Kaliteli hayat bir tutkudur

Kaliteli bir hayat yaşamak, hayattan daha çok keyif alıp mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmek son yılların yükselen yıldızı.

Hasta ve sorunlu geçirilen günlerin sayısını azaltıp hayatımıza daha çok anlam, daha fazla form ve sağlık katmayı kim istemez. Nedir, neden oluşur, nasıl bir şeydir ‘kaliteli hayat’? Eğer onunla tanışmak istiyorsanız bu yazıyı dikkatle okumanızda fayda var!

Kaliteli hayat eskisinden daha iyi uyumak, her sabaha genç ve dinç uyanmak, ağrıdan-sızıdan dertten tasadan uzak bir yaşam tarzıdır. Beden-ruh-akıl üçgenini mükemmel bir denge içinde tutmak, temiz bir çevrede tozdan-dumandan, hormondan-katkıdan uzak kalmak, sağlıklı gençlerden, tecrübeli ve formda yaşlılardan oluşan bir toplumda barış içinde, sevgiyle, neşeyle, coşkuyla yaşamaktır. Bütün bu güzel şeyler ‘kaliteli hayat’ filminin ya senaryoları ya da oyuncularıdır. Böyle bir senaryoyu siz de ‘kendi hayatınız’ için yazabilir hayatınızın başrol oyuncusu siz olabilirsiniz.

Kaliteli hayatta daha pek çok şey var! Sağlıklı yaşam, daha iyi bir sağlık bakımı, sağlığı koruyup güçlendirmek var. Güvenlik, eğitim, çevre ve ekolojik dengeye saygı var. Toplumsal, sosyal, kültürel gelişme, ilişkilere özen, dostluk-arkadaşlık var. Hayatı sevgi -şefkat-hoşörü yardımseverlik ile güzelleştirmek var. Kendini daha iyi hissetmek (wellness) aktif biri olmanın dayanılmaz haifliği (egzersiz) var. Şükür duygusu, mevcut ile yetinmek ama mümkünse geliştirmek, büyütmek ve çevreyle birlikte büyümek var.

PAYLAŞMAK, UZLAŞMAK

Daha pek çok şeyi paylaşmak, uzlaşmak, anlaşmak, kucaklaşmak var. Dağlara tırmanmak, kulaç atmak, yelken açmak, dalmak, uçmak ve sereserpe uzanıp yatmak var. Sırası geldiğinde yavaşlamak ve hatta durmak var. Durup biraz nefes alamak, güneşin batışından, ayın doğuşundan faydalanmak, gülmek, kahkaha atmak, gerektiğinde ağlamak var. Eski şarkıları hatırlamak, çiçekleri yaprakları koklamak, kötü anıları unutup bellekte yeni ve tertemiz alanlar açmak var. Hayatın elinden daha sıkı tutmak, mümkünse ona sımsıkı sarılmak var.

Yaşlıları hatırlamak, çocukları kollamak, özürlüleri anlamak, hayatı daha da yaşanır kılmak var.

Kaliteli hayatta daha çok insan olmak, insan kalmak, ‘hayata taraf’ olmak var.

Kaliteli bir hayat hepimizin ortak ve doğal hakkıdır. Tadına bakmakta, hiç olmazsa bir kez olsun sınamakta yarar var.

Kaliteli hayata hoş geldiniz.

PUANLAMA

Soru 1: Uygun gördüğünüz yanıtın karşısındaki rakamı 4 ile çarpın ve sonucu yazın ...........

Soru 2 - 4: Yanıtınızın karşısında bulunan rakamı 2 ile çarpın ve sonra sonuçları toplayıp toplam sayıyı yazın ............

Soru 5 - 25: Sorulara verdiğiniz yanıtların karşısındaki rakamların her birini toplayın ve yazın .........

Hesaplamış olduğunuz toplamların herbirini toplayıp genel toplamınızı bulun ..........

YORUM

Toplam puanınız 7-15 arasındaysa: Erken menopoz döneminde olabilirsiniz

Toplam puanınız 16 - 30 arasındaysa: Açık olarak menapoz semptomları yaşıyorsunuz ve genel bir tıbbi check-up sırasında hormon düzeylerinizi (üreme ve tiroid hormonlarını) kontrol ettirmenizde fayda var. Yaşam şekli değişikliği, bitkiler, vitaminler ve/veya hormonları içine alan size yardımcı olabilecek birçok seçeneğiniz var. Bunları doktorunuz ile konuşup tartışabilirsiniz.

Toplam puanınız 30’un üzerindeyse: Kemik erimesi ve kolesterol düzeyi artışı riskleri de oluşturan menopoz semptomlarını ciddi bir şekilde yaşıyorsunuz. Acilen tedavi olmak ve sonucunda oluşabilecek hastalıkların (kemik erimesi, kalp hastalıkları, vb) riskini azaltmak için menopoz konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları uzmanları ile diyaloğa geçmelisiniz.

