desteklemek ve kanserin vücutta büyümesini engellemek mümkün; daha evvel kanser olmuş ve kurtulmuş olanların korunmaları için de iyi bir alternatif. Ayrıca yiyecekler arasında sinerji de var. Bir arada yediğinizde, tek tek yapacakları etki çarpılarak büyüyor. Willam Li’nin sunumunda (www.tedxcambridge.com/blog/2010/05/18/ted-com-william-li-on-eating-to-starve-cancer/) görüyoruz ki, bu yiyecekler bazı ilaçlardan daha bile fazla etkili olabiliyor.

İLAÇ GİBİ YİYECEKLER

Yeşil çay, orman meyveleri, çilek, portakal, greyfurt, limon, ananas, kiraz, üzüm, kırmızı şarap, soya fasulyesi, ginseng, zerdeçal, muskat, enginar, lavanta, bal kabağı, deniz hıyarı, ton balığı, maydanoz, sarımsak, domates, zeytinyağı, siyah çikolata ve üzüm çekirdeği yağı.

HASTALIKLA SAVAŞAN KUVVETLİ MÖNÜ

* ÇOK SAĞLIKLI TAVUK BURGER
İlk tavuk köftemi 14 yaşımda yapmıştım. Bizimkileri kırmızı etten uzak tutmak için uyduruvermiştim tarifi. Yaptığım birkaç numara sayesinde kimse tavuk yediğini fark etmemişti. O zamandan beri çok şey değişti ama tavuktan yapılmış yağsız köfte yemenin hafifliği baki.
Organik beslenmiş veya serbest dolaşma fırsatı bulmuş bir tavuğun göğsünü, 3 diş sarımsakla mutfak robotundan geçirip iri kıyım kıyma haline getirin. Kırmızı soğanı doğrayın. Galeta unu (4 çorba kaşığı), yumurta (1 adet), pul biber (1 tatlı kaşığı), domates salçası (1 tatlı kaşığı), kimyon (1 tatlı kaşığı) ve karabiber (20 çekim) ekleyip yoğurun. Maydanozları (1/3 bağ) ince ince kıyıp ekleyin, 2 dal da taze kekik kattıktan sonra biraz daha yoğurun ve yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
Bu sırada ekmek arasının salatasını hazırlayabilirsiniz. Domatesleri (2 adet) küp küp doğrayın. Sarımsakları (2 diş) dövün, fesleğenleri (5 dal) de yaprak yaprak ayırıp karışıma ekleyin. 1/3 muskat rendeleyin. Balsamik sirke (3 çorba kaşığı) ile zeytinyağı (4 çorba kaşığı) ekleyin. Tatların birbirlerine alışmaları için 15 dakika bekleyin.
Salata dinlenirken, tavuk karışımını büyük köfteler haline getirin ve döküm ızgara tavada yağsız ızgara yapın. Pişerken, ekmekleri açıp tavanın üzerine koyun ki, pişen etin kokusunu ve buharını çekip, bir yandan da ısınsınlar. Üzerine salatanın suyundan biraz koyun. Sonra da köfteleri ekmek arasına yerleştirin. Kalan salatayı da ekleyip ekmeği kapattıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

DOYURAN DOMATES SUYU
Organik domateslerin (5 adet) alt taraflarına bıçağın ucuyla ufak bir çarpı atın. Kaynayan suya 30 saniye kadar atıp çıkarın. Böylece domatesleri rahatça soyabileceksiniz. Fakat kaynar suda daha uzun süre bırakırsanız, domatesler pişmeye başlar ve tatları değişir. Ekmek içini (2 avuç) yoğurdun suyuyla ıslatın. Sarmısakları (2 diş) dövün ve mutfak robotuna koyun veya elektrikli el çırpıcısıyla iyice karıştırın. Kırmızı dolmalık biberi (1 adet) ve salatalığın (1 adet) kabuklarını soyup ekleyin. Püre haline getirin. Tuz ve sirkeyi (3 çorba kaşığı) ve 6 küp buzu ekleyip tekrar çırpın. Arzu ederseniz 1 kaşık da şeker serpebilirsiniz. Son olarak, zeytinyağına ince dildiğiniz fesleğeni içeceğinize koyun. İspanyolların soğuk çorbasından esinlenerek hazırlanmış içeceğinizi buzdolabında soğutup ilaç niyetine içebilirsiniz.

