Fil’m Hafızası’ndan haftanın film önerileri

Güncelleme Tarihi:

Fil’m Hafızası’ndan haftanın film önerileri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 15:09

Fil'm Hafızası bu hafta sizler için film önerilerini sıraladı.

Haberin Devamı

Fil’m Hafızası’ndan haftanın film önerileri

Mustang (2015)

Beş kız kardeşin İnebolu kırsalında geçen özgürlük savaşı hikâyesi, Fransız-Türk yönetmen ve senarist Deniz Gamze Ergüven’in ilk filmi. Ailelerini kaybetmiş ve yaşları henüz 13-17 arasındaki kız kardeşler, muhafazakâr babaanne ve amcaları tarafından yetiştirilmektedir. Yaz tatilinin ilk gününde oynadıkları masum bir oyun, mahalleli ve aileleri tarafından skandala dönüştürülünce, kızlar bir anda ev hapsine alınır ve kendilerini bir “ev kadını fabrikası”nın içinde bulurlar. Kurban olmamayı seçen kızlar birbirlerinden aldıkları güçle direndikçe, çevrelerine örülen parmaklıklar yükselecektir. Ağır bir dramayı masalsı öğelerle ve bir kız çocuğunun gözünden izlememizi sağlayan film dünya çapında geniş bir kitle tarafından sahiplenildi ve Fransa adına Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı için yarıştı.

Haberin Devamı

Filmin Künyesi

Yönetmen: Deniz Gamze Ergüven

Oyuncular: Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Şunguroğlu, İlayda Akdoğan

Film Tanıtan Eser Altınkaya

 

Fil’m Hafızası’ndan haftanın film önerileri

How Green Was My Valley (1941)

Western kültürünün tek başına bir köşesini oluşturan John Ford’dan, kariyer bahçesinde ayrı duran yeşil bir örtü; How Green Was My Valley. 20. yüzyılın başlarında Galler’deki bir maden kasabasında geçen yapımda; ekonomik buhranın toplumu nasıl savurduğu, bir ailenin en küçük çocuğu Huw’un belleğinden anlatılıyor. Altı erkek ve bir kız çocuğu sahibi Morgan ailesi, kalabalık sofraların eksik olmadığı, mutlu bir ailedir. Bu huzuru bozan ise baba ve büyük oğullarının çalıştığı kömür madeninde işten çıkarmaların başlaması olur. Ailenin işten çıkarılan iki oğlunun kasabayı terk etmesi, kalabalık sofralarına ilk firelerini verdirir. Aile bağlarını koparacak olan ‘fırtınanın’ başlamasıyla, sofradan tabaklar teker teker eksilecektir. Geriye kalan ise, Huw’un tanıklığını ettiği; ‘yeşilini, kömürün siyahına teslim eden bir vadinin hikâyesi ‘olur. Film; Sendikalaşma, kapitalizm ve kasaba kültürü konularına dokunmasıyla, Ford’un, filmografisinde Western sınırlarından çıktığı nadir yapımlardan biri vasfını kazanıyor.

Haberin Devamı

Filmin Künyesi

Yönetmen: John Ford

Oyuncular: Walter Pidgeon, Maureen O’ Hara, Anna Lee, Donald Crisp

Filmi Tanıtan: Çınar Ünal

Fil’m Hafızası’ndan haftanın film önerileri

The White Balloon (Badkonake sefid – 1995)

Küçük Razieh (Aida Mohammedkhani), yılbaşına saatler kala, nihayet istediği japon balığını alabilmek için para vermesi konusunda annesini ikna etmeyi başarır. The White Balloon, bu parayla dükkâna gidip balığı alana kadar, birkaç sokaklık alanda Razieh’nin başından geçenleri anlatır. Film, İran Yeni Dalgası’nın diğer örnekleri gibi, küçük bir olay ve küçük bir kitle üzerinden aktardığı detaylarla döneme ve topluma ilişkin önemli eleştiriler, incelikli mesajlar sunar. Neredeyse gerçek zamanlı akan film, bu özelliğiyle detayları daha da iyi gözlemlememizi sağlar. Küçük çocuklar üzerinden anlatılan toplumsal hikâyeleri sevenlerin ilgiyle izleyeceği, son sahnesiyle filmi tekrar izleme isteği uyandıran The White Balloon, Yeni Dalga’nın önemli isimlerinden Abbas Kiarostami ve Jafar Panahi’yi senaryosunda bir araya getirmesiyle de öne çıkmaktadır. Film, 1995’te Cannes’da Altın Kamera ödülünü almıştır.

 

Haberin Devamı

Filmin Künyesi

Yönetmen: Jafar Panahi

Oyuncular: Aida Mohammedkhani, Mohsen Kafili, Mohammad Shaani, Alisaghar Smadi, Fereshteh Sadre Orafaiy, Mohammed Bakthiar

Filmi Tanıtan: Seçil Karagülle

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!