Kalp sağlığı için spor

Güncelleme Tarihi:

Kalp sağlığı için spor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 11:32

Kalp sağlığı için spor

Haberin Devamı

Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, hareketsiz yaşamın kalp damar hastalıklarının en önemli sebeplerinden biri olduğunu söyleyerek düzenli spor uyarısında bulundu.

Bugün tanı ve tedavi teknolojisindeki ilerlemelere rağmen kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin birinci sırada yer aldığını bildiren Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, koroner kalp hastalığının bu grup içerisinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Prof. Dr. Durmaz, “Kalp damar hastalıklarının sebepleri arasında sigara kullanımı, hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kan yağları yüksekliği, hareketsiz yaşam ve ailevi yatkınlık sayılabilir. Tabii ki buna sağlıksız beslenmenin de önemi eklenmelidir" dedi.

Sporun bir alışkanlık olduğunu ve kararlılık istediğini vurgulayan Prof. Dr. Durmaz, bu nedenle genç yaşta spora başlanmasının ve düzenli yapılmasının önemini belirtti. Prof. Dr. Durmaz, "Kalp sağlığı açısından ağır spora gerek yoktur. Günde 35-40 dakika tempolu yürüyüş yeterlidir. Tempolu yürüyüşten kasıt maksimum kalp hızının yüzde 50-70'i düzeyindeki tempodur. Maksimum kalp hızı 220-kişinin yaşı şeklinde hesaplanır. Örneğin 40 yaşındaki bir kişinin maksimum kalp hızı 220 - 40 = 180 /dakikadır. Bunun yüzde 50'si 90/ dakika, yüzde 70'i ise 126/dakikadır. Sonuç olarak bu kişinin kalp hızı 90-126 dakika olacak şekilde 30-45 dakika yürümesi yeterlidir. Diğer bir öneri ise kişinin saatte 5-6 km hızla 30-45 dakika yürümesidir" diye konuştu.

Ağır sporların kalp için zararlı olabileceğinin de altını çizen Prof. Dr. Durmaz, yarışmalı ve ağır spor yapacak olan kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçmeleri ve bir rehber öncülüğünde spora başlamalarını önerdi.

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!