Kadınların 4 genital sorununa tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Kadınların 4 genital sorununa tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 13:39

Kadınların 4 genital sorununa tedavi yöntemleri

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA)- KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Parlak, çok doğum yapmış olmak, yaşlanma ve menopoz, aşırı kilo alımı, sigara içimi, hormonal bozukluklar ve genetik faktörler nedeniyle vajinal doku ve çevresindeki kasların eski gücünü giderek kaybettiğini söyledi. Parlak, bu sorunlar nedeniyle vajinanın genişleyebileceğini, dinamiğini ve dolayısıyla fonksiyonunu kaybedebileceğini belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Parlak, kadınları genital olarak endişelendiren 4 kritik konu ile ilgili önemli bilgiler verdi. Vajinal doku ve çevresindeki kasların zamanla eski gücünü kaybettiğini söyleyen Parlak bunu tedavi etmenin mümkün olduğunu dile getirerek yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

"KASLARIN ESKİ GÜCÜNÜ KAYBETMESİ İDRAR KAÇIRMAYA NEDEN OLABİLİR"

Lazerle Vajinal Daraltma Tedavisi'nin (İntimalase) vajinayı oluşturan kasların görevinin, vajinanın elastikiyetini sağlamak olduğunu vurgulayan Parlak, "Bu elastik yapının, vajinanın doğum ve cinsel ilişki sırasında gerektiği kadar esneyebilmesi için önemlidir. Hamilelik ve doğum sonrasında ya da kilo, yaş, menopoz, sigara kullanımı gibi nedenlerle vajinayı oluşturan kaslar elastikiyetini kaybedebilir. Vajina kaslarının gücünü ve kontrolünü kaybetmesiyle  beraber vajina kanalında  genişleme olur. Bazı durumlarda aynı faktörlerin, kadının gülerken, hapşırırken veya öksürürken, idrar kaçırmasına da neden olabilir.Bu da sosyal yaşamda hasta açısından büyük zorluklara neden oluyor" dedi.

"VAJİNAL KANALIN GENİŞLEMESİ KADINDA ÖZGÜVEN KAYBINA YOL AÇIYOR"

Cinsel ilişki sırasında duyulan hazzın büyük ölçüde kadının cinsel organının anatomisine bağlı olduğunu bildiren Parlak, " Vajina kaslarının elastikiyetini kaybetmesi sonucunda vajina kanalının genişlemesiyle kadının anatomisi değişime uğrar ve cinsel ilişki sırasında duyulan haz azalabildiği gibi,pek çok kadın vajinadaki elastikiyet kaybı neticesinde vajinadan ilişki sırasında ses gelmesi problemi de yaşayabilmekte ve bu durumdan rahatsızlık duymaktadır. Zamanla bu durum kadında özgüven kaybına ve ilişkide sorunlara yol açabilmektedir.Bu nedenlerden dolayı  birçok kadında ilişki sırasında gevşeklik ve tatmin olamama duygusu hem kendinde hem de partneri tarafından da hissedilebilir. Hatta bazı bayanlar da vajina kaslarında gevşeklik, vajina kanalında genişleme, şekil bozuklukları hatta idrar kaçırma gibi sorunlara yol açabilir. Tüm bunların sonucunda ise kadın cinsel ilişkide yetersizlik duygusu bunun yanında  estetik kaygılar ve özgüven problemi yaşayabilir" diye konuştu.

Tüm bu olumsuz durumları yaşayan  çiftlerin jinekolojik lazerle vajinal daraltma tedavisi  ile tekrar eski cinsel hayatlarına  dönebileceklerini aktaran Parlak, uygulanan yeni nesil Er:YAG lazer teknolojisi sayesinde ameliyat, genel anestezi, kesi ve dikiş gerektirmeden, kısa bir sürede vajina kanalını sıkılaştırma yapılabildiğini belirtti.

"İŞLEM 20-30 DAKİKADA UYGULANIYOR"

İşlemin günübirlik uygulandığını, hastanede yatış gerektirmediğini dile getiren Dr. Parlak, "İşlem genel anestezi ihtiyacı olmayan bir prosedür olup,  20-30  dakika gibi kısa bir sürede uygulanabiliyor ve hasta hemen günlük rutin yaşamına devam edebiliyor. Uygulama esnasında yada sonrasında acı yaşanmıyor ve bazen lokalanestezik kremlere ihtiyaç olabiliyor ve  komplikasyon oluşma riski yok. Hasta memnuniyeti yüksek bir işlem olup, vajinal genişleme yanında idrar kaçırma şikayeti henüz ileri safhada olmayan hastalarımızda da belirgin iyileşme oluyor. İşlem 3-4 hafta arayla 2 veya 3  seans olarak uygulanıyor" ifadelerini kullandı.

