Görme engelli Menderes öğretmenin aydınlık hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

Görme engelli Menderes öğretmenin aydınlık hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 11:43

Gaziantep'te görme engelli dünyaya gelmesi nedeniyle çevresindekilerin "okuyamaz" dediği Menderes İnan, üniversite eğitiminin ardından Aydın'da bir lisede 6 yıldır tarih öğretmenliği yapıyor. Öğrencilerini sesinden tanıyan Menderes öğretmen, engelinden daha çok ön yargıları yıkmak için mücadele vermiş ve öğrencilerinin hayata bakış açılarını değiştirmesinde etkili olmuş.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre 1982 yılında Gaziantep'in merkeze bağlı Koçlu köyündeki mezrada 5 çocuklu çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen görme engelli Menderes İnan, öğretmen olmaya çocukken karar vermiş. Ablası ve kardeşinin de görme engeli bulunan İnan, 8 yaşında Gaziantep Şehit Kamil GAP Görme Engelliler Okulu'na yatılı başlamış.

Menderes İnan, çevresindekilerin "okuyamaz" demesine rağmen, tüm ön yargıları yıkarak 2004'te Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü'nü kazanmış.

Mezuniyeti ve formasyon eğitiminin ardından Aydın'daki Karpuzlu Anadolu Lisesi'ne tarih öğretmeni olarak atanan İnan, 6 yıldır hem bilgisi hem de yaşam hikayesiyle öğrencilerine eğitim veriyor.

Ön yargıları yıkmak için mücadele verdi

Ön yargıları yıkmak için mücadele verdi

Menderes İnan, hayatında engelinden daha çok ön yargıları yıkmak için mücadele verdiğini, zor bir hayatı olduğunu ancak yılmadan çalıştığını söylüyor:

"Tüm ön yargıları yıkan birisi olarak konuşuyorum. Çocukken köyümdeki insanlar, 'Bunun gözleri görmüyor, nereye gidiyor? Şehirde nasıl yapacak?' diyordu. Bu engeller beni hiç yıldırmadı, daha çok tetikledi. Okudum ve çok şükür bugünlere geldik. Köyümde üniversite tahsilini ilk tamamlayan ben oldum."

Üniversiteye gittiği ilk günlerde de sıkıntı yaşadığını anlatan Menderes İnan, bir dönemi insanlara kendini anlatmakla geçirmiş. Ayrıca üniversitenin görme engellilere uygun olmayan alt yapısını değiştirtmeyi başarmış ve sesli bilgisayarın alınması sonrası eğitimini daha rahat sürdürmüş...

'Hepsini sesinden tanırım'

'Hepsini sesinden tanırım'

 

Fotoğraf: @KYK_Aydin / Twitter

 

Öğrencileriyle adeta arkadaş gibi olduğunu söyleyen Menderes İnan, öğrencilerini sesinden tanıdığını belirtiyor:

"Öğrencilerimle adeta arkadaş gibiyim. Aslında öğrencinin dilinden anlamak gerekiyor. Onu başardığınız zaman sorun kalmıyor. Öğrencilerimin hepsini sesinden tanırım. Girdiğim bütün sınıflarda her öğrencimi teker teker bilirim. Dolayısıyla görmememin getirdiği bir olumsuzluk olmuyor."

'Öğrencilerimin hayata bakış açısı değişti'

'Öğrencilerimin hayata bakış açısı değişti'

Fotoğraf: @KYK_Aydin / Twitter

 

Öğrencilerine önce hayatı öğrettiğine vurgu yapan Menderes İnan, birçok öğrencisinin kendi hikayesinden etkilendiğini, hayata bakış açısının değiştiğini, derste ise bazen akıllı tahta, bazen de görme engellilerin kullandığı alfabe yardımıyla ders anlattığını ve engelini hiçbir zaman sorun etmediğini sözlerine ekliyor.

Ayrıca Menderes öğretmen, öğretmenlerin katıldığı voleybol turnuvasında da takımın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ve ders aralarında öğrenciler ile öğretmen arkadaşlarıyla dışarı çıkıp, voleybol maçlarında servis atışlarını kullanıyor.

BAKMADAN GEÇME!