Sahada liderliğin okulu: YGA

Güncelleme Tarihi:

Sahada liderliğin okulu: YGA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 16:49

YGA nedir?YGA; 2000 yılında Türkiye’de kurulan uluslararası bir Liderlik Okulu, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. 2000 yılında YGA’yı kuran 33 yaşındaki Sinan Yaman, çok uluslu bir şirkette 22 ülkeden sorumluyken istifa edip geleceğin sosyal bilinçli liderlerini yetiştirmek için bir sivil toplum kuruluşu kuruyor. YGA gün geçtikçe büyüyor ve bugün 50 bin başvuru alan bir sivil toplum kuruluşu.

Haberin Devamı

YGA Liderlik Okulu’na, her yıl 200 üniversiteden 50 binin üzerinde üniversite öğrencisi başvuruyor. Seçilen 4 bin kişi Güler Sabancı, Muhtar Kent, Hüsnü Özyeğin, Cem Kozlu gibi değerli isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı YGA Zirvesi’ne katılıyor. Zirve sonrası 5 aşamalı mülakatla seçilen 50 kişi YGA Liderlik Okulu’na kabul ediliyor. Akademisyen, üst düzey yönetici, bilim insanlarından oluşan, aralarında Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer, Mehmet Toner gibi isimlerin yer aldığı YGA Danışma Kurulu üyeleri tarafından seçilen ve yetiştirilen YGA’lılar 1000 saatin üzerinde eğitim alıyorlar.

 

YGA’nın hedefi nedir?

İnsanların zihnindeki geleneksel liderliğin tanımını değiştirmektir. Şu an “Liderlik nedir?” diye sorsanız, insanlar lideri “güçlü, karizmatik, yalnız, tek başına karar veren” diye tanımlıyor. Biz bu tanımı “Birlikte keşfeden, birlikte karar veren, birlikte hayata geçiren liderler” olarak değiştirdik. YGA’da “Egosu Küçük, Kalbi Büyük” hayal ortaklarını rol model olarak gösteriyoruz ki, gelecekte lider olacak kişiler de onlara özensin. YGA’lılar bu değerlere sahip liderlerden mentorluk alıyorlar, onlardan öğrendiklerini sahada karar verirken ve sorumluluk alırken uyguluyorlar. YGA’da 2000 yılından bu yana liderlik kabiliyetleri sınıfta, seminerde değil; sahada projeler üzerinde gelişiyor. Üç yıl önce Harvard Business School dekanı da 21’inci yüzyılın sahada liderliğin yüzyılı olduğunu söyledi ve öğrencilerini dünyanın dört bir yanındaki şirketlere, STK’lara liderlik kabiliyetlerini geliştirmeleri için gönderdi. Harvard’ın 6 global partnerinden biri YGA oldu ve 7 Harvard öğrencisi Türkiye’ye geldi, YGA’da gönüllü çalıştı.

 

Haberin Devamı

Neden adı YGA ? Nasıl ortaya çıktı?

YGA, Türkiye’de kurulmuş ancak uluslararası alanda faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Bu nedenle uluslararası projelerde anlaşılma ve kendimizi ifade etme kolaylığı sağlamaktadır. Türkiye’de ise biraz daha hassas davranıp marka ismi olan YGA’yı kullanmayı daha çok tercih ediyoruz. “Young Guru Academy” ismi nerden geliyor derseniz: Sinan Yaman “Türkiye’den, Yunus Emre’nin, Atatürk’ün, Mevlana’nın torunlarından, tüm dünyaya örnek olacak, dünyayı daha iyi yarınlara taşıyacak gurular yetişmeli” hayali ile kurduğu liderlik okuluna Young Guru Academy adını verdi.

 

Haberin Devamı

YGA’ya kimler başvuru yapabilir?

Lise 10. sınıf ve üniversite 2. sınıf öğrencileri YGA Zirvesi için başvurabiliyorlar. Zirveden sonra beş aşamalı mülakat süreci sonrası YGA’ya dahil olabiliyorlar. YGA Liderlik Programı’nda üniversite öğrencileri YGA Atölyeleri’nde sorumluluk alıyor; ilköğretimde, lisede okuyanları ve engelli öğrencileri yetiştiriyor.

 

Neden sadece lise 10. sınıf ve üniversite 2. sınıflar?