Vajinal kanalı daraltıp, yenilemenin bir başka yönteminin de Er-YAG  lazer teknolojisi olduğunu söyleyen Dr. Parlak, "Lazer ışınlarının dokularda oluşturduğu foto-termal etki ile yeni kolajen üretimini tetikliyor. Bu etki ile uygulama bölgesinde hem mevcut kolajen dokusu hızla yenileniyor hem yeni kolajen lifleri oluşuyor (collagenneogenesisandremodeling). Sonuçta vajinal kanalda daralma ve yenilenme oluyor. Gerek görülürse kısa süreli bir anestezi ile gerçekleştirilebilen küçük bir operasyonla iç ve dış dudaklardaki şekil bozuklukları da düzeltilebiliyor. (Lazerle Labioplasti ameliyatı) Ayrıca Er-YAG lazer teknolojisi ile Lazerle idrar kaçırma tedavisi ve vajinal kuruluk da etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor. Bunun yanında rahim ağzı yaraları (cervikaldysplasia), genital siğiller(condylomalar), cerrahi iz bırakmış (sezaryen skarı vs.)yaralar gibi durumlar tedavi edilebilmekte olup  genital bölgenin rengini açma (whitening) işlemi  de yapılabilmektedir" şeklinde konuştu.

"GENİTAL SİĞİL CİNSEL YOLLAR BULAŞAN HASTALIKLARDA EN SIK GÖRÜLENDİR"

Kadınları endişelendiren bir başka hastalığında Genital siğil olduğunu ifade eden Dr. Parlak, "Genital siğil dediğimiz enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan, genital bölgede çıkan,viral, bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. En sık olarak kadınlar da vajina, serviks, vulva, anüs erkeklerde penis, testis, anüs, kalça, da nadiren ağız ve boğazda görülür. Genital siğillerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde en sık görülendir. Yassı ya da kabarık olabilir.Veya karnıbahar şeklinde birden fazla da görülebilir. Sebebi Human Papilloma Virüs (HPV) denilen bir virüsdür. HPV’nin 80'den fazla çeşidi vardır. Ciltte, elde siğil yapan virüs cinsi ile genital bölgede siğil yapan virüs cinsi farklıdır. Eldeki genital bölgeye, genital bölgedeki ele bulaşmaz. Genital siğiller cinsel yolla bulaşır, kolay bulaşır. Siğiller bulaşmayı takiben birkaç hafta ila birkaç ay sonra ortaya çıkar. HPV taşıyan kişi ile temas eden 3 kişinin 2'sinde hastalık ortaya çıkar" dedi.

GENİTAL SİĞİLİN GÖRÜLME İHTİMALİ YÜKSEK OLAN KİŞİ VE DURUMLAR

Dr. Parlaki, Genital siğillerin 15- 30 yaş arası kişilerde, birden çok cinsel partneri olanlarda, birden fazla kadınla beraber olan erkeklerin eşlerinde,Prezervatif (kondom) kullanmayan kişilerde,cinsel yaşamın erken yaşta başladığı kişilerde,hasta kişiler ile cilt temasında bulunanlarda,daha önce genital siğili olan kişilerde, hamilelerde, sigara içenlerde genital siğil görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti. Genital siğiller tek yada birden fazla, bazen de karnı bahar görünümlü cilt kabartıları şeklinde görüldüğünü ve başlangıçta çok küçük ve gözle kolay görülmeyecek kadar ufak olabileceğini vurgulayan Dr. Parlak, "Kadınlarda genital siğiller, Vulva, vajina bölgesinde, vajina içerisinde, uterus giriş bölgesi olan serviks etrafında ve anüs de görülür.Erkeklerde genital siğiller ise Penis ucu veya etrafında, testislerde, anüs etrafında görülür" açıklamalarında bulundu.

Genital siğillerin yol açtığı şikayetlere ilişkin Dr. Parlak şunları söyledi:

"Genital siğiller bulundukları bölgede genellikle şikayete neden olmazlar. Nadiren siğillerin kanaması, kaşınması,yanma yapması, iltihaplanması şikayete neden olur. Siğiller bulundukları yerde zaman içinde büyür ve sağa sola atlayıp çoğalırlar. Son yıllara kadar siğillerin kozmetik görüntü dışında şikayete neden olmadığı düşünülüyordu ancak geçtiğimiz 10 yıl içinde birçok komplikasyona ve bazı tiplerin kansere neden oldukları tespit edildi. Servikal kanserler kadın kanserleri içinde en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Servikal kanserlerin büyük bölümü HPV virüslerine bağlıdır."

