Kamudaki eşgüdüm 1 katrilyonluk ilaç tasarrufu sağladı

UZUN zamandır konuşulan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen, ‘kamunun ilaç alımındaki tasarruf’ nihayet sağlandı.

İlaç fiyatlarında yüzde 14.5’lik indirim gerçekleşirken, kamu harcamalarında bu yolla yapılacak tasarrufun tutarı 1 katrilyon liranın biraz üzerinde hesaplanıyor.

Alınan bu karar karşılığında eczacılar ve ilaçcıların kazanımı, bütün sigortalıların SSK hastahanelerindeki eczanelerin yanısıra, tüm eczanelere sigortalılara satış imkanının tanınması oldu. Sigortalılar hastahanelerde uzun ilaç kuyruklarında beklemekten kurtulurken, daha ucuza ilaç alacakları için hem sigortalıların hem de devletin faturasında düşüş olacak.

Bu başarıda en önemli payın, ‘bu olayda kamu kuruluşlarının koordinasyon içinde çalışmalarında’ olduğunu gördük. Dinlediğimiz hikayeye göre, daha önce denenip başarılamayan ilaç fiyatlarının indirimi için son olarak 6 ay önce yeniden düğmeye basılmış. Bu kez ciddi olunduğunu göstermek için toplantılara 4 bakan birden katılmış. Daha sonra ilaçcılar ve eczacılar ile yapılan pazarlıklarda,yine her gerekli görülen durumda bu 4 bakan biraraya gelip, gerekli tavırları eşgüdüm içinde vermişler.

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nun başı çekmesiyle, Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan sürekli bu konunun peşinde olmuşlar ve ihtiyaç duyulan zamanlarda gerekli tavrı göstermişler. Yani ilaçcılar ve eczacılara karşı devlet yönetimi müzakerelerde ‘tek ses’ vermiş.

İşin teknik yönden koordinasyon görevi Çalışma Bakanının isteği ve diğer bakanların kabulü ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Tuncay Teksöz’e verilmiş. Bir komite kurulmuş ve bu komitede gerçekten kendi yönlerinden işlerini bilen yöneticiler yer almış. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sebahattin Aydın, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir, Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, Maliye Bakanlığı Bütçe-Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Hayati Gökçe, bu komitede yeralmış.

Ekip düzenli toplantıların yansıra gerektiğinde birbiriyle haberleşip, bu ilgili 4 kurumun, Teksöz sözcülüğünde, tek bir ses çıkarmasını sağlamış.

Böyle olunca da başarı gelmiş...

SIRA REFORMDA

Önceki gün saat 14.00’de yapılan toplantıda bu ilaç indirimi açıklanırken, yarım saat öncesine kadar yani 13.30’a kadar pazarlıklar devam etmiş. Piyasanın yüzde 52’sine sahip Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, son dakikada uzlaşılan kurum olmuş.

Pazarlıklarda karşı tarafta ise Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Başkanı Altan Demirdere, İlaç İşverenleri Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Celayir ve Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç varmış ve uzun süren müzakereler sonunda bir ortak yol bulunabilmiş.

Pazarlıklar doğal olarak çok çetin geçmiş. Ancak sonunda gelinen nokta her açıdan tatmin edici bulunuyor.

Bu olayın gösterdiği bir başka gerçek; kamu yönetiminde herkesin işi kendine yontmayıp, tek bir hedefe kilitlenip, ortak ve eşgüdümlü hareket edince, işlerin gerçekleştirilebileceği...

Uzun süredir hem iç hem dış çevrelerde ‘AKP Hükümetinin artık reform yapamaz hale geldiği’ konuşulmaya başladı. Bunun en önemli sebeplerinden birini, bakanların kendi koltuklarını güçlendirip, her işe al atma eğilimine girmeleri olduğunu herkes görüyor. Aslında Başbakanın yakındığı ‘bürokrasi’ de, bakanların tavrına göre çalışıyor...

Şimdi yapılacak çok iş var... Örneğin sosyal güvenlik reformu için çok çetin bir yol var. 4 yasa gelecek ve sosyal güvenlikte başlayan reformun ikinci ayağı gerçekleştirilecek.

Bunun devlet yararına, kamu dengeleri yararına olduğunu herkes görüyor ama herkes işi kendine yontmaya devam ederse, bu işin başarılamayacağı da ortada. Şimdi bu eşgüdümün sosyal güvenlik reformunda da devam ettirilmesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları