E-sporcu ya da Streamer olmak isteyen kampüslüler! Bakın Pintipanda ne diyor...

Güncelleme Tarihi:

E-sporcu ya da Streamer olmak isteyen kampüslüler Bakın Pintipanda ne diyor...
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 12:00

E-spor denince akla ilk, oyunlar ve turnuvalar geliyor ama bu organizasyonlar olmadığı zamanlar, YouTube ya da Twitch gibi video paylaşım ağlarında milyonlarca hatta milyarlarca dakika oyun içerikleri izleniyor. Oyun yayıncıları (streamer’lar) da bu işin ünlüleri. Hatta e-spor takımlarındaki oyunculardan daha çok ilgi gördüklerini söylesek yalan olmaz. Biz de bu hafta profesyonel oyuncuların dünyasında olup bitenleri, oyun video platformu Twitch’te milyonlarca izlenen Pintipanda (Tuna Akşen) ile Hürriyet Kampüs okurları için konuştuk ve e-sporcu ya da yayıncı olmak isteyen Kampüslüler için tavsiyeler aldık.

Haberin Devamı

Nasıl profesyonel oldun?

E-spor organizasyonlarında amatör sunuculuk yaparak başladım. Oyunlar sonradan kanıma girdi. İlk sponsor gelirimle de profesyonel bir yayıncı oldum.

 

Bir yayıncı nereden gelir elde ediyor?

Bu değişkenlik gösterir ama büyük bir yayıncı için sponsor gelirleri, Twitch ve YouTube gelirini geçebiliyor.

 

Yayıncı olmak isteyenlere ne tavsiye edersin, bu işin zorlukları neler?

Para kazanmayı ikinci plana atıp keyif alarak bu işe girişmeleri. Zaten seyirci bunu gördükten sonra maddi kazanç gelecektir. Maalesef oyunlara bir noktada iş olarak bakmak zorundayız. Seyircilere karşı sorumluluğumuz var. Eskisi gibi kafa dağıtmak gibi lüksleriniz kalmıyor. Düzensiz çalışma saatleri, aşırı rekabetin getirdiği stres ve maalesef aile / özel hayata yeterince vakit ayıramama.

 

Haberin Devamı

Sence bir yayıncının süper gücü nedir?

Tabii ki insanlara olumlu etki edebilmek. Bu zaten başlı başına bir süper güç. İnsanların bizimle birlikte eğlenmesi, stres atması, sevdicekleriyle sohbetimize dahil olmasını isteriz.

 

E-sporun geleneksel spordan farkı ne?

E-spor zihindedir. Zihin güçlü olmalı, bunun için düzenli yaşam ve fiziksel sağlık da gerekli. Bu noktada geleneksel sporla benzeşir.

 

E-sporcu olmak isteyenlere ne tavsiye edersin?

Bu konuda çocuklarına güvenmeleri en önemlisi. E-sporcu olmak, o rekabete dahil olmak isteyen genç, gerisini getirecektir mutlaka. Bu sürede ailenin gençlerin arkasında durması önemli.

Bir Haber: Oyunun Netflix’i olabilir, Google Stadia

Madem bu sayıda yayıncılıktan bahsettik, Google’ın oyun severlere büyük müjde olacak yeni servisi Stadia’dan gelen önemli haberi vermeden olmaz. Yeni bulut oyun servisi Stadia ile PlayStation Now ve GeForce Now’a rakip olan Google, 4K 60 çözünürlük, HDR görüntü ve 60 fps hız destekleyen Stadia adlı servis ile TV, telefon veya dizüstüye oyun kurmadan, tek tuşla oyun açıp internet üzerinden oynatabilecek. Stadia Controller oyun kolu ile oyundan video kesip YouTube’a yüklemek, Google Asistan’ı açıp sisteme komut vermek de mümkün. Bu sene içi ABD, Kanada ve Avrupa’da çıkması beklenen sistemin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği henüz belirsiz. Ayrıca maksimum kalite için 25 Mbit/sn internet gerektiriyor ki, bakalım bizdeki performansı nasıl olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!