LAZER GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİYLE İDRAR KAÇIRMA ŞİKAYETİ DE GİDERİLEBİLİYOR

Genital siğil tedavisinde birçok  tedavi seçeneği dışında son dönemde Lazerle genital siğil tedavisi popüler olmaya başladığının altını çizen Dr. Parlak, "Bu yöntemle işlem sonrası herhangi bir iz kalmadan condilom tamamen kaybolmakta, estetik açıdan da daha güzel  sonuçlar alınabilmektedir.Kullanılan yeni nesil  Lazer cihazı ile genital siğil tedavisi  dışında, idrar kaçırma şikayetlerinin de tedavisi yapılabilir. Genital bölgede renk açma – beyazlatma işleminin, himenoplasty (kızlık zarı dikimi ) ve buna ek olarak rahim ağzı yarası (servikal erozyon ) gibi jinekolojik problemlerin tedavisinde de diğer uygulanan tedavilere kıyasla daha yüksek başarı ve yan etkilere maruz kalmadan başarıyla uygulanabilir" diye konuştu.

LAZERLE LABİOPLASTİ OPERASYONU İLE İÇ-DIŞ DUDAKLAR TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Kadınlarda dış genital organlarda labiumlar adı verilen büyük ve küçük dudakların olduğunu ve Labiumların çoğu zaman doğumlar, aşırı kilo alıp verme ya da genetik nedenlerden dolayı giderek uzayıp, şeklinin bozulduğunu ve asimetrik gelişim gösterebildiğini ifade eden Dr. Parlak, "Labiumlar adölesan (ergenlik) ve gebelik döneminde östrojen etkisi ile daha sonra ise doğum ile ve yaş ilerledikçe yer çekimi etkisi ile giderek büyüyebilir.Günümüzde kadınlar bu rahatsızlıklarla birlikte yaşamak yerine estetik operasyon olmayı tercih ediyorlar. Lazerle Labioplasti Operasyonu (İç-Dış Dudakları Şekillendirme) ile tedavi edilebiliyor" dedi.

Dr. Parlak, Lazerle labioplasti ameliyatının, iç dudakların normalden büyük olması, iç dudakların boylarının birbirinden farklı olması,iç dudakların büyük olması nedeniyle dar giyecekler ve tayt, mayo vb. giyilmesinde problem olması,doğum gibi nedenlerden dolayı iç dudaklarda yırtık oluşması, şeklinin düzensiz olması,iç dudakların ilişki sırasında katlanması veya ağrıya neden olması durumlarında yapıldığını aktardı.

"İŞLEMDEN HEMEN SONRA NORMAL YAŞAMA DÖNÜLEBİLİR"

Lazerle Labioplasti operasyonunun geniş, uzun, düzensiz olan küçük dudakları şekillendirmek ve küçültmek için yapılan bir operasyonu olduğunu ifade eden Dr. Parlak şunları söyledi:

"Hoş görünmeyen bu görünümü ortadan kaldırmak için Lazerle labioplasti operasyonunu tercih edebilirsiniz.Labioplasti operasyonu daha önce de belirttiğimiz gibi lokal anestezi ile yapılabilir. İşlemden hemen sonra normal yaşama dönülebilir. Labioplasti operasyonu daha önceden doğum yapmamış kişilerde, hatta daha önce ilişki yaşamamış bayanlarda bile  uygulanabilir.Lazer ile labioplasti ameliyatının en büyük avantajı ameliyatın  kısa sürmesi, ameliyat esnasında kanamanın daha az olması ve ağrı vs. gibi yan etkilerin minimuma inmesidir. İyileşme sonrası görüntü daha estetik ve doğaldır."

"LAZERLE İLE GENİTAL BÖLGE BEYAZLATILIYOR"

Genital bölge değişik nedenlerden dolayı zamanla esmerleşme, bölgesel veya geniş olarak renk koyulaşması, siyahlaşma görülebildiğini söyleyen Dr. Parlak, "Günümüzde lazer ile renk açıcı tedavilerin,genital bölge beyazlatma, renk ağartma, genital alan renk açma tedavileri olarak uygulanabiliyor. Lazerle genital alan renk açma ‘labialwhitening’ veya ‘vulvarwhitening’ olarak da bilinmektedir.Dış genital bölgedeki lazer uygulamaları aynı zamanda genital bölgede sıkılaştırma (vulva tightening) amacıyla da yapılmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!