Dipsiz kuyu: Evren

Güncelleme Tarihi:

Dipsiz kuyu: Evren
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 14:37

Geçen hafta evren üzerine konuşmaya başlamıştık, bu hafta da devam ediyoruz. Evren neydi, kaç yaşındaydı, nasıl oluşmuştu, bunları konuştuk. Bu hafta da nasıl geliştiğine göz atalım!

Haberin Devamı

1-  DURMAKSIZIN GENİŞLİYORDU…

Henüz ucunu bucağını çözemedik bile, o da bize yardımcı olmuyor hiç. İnatla genişlemeye devam ediyor. Ya da en azından bulgular bu yönde. Bilimsel bilimsel açıklayalım o halde!

Kutupsal basınçlar sonucu yoğunlaşmış anti madde ile evren hala genişliyor. Gök cisimleri, evrenin genişlemesinde, birbirlerine olan uzaklıkları bakımından iki farklı davranış gösteriyorlar. Eğer birden fazla gök cismi birbirlerinin kütle çekimine kapılırlarsa ya da hepsi birden ortak bir kütle çekiminin kuantumuna kapılırlarsa, bu durumda aralarındaki mesafe birbirleriyle veya ortak çekimi altına girdikleri kütleyle birleşene kadar her an azalır. Birinci durumun etkili olmadığı diğer bütün durumlarda gök cisimleri birbirinden sürekli uzaklaşırlar.

 

Haberin Devamı

2- HER ŞEYİN BİR SONU VAR!

Evrenin yaşı gibi evrenin sonu, bu "son" un zamanı ve gerçekleşme şekli değişik evren modellerine göre değişen, teorik fiziğin çalışma alanlarından. Örneğin çoklu evren modellerinde evren için bir başlangıç ve son öngörülmez, ancak bir evrensel alan bir kara delik veya solucan deliği üzerinden başka bir evrensel alana aktarılır. Bilinen evren için öngörülen sonun zamanı ise evrenin hesaplanan yaşından daha uzun. (20 milyar yılcık!)

 

3- BÜYÜK ÇÖKÜŞ TEORİSİ

Bu teoriye göre evrenin itme gücü bitince çekme gücü başlayacak ve böylece büzüşecek, gök cisimleri çarpışarak kaynaşacak ve büyük bir patlamayla evren tekrar genişlemeye başlayacak. Gold Evreni olarak bilinen bu modelde, evren Büyük Patlama ile başlar sonra yükselen entropi ve zamanın termodinamik oku genişlemeyi işaret eder. Evren, çok düşük yoğunluğa ulaşınca çekilmeye başlar. Böylelikle entropi çok fazla alçalır ve zamanın termodinamik oku bu kez ters istikameti işaret eder ve evren çok düşük entropi çok yüksek yoğunlukta Büyük Çöküş ile sona erer.

 

4 – BÜYÜK DONMA TEORİSİ

Buna göre ise sıcak patlama ve kaotik bir karmaşa ile var olan evren zaten soğumaya çalışmaktadır. Evren genişlemeye devam edecek, yeteri kadar büyüyünce yoğunluğu aşırı azalacak ve sıcaklığı gittikçe düşecek, bunun sonunda kutupsal graviteler eşdeğer düzeye inecek ve evren donacak! Yani baya üşüyeceğiz reyiz!

Yazan: Buğu Begüm Orhan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!