GeriSeyahat Kalbim Prag'da kaldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kalbim Prag'da kaldı

Kalbim Prag'da kaldı

Sanatla nefes alan şehre giderken sevgilinizi yanınıza almayı unutmayın

Çek Cumhuriyeti'nin ve romantizmin başkenti Prag, hayat oyununda, kendine muhteşem bir tiyatro dekoru arayanları bekliyor. Kent, adeta bir açıkhava müzesi! Medeni insanlar, gurmelerin ağzına layık biralar, mütevazı yaşam, kilise konserleri, kristaller, tahta oyuncaklar, sokak sanatçıları sizi büyüleyecek!

Yüreğinizi orada bırakmayı göze aldıysanız Prag'a hemen gidin! Her taşından yaşam fışkıran Eski Şehir ile karşılaştığınız anda alev alacak olan aşkınız, pek diğerlerine benzemeyecek. Dünyanın hangi şehrine giderseniz gidin, yüreğiniz orada, mecbursunuz dönmeye! Neyse ki, Türkiye'ye yakın. Uçakla giderseniz yaklaşık, 2,5 saat! Kavuştuğunuz anda, hiç ayrılmamış gibi sizi karşılayacak olan şehre, büyük bir bardak siyah bira kaldırmayı ihmal etmeyin.

Charles köprüsünün iki yanındaki baş döndüren heykellere bakarken, dengenizi kaybedip, Vltava nehrine düşmeden Eski Şehir'e, Stare Mesto'ya geçebilirseniz, kiliseler, ressamlar, şehir sizi başka dünyalara götürecek. Karşınıza sık sık akşam verilecek konserleri duyuran güzel insanlar çıkacak. Hiç düşünmeyin, klasik müzik konserlerine eğer bilet varsa hemen giriverin, pişman olmayacaksınız. Sanatla nefes alan Prag insanlarıyla keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Daha sonra sanmayın ki, şehir uyuyor. Caz kulüplerinde, sabaha kadar keyif için müzik yapan müzisyenlerle güneşin doğuşunu seyredebilirsiniz.

DOLUNAY VE TİYATRO DEKORU

Belki de bütün gece hiç bir yere kımıldayamayabilirsiniz. Özellikle Charles köprüsünün Eski Şehir tarafındaki konser salonunun yakınından köprüye doğru bakarsanız, hele bir de dolunay varsa, hayatın güzel sürprizi bu hakiki tiyatro dekorunda, belki de uzun zamandır ihmal ettiğiniz hayallerinizle ilgilenebilirsiniz. Türkiye'nin gazetecileri ruhlarını doyuran bu fırsatı, Çek Havayolları'nın İstanbul Prag uçuşlarının 50. yaş günü vesilesiyle elde ettiler. Nice yarım asırlara!

Prag'a giderken...

Dünyanın en güzel gözlü adamları Prag'da. Bakmadan dönmeyin!

Prag'ı ve Çekler'i tanıdıktan sonra, İstanbul'daki konsolosluğun nasıl insanlara bu kadar zorluk çıkarabildiğini, kaba davranabildiğini anlamak zor. Vize almaya giderken sabırlı olacaksınız.

Bira sevenler Prag'da çok mutlu olabilir.

Prag'a gitmek için en ideal aylar, Mayıs ve Ekim!

Beş yıldızlı otele gitseniz bile hizmet, sizin diğer ülkelerde aldıklarınıza benzemeyecek. Ancak insanlar o kadar samimi ve iyi niyetli ki, umduğunuzu bulamasanız bile kızamayacaksınız.

Gurme olan, hayatın güzelliklerini seven bir Türk erkek gazeteci, ‘‘Prag'daki sarışın kızlar çok güzel ama yüzleri çok ifadesiz'' dedi. İfadeli esmer kadınların kıymetini bilin!

Biblo seven dostlarınıza istemedikleri kadar hediye götürebilirsiniz. Cam, kristal ve porselen biblolar çok güzel ve çeşitli. Alışveriş yaparken, birçok yere bakmayı ihmal etmeyin. Fiyatlar değişiyor.

Metro ve tramvay hayatınızı çok kolaylaştıracak. Basit ve işe yarar bir sistem, üstelik çok ucuz. Taksiye binerken mutlaka fiyat sorun, pazarlık yapın.

Bu yıl 75. yaşgününü kutlayan Çek Havayolları dünyanın en eskilerinden biri. İstanbul uçuşlarının 50. yılı nedeniyle bir çok etkinlik olacak. Eğer onlardan bilgi almak istiyorsanız telefonu, 0 212 230 48 32.

Ahşap ve antika meraklıları için gezilecek çok dükkan var.

Etoburlar bu şehrin lokantalarına bayılacak.

Gotik, Barok, Rönesans eserleri birarada. Sanatseverler ruhlarını doyururken, tarih, sanat hakkındaki kültürünü derinleştirmek isteyenler, tatilleri boyunca, hem gezip hem de çok çeşitli kaynakları bulabilir, okuyabilirler.

KENDİNİZİ DİNLEYİN

Prag'ın nüfusu bir milyon iki yüz bin civarında. Yani hayli sakin! Kafelerde insanlar bir kadeh şarap içerek ya da bir dilim tatlı yiyerek, sakin sakin sohbet ediyorlar. İnsanın kendini dinlemesi için Prag sokakları ideal!

KRALİYET ŞEHRİ

Prag, Vltava vadisindeki küçük bir çanakta kuruldu. Kraliyet şehri Vltava'nın sol kıyısında inşa edildi. Şehir, Hradçany'den itibaren gelişti. Prag'da rehber eşliğinde yapılan günlük turlarda bu bölgeden gezmeye başlanıyor ve çok iyi anlatılıyor. Rehbersiz dolaşsanız bile kitaplar size katedral ve Hradçany bölgesi hakkında bol bilgi verecek.

MÜZE SİNAGOGLAR

Prag'da Yahudi mahallesi, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Özellikle Eski Yahudi mezarlığı ve müzeye dönüştürülen sinagoglar görülmeye değer. Yahudi mahallesi, Prag'ın en zengin semti. Dior, Hermes gibi mağazalar da bu civarda.

KÖPRÜDEKİ SANATÇILAR

İki yanı heykellerle süslü Charles köprüsü, yeni ve eski şehri birbirine bağlıyor. Köprünün üzerindeki sanatçılarla sohbet edin, resimlerine, yaptıkları notalarla süslü saç tokalarına göz atın. Köprüden ayrılamayacaksınız. Ayrıca köprüden aşağı doğru baktığınızda, Venedik'e benzer bir mahalle de göreceksiniz. Diğer tarafta ise antikacılar çarşısı var.

False