Kahveci de dumansız hava istiyor

Güncelleme Tarihi:

Kahveci de dumansız hava istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 01:06

ANKARA Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, kapalı alanlarda sigara yasağını içeren yasayı desteklediklerini belirterek, "Türkiye genelindeki 78 bin kahvehane işleten meslektaşlarımızı da sakin olmaya davet ediyoruz" dedi.

Güven, sigara yasağının kademeli olarak başladığını ve 18 ayın ardından 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren uygulanmaya geçtiğini anımsattı. Güven, "Temiz hava temiz toplum dedik ve bu yola devam ettik. Bu yasanın kahvehanelerin sonunu getireceğini ve yüzde 50’sinin kapanacağı endişesini duyuyoruz" diye konuştu.

Ankara’da 4 bin, Türkiye genelinde ise 78 bin kahvehane olduğunu belirten Güven, "bunların yüzde 50’sinin kapanma tehlikesinde olacağını" iddia etti.

Kahvehanelerin bir "kültür yuvası" olduğunu ifade eden Güven, Sağlık Bakanlığı’na götürdükleri öneride "kahvehanelerde bölme uygulamasını istediklerini" söyledi. Güven, teknolojiye uygun havalandırma sistemleri ile de bu sorunu çözebilecekleri görüşünü savunarak, sigara yasağının dünyada 12 ülkede uygulandığını ve Türkiye’nin 13. ülke olduğunu belirtti. Güven, şunları kaydetti:

Biz de istiyoruz

"Ben de istiyorum ki, Türkiye her platformda 1. ülke olsun. Sigara yasağına destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Ama burada yüzde 40 kahvehane kültürü yok oluyor. Buraya gelen insanlar sigara içmeye ve eğlenmeye geliyor. Yasa kapsamında bir genelge yayınlanıyor. Haksız rekabet doğuyor ve bizim özgürlüğümüz kısıtlanıyor. Kahvehane işletmecisi milyarca para vererek, bir yatırım yapıyor. Bahçesi olan kahvehaneler devam edecek, olmayanlar da sıkıntı var."

Ankara’daki kahvelerin yüzde 50’sinin bahçesi olmadığını anlatan Güven, "olanla olmayan arasında haksız rekabet başladığını" savunarak, "Bahçesi olmayan işletmeler sıkıntıda. Bahçesi olmayanlar 6 ay boyunca iş yapamayacak" diye konuştu.

"Yasağı destekliyoruz ve Türkiye genelindeki 78 bin kahvehane işleten meslektaşlarımızı da sakin olamaya davet ediyoruz" diyen Güven, TBMM’deki siyasi partilerden sorunlarına çözüm getirecek yaklaşım beklediklerini söyledi. "Kahvehanelere sigara içenler için özel bir bölüm olmasını" öneren Güven, "Sağlığın çok önemli olduğu ve ancak ekmeklerinin elinden alındığını ve iş yapamaz hale gelme endişesi duyduklarını" dile getirdi.

"Sağlığım yerinde ama cebimde param yok. Psikolojik olarak rahatsızlanacağım" diyen Güven, ayrıca bar, pavyon ve eğlence mekanların da aynı sorunu yaşadıklarını kaydetti.

Ortak çözüm bulalım

"İrlanda’da sigara yasağının örnek uygulamaları olduğunu ve 100 metrekarenin üzerindeki alana sahip yerlerde sigara içilebildiğini" savunan Güven, "İspanya’da da bunun örnekleri olduğunu ve Almanya’da da yasanın delindiğini" iddia etti.

Güven, denetim için gelen ekiplere meslektaşlarının yardımcı olmasını da isteyerek, "Bu dönemi atlatalım. Esnaf ve sanatkar kavga istemiyor" dedi. Yasayı desteklediğini, ancak kahveci esnafının sorunun çözülmesi yönünde bir düzenle beklentisi taşıdıklarını anlatan Güven, "Kahveci esnafının sonu ne olacak? Buna da ortak çözüm bulalım. Biz sizden çok şey istemiyoruz. Sadece bir bölme istiyoruz. Avrupa İnsan Hakları’na götürülen davaların yüzde 80’inin kazanılıyor. Ama biz buna gitmek istemiyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!