Sinan Meydan, Atatürk'ü anlatıyor...

Güncelleme Tarihi:

Sinan Meydan, Atatürkü anlatıyor...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 13:53

“Atatürk yaşıyor olsa, bugün başka bir Türkiye olurdu."

Haberin Devamı

Sinan Meydan kendisini "1975 Artvin doğumlu, İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünden mezun, 15-20 yıldır Atatürk, Cumhuriyet ve Türk tarihi üzerinde okuyan, araştıran ve yazan bir tarihçi." olarak tanımlıyor. Biz de ülkemizin böyle değerli bir bilim insanını bulmuşken Atatürk ile ilgili merak edilen her şeyi soralım dedik. Sonuçta bu keyifli röportaj ortaya çıktı.

Atatürk hakkında doğru bilinen en büyük yanlış hangisi?

Bu yanlışların en başında Atatürk'ün Batıcı ve Batılılaşma yanlısı olduğu şeklindeki iddia gelmektedir. Türk modernleşme tarihinin, içine Osmanlıyı da alan çeşitli dönemlerinde anlaşılandan farklı olarak, Atatürk Batıcı ve Batılılaşmacı değil, kendi ifadesiyle "muasırlaşmacı", "çağdaşlaşmacıdır". Atatürk, her türlü taklitçiliğe olduğu gibi Batı taklitçiliğine de karşıdır.

Haberin Devamı

Son zamanlarda moda olmuş “İnönü ve Atatürk caps’leri” hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aslında Atatürk ve İnönü arasındaki ilişki konusunda hakim iki yanlış kanı var. Birincisi; hiçbir konuda aynı doğrultuda düşünmedikleri, diğeri ise mutlak bir mutabakat halinde oldukları yönündedir. Herkesle olduğu gibi anlaştıkları ve ayrı düştükleri konular vardır. Capslara gelince; tarihi şahsiyetlere hakaret etmedikten sonra hiçbir sakınca yok.

Üniversitelerdeki “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” dersleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yeterli mi?

Üniversitelerde Atatürk İlkeleri dersi daha Atatürk'ün sağlığında konulmuştur. Ancak bugün üniversitelerde okutulan ders 12 Eylül'ün eseridir. Maalesef bu dersin içinin boşaltılmış olduğu ve pek bir işe yaramadığını bu gün toplum olarak içinde bulunduğumuz tablo çok net olarak göstermektedir.

Atatürk’ün hayat hikayesinden üniversite gençliğinin çıkarması gereken en büyük ders nedir?

Atatürk'ün hayat hikayesinden gençliğin çıkarması gereken en büyük ders, en umutsuz koşullarda, en zor zamanlarda planlı ve programlı olarak çalışıp, akla ve bilime uygun hareket edip, tarihten dersler çıkarıp gerçekçi hareket etmek koşuluyla yenilmeyecek hiçbir güçlüğün olmadığıdır.

Haberin Devamı

Eğitim sistemimiz Atatürk'ü doğru şekilde tanıtıyor mu?

Eğitim sistemimiz karga kovalayan çocuk Mustafa Kemal'i anlatıyor, ama kitap ve gazete okuyan genç Mustafa Kemal'i anlatmıyor... Maalesef Atatürk'ü çocuklarımıza doğru anlatamadık.

Atatürk bugün yaşasa çağdaş Türkiye hakkında ne düşünürdü sizce?

Atatürk yaşıyor olsa bugün başka bir Türkiye olurdu.

 Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!