MENOPOZ DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Semptom duyarlılığınızı en iyi belirten seçeneği yuvarlak içine alınız:


Hiç Hafif Orta Ciddi

1 Sıcak basmaları, aşırı terleme ve/veya soğuğa hassasiyet

0 1 2 3

2 Kollarda, bacaklarda veya deride ürperme ve/veya uyuşma hissi

0 1 2 3

3 Rahatsız ve bölünmüş bir uyku; sık uyanmalar

0 1 2 3

4 Sinirlilik, öfke patlamaları, korkulu ve endişe duygusu

0 1 2 3

5 Üzgün ve depresif hal, mutsuzluk ve/veya herhangi bir neden olmadan bitkinlik-tükenmişlik hissi

0 1 2 3

6 Baş dönmesi, başın çok hızlı bir şekilde döndürüldüğünün ve/veya başın içinde bir dalgalanmanın olduğu hissi

0 1 2 3

7 Yorgunluk, ruhsal ve bedensel bitkinli nedeniyle dinlenme isteği; uzun süreli ve dikkat gerektiren işleri yapmakta motivasyon veya istek eksikliği

0 1 2 3


8 Eklem veya kaslarda ağrı veya sızılar

0 1 2 3

9 Migren ve/veya gerilim tarzı baş ağrıları

0 1 2 3

10 Otururken veya dinlenir pozisyonda çarpıntı hissi ve/veya hızlı kalp atımı

0 1 2 3

11 Cildin üzerinde karınca veya başka böceklerin gezinmesine benzeyen, tatsız bir duygu

0 1 2 3

12 Gittikçe azalan hafıza, konsantrasyon; ‘bulanık’ düşünce hissi

0 1 2 3

Hiç Nadiren Bazen Çoğunlukla Her zaman

13 Cinsel organda yanma veya kaşınma

0 1 2 3 4

14 Cinsel organda kuruluk, seksüel birleşme sırasında ağrı

0 1 2 3 4

15 İdrara çıkarkan ağrı veya idrara çıkma sıklığında artış

0 1 2 3 4

16 Gülerken, öksürürken, esnerken veya yorucu aktivite sırasında idrar kaçırma

0 1 2 3 4

17 Yürürken, koşarken, merdiven çıkarken veya hafif aktiviteler sırasında bile idrar kaçırma

0 1 2 3 4

18 Sırt üstü uzanırken bile, her türlü aktivite sırasında idrar kaçırma

0 1 2 3 4

19 İdrara sıkışma hissinde artış, idrarı tutmada zorlanma

0 1 2 3 4

20 Cinsel istek

0 2 (Normal-Azalmış)

21 Son iki hafta içinde cinsel ilişki

0 2 (Hayır-Evet)

22 İlişki sırasında ağrı

0 2 (Hayır-Evet)

23 İlişki sonrası cinsel organda kızarıklık 0 2 (Hayır-Evet)

24 Orgazm kalitesi

0 2 (Normal-Azalmış)

25 İlişki kalitesi

0 2 (Normal-Azalmış)

NASIL YAŞIYORLAR?

TAN SAĞTÜRK (Balet)

35 yaşındayım. Boyum 1.80 m, kilom 80. Beyaz et tüketmeye özen gösteriyorum, kırmızı et daha az yiyorum. Haftanın dört günü muhakkak balık yiyorum. Alkol çok az kullanıyorum, kafein de öyle. Öğünlerime dikkat ediyorum. Düzenli olmasını sağlıyorum. Bol bol su içiyorum. Sigara az kullanıyorum, bazen günde beş tane. Düzenli vitamin alıyorum. Uyku düzenine çok dikkat ediyorum. Her gün 8 - 9 saat mutlaka uyuyorum. Düzenli bale antrenmanlarım var. Günde bir-bir buçuk saat çalıştığım oluyor. Zorlayıcı provalarım olduğu için ekstra spor yapmıyorum. Yaptığım işin yoğun bir sahne stresi var, koreografi sırasında vücuda bir baskı oluyor. Babam şeker hastası. Aspirin dışında düzenli kullandığım bir ilaç yok.

PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU

Sevgili Tan Sağtürk, zararlı şeyleri az kullanmakta oldukça ustalaşmış. Alkolün ve kafeinin azını biz de bir ölçüde hoş görüyoruz. Ama sigaraya gelince iş değişiyor. Efora dayalı, güçlü bir solunum ve dolaşım sistemi gerektiren mesleklerde çalışanların sigara içilen kompartmanlarda seyahat etmesi bile doğru değil! Beslenme biçimleri, yaşam tarzı seçimleri olumlu. Babasının şeker hastası olması aktivitesini sürdürdüğü, kilosunu iyi yönettiği, dengeli beslendiği sürece pek önemli değil. Ama genetik mirasında böyle bir eğilim olanların sigara içmeye hiç ama hiç hakları yok. Sevgili Tan Sağtürk’e başarılı bir meslek yaşamı, sağlıklı ve huzurlu bir hayat diliyorum...
Yazarın Tüm Yazıları