Kalaycılık Silvan’da Yaşatılmaya Çalışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalaycılık Silvan’da Yaşatılmaya Çalışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 16:25

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşayan kalay ustası Murat Saklanmış, teknolojiye yenik düşen ve kendilerine dedelerinden miras kalan mesleklerinin yaşaması için yoğun çaba gösteriyor.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşayan Murat Saklanmış, ailesinin 150 yıldır yaptığı kalaycılık mesleğini ayakta tutabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Demirciler sokağında bulunan iş yerinde kendisine getirilen bakır eşyaları özenle kalaylayan Saklanmış, mesleğini ayakta tutabilmek için elinden geleni yaptığını belirtti. Mesleğin dedelerinden kendilerine miras kaldığını anlatan Saklanmış, “Büyüklerimizin anlattıklarına göre dedemler eskiden eşek sırtında köy köy dolaşarak insanların kazanlarını ve yemek yedikleri yemek kaplarını kalay ile temizlerlerdi. Bu işi yaparken yaklaşık dört ay eve dönmezlermiş. Kalaycılık mesleği de dedemlere Ermeni komşularından kalmış bir sanattır. İnsanların yemek yedikleri kaplarını ve kazanlarını kalay ile temizlemelerindeki amaçları yemeğin ateş üzerinde yapılması ve is tutmasıydı. İs tutan kazanlar kanserojen madde taşıdığı için kalay ile temizlerlerdi. Bu işlem yılda iki defa yapılırdı” dedi.
Bu işlemin artık sadece köylerde yapıldığını ifade eden Saklanmış, “Kalayı eritmek için ateşi kullanıyoruz. Ateşin üzerinde yemek kazanı bırakıldıktan sonra dere kenarındaki kum alınıp kazanın içine konulur ve üzerine bir bez serilir. Bez serildikten sonra ayak ve el yardımıyla kazan temizlenir. Ondan sonra kazan kalayla parlatılır. Kazan kalayla birleştikten sonra güzel bir görüntü ve parlaklık kazanıyor. Bu görüntü yemek olmadığı halde insanın iştahını kabartıyor ve o kazanda yapılan yemeğin tadı çok güzel oluyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!