Özenle seçtiğimiz üniversite ve lise öğrencilerinin kendi ürettikleri sosyal sorumluluk projelerinde karar verirken ve sorumluluk alırken yetiştiğine inanıyoruz. Bu kapsamda geliştirilen YGA Liderlik Programı 2,5 yıllık bir program olarak tasarlandı. Gönüllülerin programdan tam verimle faydalanması için 10. sınıf ve üniversite 2. sınıf öğrencileri arasından gelen başvuruları kabul ediyoruz.

 

Haberin Devamı

YGA gelirlerini nereden sağlıyor ve gönüllülerin bu konuda kazançları neler?

Üç farklı alan var; Turkcell, Yapı Kredi, Microsoft gibi stratejik ortaklarımızdan ve sponsorlarımızdan, bireysel bağışlarımızdan ve kendi projelerimizden sağladıklarımız sayesinde YGA kaynağını yaratıyor. YGA projelerinde sorumluluk alan YGA gönüllüleri hem daha iyi bir Türkiye ve dünya için çalışıyor, hem de sahada liderlik kabiliyetlerini geliştiriyorlar.

 

Şu ana kadar yaptığınız çalışmalar nedir?

YGA Mezunlarının hayata geçirdiği, 150 bin görme engellinin teknolojiye ve bilgiye erişimini sağlayan Hayal Ortağım Projesi, 2014 yılında dünyanın en prestijli ödülü GSMA’de “Toplumsal ve Ekonomik Gelişme” kategorisinde “En İyi Mobil Ürün-Uygulama” ödülünü aldı.

Haberin Devamı

Hayal Ortağım projesinin lideri YGA Mezunu görme engelli Duygu Kayaman da dünyanın en prestijli üniversitesi MIT tarafından düzenlenen “Innovators Under 35” yarışmasında Yılın Öncü Yenilikçisi seçildi.

 

Köylerdeki süt toplama merkezlerinde kurulan ve dünyada bir ilk olan Birlikte Bir İlke Projesi ile genç liderler, güneş enerjisi ile termal batarya teknolojisini birleştiriyorlar. TÜBİTAK onaylı bu sistem sayesinde elektrik kesintilerini önlüyor ve %30 enerji tasarrufu sağlıyorlar. Aynı zamanda süt soğutma merkezlerinde elektrik kesintilerinden dolayı soğumayan ve bozulan sütleri kurtarıyorlar ve yılda 60 ton süt israfını engelliyorlar. Birlikte Bir İlke ile Genç Liderler bir köyde yılda 10 ton karbondioksit salınımının önüne geçiyorlar. Bu projenin hayata geçmesi için gerekli olan 100 bin TL’yi genç liderler crowdfunding ile yaratarak tüm Türkiye’nin bu anlamlı hayale ortak olmasını sağladı. Bu projenin yeterli kaynağı yaratması ve hayata geçmesi ile ‘birlikte bir ilke’ imza atmış oldular. Yine bir ilke imza atarak dünyanın ilk hibrit solar – jeotermal enerji santralini hayata geçiren Cemil Cihan Özalevli de MIT Üniversitesi tarafından yılın ‘Öncü Yenilikçisi’ seçildi.

 

Haberin Devamı

YGA gönüllülerini nasıl seçiyorsunuz?

Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olan YGA’nın kaynakları sınırlı. Gönüllülerin görev alabileceği liderlik atölyelerinin sayısı her geçen gün artsa da tüm başvuranları bünyesine alacak sayıda değil. Bu nedenle başvuranlar arasından bir seçim yapmak gerekiyor. Adil bir karar olabilmesi için bu seçim, çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticileri, akademisyenler, sanatçılar ve girişimcilerden oluşan YGA danışma kurulu ve hayal ortakları tarafından özenle incelenen başvuru değerlendirme formları ve sıra dışı mülakatlar ile gerçekleştiriliyor.

Başvuranlarda aradığınız kriter nedir?

YGA’nın hayaline ortak olacak zihni berrak, kalbi yumuşak, elleri hızlı hayal ortaklarını arıyoruz. Hem donanımlı hem de “Kendine yapabileceği en büyük yardımın, başkalarına yardım etmek olduğunu bilen” kişilerin arayışındayız. Formlara verilen cevaplardan bu kriterlere uygun adayları seçmeye çalışıyoruz. 

Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!