İTÜ'lü gençlerin geliştirdiği otonom bota Avustralya’dan tasarım ödülü

Güncelleme Tarihi:

İTÜlü gençlerin geliştirdiği otonom bota Avustralya’dan tasarım ödülü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2022 17:13

İstanbul Teknik Üniversitesi ITUASTEAM Otonom tekne takımının Uzmar Denizcilik’in ana sponsorluğunda geliştirdiği BEE-Ast otonom botu, Avustralya’nın Sidney kentinde düzenlenen yarışmadan ödülle döndü.

Haberin Devamı

2022 Robotx Otonom Denizcilik Yarışması’na Türkiye’den katılmaya hak kazanan ilk ve tek üniversite takımı olan İTÜ’nün otonom botu, Sidney Uluslararası Tekne Yarış Merkezi’nde düzenlenen yarışmada ‘Deniz Taşıtları ve Tasarım Modelleme Ödülü’ aldı.

İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Doç.Dr. Derya Ahmet Kocabaş ‘’Üniversitelerin bu tür dünya çapındaki yarışmalara katılabilmeleri çok önemli. Biz de bu yarışmaya girmek için büyük mücadele verdik. Avrupa ve Türkiye’de 2022 Robotx Challange’a katılan ilk ve tek üniversite takımı olarak bu ülkemizi gururla temsil ettiğimiz için mutluyuz’’ diye konuştu.

İTÜlü gençlerin geliştirdiği otonom bota Avustralya’dan tasarım ödülü

Bee-Ast dışarıdan bir müdahale olmadan tamamen otonom bir şekilde verilen görevleri yerine getiriyor. Rota takibi, canlı yaşam formlarının tespit edilmesi ve yeni rota oluşturup hedefe ulaşma, belirlenen limana otonom yanaşma, tekne üzerinden kalkan İHA ile yük taşınması, sualtı ses yayan cismin tekne tarafından tespiti ve İHA ile alan taraması yapabiliyor. 

Haberin Devamı

Sidney Uluslararası Tekne Yarış Merkezi’nde düzenlenen yarışma, ABD merkezli RoboNation tarafından organize ediliyor. WAM-V isimli araçlarla yapılan yarışmaya, dünyanın her tarafından takımlar katılıyor.

BAKMADAN GEÇME!