Girişimci adaylarına tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Girişimci adaylarına tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2019 12:00

Bir fikrimiz var iyi de şimdi ne yapmalıyız? Hürriyet Kampüs öneriyor...

Haberin Devamı

1- BİR FİKRİNİZ VAR, NE YAPACAKSINIZ?

Çoğumuz girişimciliğin fikir bulmakla ilgili olduğunu düşünürüz. Oysa ki, her gün herkesin aklına bir sürü fikir gelebilir. Girişimcilik fikri bulduktan sonra, onu geliştirmek ve hayata geçirmekle ilgilidir. Önce pazar araştırması yapın. Ülkenizde ya da dünyada benzer örnekler var mı, varsa nasıl yapmışlar, rakipleriniz kimler ya da mevcut mu iyice araştırın. Konunun uzmanlarıyla görüşün, potansiyel alıcılarla röportajlar yapın. Fikrinizin özel olduğunu ve korumanız gerektiğini düşünüyorsanız, önce patentini alabilir ya da onu farklı hale getirecek birkaç detayı kimseye anlatmayıp kendinize saklayabilirsiniz.

2- İŞ PLANINIZI HAZIRLAYIN, ANCAK ÖNGÖRÜLEMEYEN GİDERLERE HAZIR OLUN.

Şüphesiz ki, iyi bir iş planı sizi karşınıza çıkacak sürprizlere de hazırlıklı hale getirir. Yine de, öngöremediğiniz çok şey olacak. Eğer bu bir etkinlikse, belki kameranın şarj aleti bozulacak. Meyve suyu standı açacaksanız, beki peçeteler sandığınızdan hızlı tükenecek, meyvelerin bir kısmının çürük olduğunu son anda fark edeceksiniz. Her zaman iş için ayırdığınız toplam bütçenizin %5’i kadar öngörülemeyen gideriniz olabileceğini düşünün ve o bütçeyi bir kenarda tutun.

 

Haberin Devamı

3- DESTEKLERİ ARAŞTIRIN, ÜCRETSİZ İMKANLARI DEĞERLENDİRİN.

Neyse ki Google diye bir gerçek var, tüm bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Girişimcilerin başvurabileceği birçok destek programı mevcut, en çok bilineni ise KOSGEB. Bir web sitesi kuruyorsanız, ücretsiz tool’ları araştırın. Her şeyi en uygun fiyata ya da ücretsiz versiyonlarla kullanmaya çalışın. Bir anda çok büyük düşünüp paranızı saçmayın, düşük riskler alıp sonuç gördükçe yatırım yapın.

4- İŞİNİZİ UZMANLARINA OLDUĞUNDAN BÜYÜK GÖSTERMEYE ÇALIŞMAYIN.

Kuluçka merkezlerine başvurduğunuzda, mentorlarla, yatırımcılarla tanışacaksınız. Unutmayın, siz daha yolun başındayken onlar dönüyor. Var olan durumu süsleyerek manipüle etmeye çalışmayın. Dürüst ve işinizin her detayına hakim olun. Sayılarla oynadığınızda kandırmaya çalıştığınızı anlıyorlar. Henüz bulunduğunuz lokasyonda satış dahi yapmamışken büyük global hedefler anlattığınızda ise; vizyoner değil, sadece hayalperest olduğunuzu düşünüyorlar.

 

Haberin Devamı

5- FİNANS SIKICI OLABİLİR, AMA EN ÖNEMLİ KISIM.

Evet heyecan verici bir fikriniz var. Sadece işe odaklanmak istiyor ve para işlerine bulaşmak istemediğinizi söylüyorsunuz. Sakın! Her iş, bir gelir elde etmek için kurulur. Muhasebenize hakim olun. Vergi döneminde yapılacak bir hata, işletmenizin hayatını kaydırabilir. Sıkıcı da olsa, işinizin en önemli kısmı olduğunu unutmayın ve detaylarına hakim olun.

Yazan: Yeşer Sarıyıldız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!