Ölümünün 11. yılında 11 maddede Atıf Yılmaz

Güncelleme Tarihi:

Ölümünün 11. yılında 11 maddede Atıf Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 10:40

5 Mayıs 2006’da 80 yaşında hayata veda eden usta yönetmen Atıf Yılmaz, sinemamız açısından hiçbir zaman unutulmayacak ve her geçen gün filmleri daha çok izlenip hakkında daha çok konuşulacak isimlerden birisi. Şimdi usta yönetmen ile ilgili bildiklerimizi tekrar gözden geçirip, bilmediklerimizi öğrenme vakti…

  1. ‘Söylemek Güzeldir’ isimli kitapta topladığı anılarında doğum tarihi ile ilgili bir noktayı açıklığa kavuşturur Atıf Yılmaz: "Nedense kaynak kitapların çoğu yanlış yazılıyor. 1925 değil de 1926 yılının Aralık ayının dokuzuncu günü, sabaha karşı, Mersin’de dünyaya gelmişim..."
  2. Sinemaya adım atışını belki de lise yıllarına borçlu Atıf Yılmaz. O yıllarda arkadaşlarının kendisine ‘rejisör’ lakabını taktığını hatırlıyor. Muhtemelen bir edebiyat dersinde ‘İstiklal Savaşı’ ile ilgili bir kompozisyon ödevini senaryo şeklinde yazmasıyla alakalı bir durum bu da…
  3. Üniversite hayatı bir hayal kırıklığı ile başlar. Güzel Sanatlar Akademisi sınavlarını kazanamaz, ‘mecburen’ Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırır. Buna rağmen içindeki ‘sanat sevgisi’nden vazgeçmez, derslere girip çıkar. Hatta bir dönem Nuri İyem’in resim atölyesine de devam eder. 1947’de Tavanarası Ressamları’na katıldı. Yani bir ressamdı da Atıf Yılmaz.
  4. Anılarında Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney ile dostluğundan ve iş birliğinden de söz eder Atıf Yılmaz. Hepsi Çukurovalı olan bu üçlü ‘Bu Vatanın Çocukları’, ‘Murad’ın Türküsü’, ‘Karacaoğlan’ın Karasevdası’ gibi önemli filmlerde birlikte çalışırlar.  
  5. Ölümünün ardından Müjde Arslan tarafından derlenen ve Agora Kitaplığı tarafından yayınlanan ‘Rejisör: Atıf Yılmaz’ adlı kitapta belirtildiğine göre: Atıf Yılmaz, ölümüne kadar neredeyse hiç sinema kitabı okumadığını söylese ve sinemayı bir sanat olarak hafife aldığını yer yer ifade etse de, katıksız bir sinema aşığıydı.
  6. Atıf Yılmaz hayatı boyunca 100’den fazla film çekmiş, tiyatro hakkında eleştiriler kaleme alıp senaryolar yazmıştır. Anılarında çektiği film sayısını hatırlamadığı için Agah Özgüç’e sorduğunu ve onun verdiği sayının 107 olduğunu belirtir. İlk filmi Kanlı Feryat’ı 1951’de son filmi Eğreti Gelin’i 2004’de çeken yönetmen 50 yıldan fazla bir süre sinemanın içinde yaşamıştır. Prof. Dr. Şükran Esen’in belirttiğine göre, Türk sinemasının en uzun soluklu yönetmeni.
  7. 1970’ler ve özellikle 1980 sonrasında yaptığı filmlerde ‘kadın sorunları’nı ve kadın kimliğini ön plana alan Gelin, Düğün, Ahh Belinda ve Asiye Nasıl Kurtulur gibi filmlerle, "Kadın kahramanlar aracılığıyla Türkiye’de kimlik arayışı"nı sorgular.
  8. Atıf Yılmaz aynı zamanda birlikte çalıştığı isimlerle de sinemamızda bir ‘ekol’ oluşturabilecek bir yönetmendir. Yılmaz Güney, Halit Refiğ, Zeki Öktcn, Ali Özgentürk, Şerif Gören Ertem Göreç ve Nejat Saydam, Atıf Yılmaz’ın yanında asistanlık yapmış isimler.
  9. Ayrıca gençlerle birlikte olmaya ve çalışmaya çok önem veren Atıf Yılmaz 1980’lerde Barış Pirhasan ile de uzun dönem birlikte çalışır.
  10. Onca yıllık emeğine karşın, anılarını yazarken farkına varır ki, elinde ne filmlerinden bir örnek, ne senaryolarının dökümü ne de aldığı ödüller vardır usta yönetmenin. "Belki de beni yıllardır sinema alanında tutan bu özelliğimdi" diyerek açıklar bu durumu.
  11. Yönetmenin doğum yeri olan Mersin’de; Forum Mersin AVM, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Daraba Film Medya Event iş birliğiyle gerçekleştirilen Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali bu yıl altıncı kez düzenleniyor ve ödüller yönetmenin ölüm yıl dönümünde açıklanıyor.
Haberin Devamı

Yazan: Soner Sezer

BAKMADAN GEÇME!