ENGİNAR, SARIMSAK VE LİMON KİŞNİŞLE UÇARSA
Her gün bir enginar yemenin hastalıkları uzak tutacağına dair inanışlar var. Enginarın (4 adet) sapını sıfırdan kesin, dışındaki en sert 2-3 sıra yaprağı alın. Bebek enginar kullanıyorsanız bu işleme gerek yok. Enginarları ortadan kesin, sivri ve sert bir bıçakla ortasındaki kılçıklı tarafı kökünden kazıyarak alın. Bunu yaparken ilk enginarı yamultabilir, elinize de birkaç diken batırabilirsiniz. Ama hemen bozulmayın, bir yakalayınca hop diye geliyor enginarın içi. Çıkardığınız enginarı limonla ovun, kalın yerleri aşağıya gelecek şekilde tencereye dizin. Üstünü kapayacak kadar su ekleyin, kullandığınız limonları suya atın ve enginar üste çıkmasın diye üzerine tabak kapatın. Yaklaşık 20 dakika kaynatın. Bir enginarın dış yaprağını hafifçe çekin; kopabiliyorsa, olmak üzeredir. Bir de kökünü dişinizle sıyırabilirsiniz; ağzınızda rahatça püreleniyorsa tamamdır.
Enginarlar haşlanırken sarımsakları dövün (5 diş), üzerine kişniş tohumlarını* (2 tatlı kaşığı) ekleyip biraz daha dövün. Sızma zeytinyağını (14 çorba kaşığı) havana dökün; sarımsak ve kişnişin tadını içine alması için karıştırıp bekleyin. Karabiber (20 çekim), limon suyu (1 adet) ve tuzu da koyunca tadı tam olacak. Ocaktan alıp suyunu ayırın enginarların. Soğuk suya tutun sonra tabağa yerleştirin. Sosu yaprakların da arasına girecek şekilde enginarlara yedirin. Son olarak, balsamik sirkeyi üzerinde gezdirin (yaklaşık 3 çorba kaşığı). Yalnız karışımdan biraz ayırın, çünkü enginarlar sosu kısa sürede çekecek. Kalan sosu, servis yapmadan önce enginarın üzerinde gezdirin. Dişlerinizle sıyırarak enginar yapraklarının tadına varmanızı şiddetle tavsiye ederim.

*Daha önce kullanmadıysanız kişniş tohumuyla mutlaka tanışmalısınız. Aslında bilmediğimiz bir tat değil. Köfte baharı olarak aldığımız karışımlarda genellikle toz halinde bulunuyor. Eski Osmanlı ve İstanbul yemeklerinde bol kullanılır. Ermeni mutfağında taze kişniş neredeyse maydanozun yerini alır. Aktarlarda veya Mısır Çarşısı’nda kolayca bulabilirsiniz.

MARİFETLİ MAARİF TAKVİMİ

Gün dönümü oldu; yılın en uzun günleri bunlar...
Sarımsağı ve soğanı taze taze depolamalı vücuda.
Semizotu coştu.
Taze kabakla çeşit çeşit zeytinyağlı ve salata yapma zamanı.
Şeftaliye doyma mevsimi; dutu da bitmeden yemek lazım!
Kabak çiçeklerini toplarsanız, haftaya birlikte yapabiliriz.

HAFTANIN SÖZÜ

Göze göz sonunda bütün dünyayı kör eder!
Mahatma Gandhi
Yazarın Tüm Yazıları