Kan şekeri düşmesi tehlikeli

Hipoglisemi, kan şekerinin kritik derecelere düşmesidir.

Haberin Devamı

Kan şekerindeki aşırı azalma pek çok sebeple meydana gelebilirse de, şeker hastalığı en sık ve en önemli nedendir. Hipoglisemi, insülin kullanan şeker hastalarında daha sık görülür. Hipoglisemiler başka sebeplerle de meydana gelebilir, özellikle yemekleri takip eden bir-iki saat içinde oluşan hipoglisemiler sonradan ortaya çıkacak bir şeker hastalığının habercisi olabilir. Beyindeki olumsuz etkileri nedeniyle hipoglisemiyi tanımanızda ve korunmanızda yarar var.

GECE HİPOGLİSEMİSİNE DİKKAT EDİN

Şeker hastasıysanız, kan şekerindeki düşme gece de ortaya çıkabilir. Sizi uyandıracak şiddette değilse farkına varmayabilirsiniz. Sizi uyandırmayan bir hipoglisemi geçirirseniz, sabah kalktığınızda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
Hipoglisemi geçirdiğinizi anlamanın en iyi yolu, çoğu gece hipoglisemisinin meydana geldiği saat 02.00 ve 03.00 arasında kan şekerinize bakmanızdır. Kan şeker seviyesi genellikle bu saatlerde en alt düzeye iner. Bu noktadan sonra enjekte ettiğiniz son insülinin etkisini yitirmesiyle birlikte artmaya başlar.
Geceleri hipoglisemi geçirdiği-nizin farkına varırsanız, hekiminizle veya diyetisyeninizle bu konuyu görüşmelisiniz.
Yatmadan önce uzun süre etkili olan bir besin almanız, gece hipoglisemi geçirmenizi önleyebilir.

Haberin Devamı

AĞIR EGZERSİZ HİPOGLİSEMİ YAPABİLİR

Egzersiz yapmak kan şeker düzeyini azaltır, bu nedenle daha önceden bir miktar karbonhidrat içeren besinlerden almak önemlidir. Ağır bir egzersiz yapıyorsanız veya egzersiz süresi uzun zaman alıyorsa hipoglisemi oluşabilir. Şiddetli veya sürekli bir egzersizin hipoglisemi yapıcı etkisi 18 saate kadar uzayabilir.
Hipoglisemi sorununuz varsa, özellikle şeker hastasıysanız, egzersiz programına başlamadan önce doktorla görüşmelisiniz. Düzenli ve planlı egzersize başlayacağınızda doktorunuz diyetinizi ve ilaçlarınızı yeniden düzenleyecektir.

ALKOLE BAĞLI OLANLARA DİKKAT!

Şeker hastası olmanız, alkolü tamamen bırakmanızı gerektirmez. Fakat fazla miktarda veya aç karnına alkol alırsanız, hipoglisemi geçirme olasılığınız artar. Çünkü alkol, kan şeker seviyesi düşmeye başladığında, karaciğerden şeker salınımını azaltır. Bu doğal olarak, kan şeker seviyesinin normale dönmesini durdurur. Alkol alırken, öğünleri kaçırmamak ve düzenli olarak beslenmek önemlidir.
Bir diğer sorun da, hipoglisemi belirtilerinin sarhoşluğa benzemesi ve bu iki durumun ayırt edilememesidir. Bu durum alkol kullandığınızda çevrenizdeki diğer kişilerin kan şekerinizdeki düşmeyi anlamalarını zorlaştıracaktır.
Bir gece önce çok fazla alkol aldıysanız, ertesi sabah kan şeker seviyeniz düşük olabilir. Sabahları mutlaka kahvaltı yapmalı ve gerekirse insülin dozunuzu yeniden ayarlamalısınız.

Haberin Devamı

Hipoglisemi atakları önlenebilir mi?

BİR BİLGİ

Kan şeker seviyenizin 70 mg/dl’nin altına düşmesine engel olmak, pek çok hipoglisemi atağının ortaya çıkmasını önleyecektir. Kan şeker seviyelerinin düzenli kontrolü, ne zaman harekete geçmeniz gerektiğini öğrenmeniz açısından önemlidir.
Şeker hastası değilseniz, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınarak (şekerlemeler, pastalar, ekmek, patates ve beyaz pirinç), sık sık ve az az yiyerek, günde altı öğün beslenerek, glisemik indeksi düşük olan sebzeler ve meyvelere yönelerek ataklardan korunabilirsiniz.

Neden çok yaygın?

BİR SORU BİR CEVAP

Şeker hastalarında hipogliseminin en yaygın nedeni, normal bir öğünü ya da ara öğünü kaçırmaktır. Ara sıra insülin miktarındaki dengesizlikten veya ağır bir egzersizden dolayı da hipoglisemi ortaya çıkabilir. Nadiren oluşan bir hipoglisemide kan şekerindeki düşmenin basit bir açıklaması varsa, tedavinizi yeniden ayarlamanıza gerek yoktur. Sadece çok sık ve benzer zamanlarda hipoglisemi geçiriyorsanız, yediklerinizi, insülin dozunuzu veya fiziksel aktivite düzeyinizi dikkatle izlemeniz yeterli olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları