Kandemir, Sıfır Faizli Krediler Hakkında Bilgi Verdi

Güncelleme Tarihi:

Kandemir, Sıfır Faizli Krediler Hakkında Bilgi Verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 11:25

ÇAYCUMA ESNAF ODASI BAŞKANI HAYRİ KANDEMİR ESNAFA SIFIR FAİZLİ KREDİLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, esnafa can suyu olması amaçlanan Sıfır Faizli Hazine Destekli Krediler ile ilgili açıklama yaptı.
Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, sıfır faizli destek kredileri hakkında bilgiler verdi. Kandemir; “30.000.TL limitli sıfır faizli krediler; Esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30.000.-TL’ye kadar %100 faiz indirim oranı uygulanarak kredi kullandırılabilecektir. Bu krediden bakiyesi 2016 yılına devreden Hazine faiz destekli kredi borcu bulunanlar yararlanamayacaktır. İlgili BKK gereği %100 Faiz İndirimli (Sıfır faizli) kredilerden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârların hibe desteği kullanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri zorunludur. Bu kapsamda başvuruda bulunanların kredi kullanım amacını yazılı olarak taahhüt etmeleri zorunludur. Genç girişimci esnaf ve sanatkârlara yönelik kullandırılacak krediler; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programını bitiren ve iş planı doğrultusunda bu kurum tarafından iş fikri yeterli bulunan, kredi başvuru tarihi itibarıyla 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara, 100.000.TL’ye kadar %100 faiz indirim oranı uygulanabilecektir. Bu krediden bakiyesi 2016 yılına devreden Hazine faiz destekli kredi borcu bulunanlar yaralanamayacaktır. Genç Girişimci Esnaf Kredileri için KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı Sertifikası, KOSGEB tarafından yeterli bulunan İş Planı, Esnaf Sicil Tasdiknamesi, Esnaf Odası Kayıt Belgesi, Vergi Levhası, 30 yaşını tamamlamamış olması, ilgili BKK gereği %100 Faiz İndirimli (Sıfır faizli) kredilerden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârların hibe desteği kullanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri zorunludur. Ustalık belgesi sahibi olup yeni işyeri kuran esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak Krediler; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, kredi başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlara, bu Karar kapsamında bakiyesi 2016 yılına devreden krediler ile 2016 yılında kullandırılacak krediler için %100 faiz indirim oranı uygulanacaktır" diye konuştu.
Destekten, aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanların, vergi mükellefiyetini sonlandıranların faydalanamayacağını belirten Kandemir, "Bu destekten aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son bir yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamayacaktır. Girişimci Usta Kredileri için Ustalık Belgesi, Esnaf Sicil Tasdiknamesi, Esnaf Odası Kayıt Belgesi, Vergi Levhası İlgili BKK gereği %100 Faiz İndirimli (Sıfır faizli) kredilerden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârların hibe desteği kullanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri zorunludur. Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösteren Esnaf ve Sanatkarlara Kullandırılacak Krediler; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 9. maddesinde belirtilen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında (el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı’nca kabul edilen) faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkarlara bu Karar kapsamında bakiyesi 2016 yılına devreden krediler ile 2016 yılında kullandırılacak krediler için % 100 faiz indirim oranı uygulanacaktır. Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösteren Esnaflara Kullandırılan Krediler için Esnaf Muafiyet Belgesi, Esnaf Sicil Tasdiknamesi, Esnaf Odası Kayıt Belgesi, İlgili BKK gereği %100 Faiz İndirimli (Sıfır faizli) kredilerden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarların hibe desteği kullanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri zorunludur. Esnaf Vergi Muafiyet Belgesine sahip olama şartı bulunmaktadır. Aynı konu ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşların faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanmış olan esnaf ve sanatkarlar, Hazine faiz destekli bu kredilerden yararlanamaz. Kredi kullanacak esnaf ve sanatkarlardan, aynı konuda diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan bir faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti halinde bu karar kapsamındaki faiz desteğinin iptal edileceğini ve bu kredi riskinin kapatılacağını kabul ettiğine dair yazılı taahhüt alınır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!