Kadınlarda idrar kaçırma kader değil

GÜNÜMÜZDE idrar kaçırma pek çok kadının derdi. Üstelik bu rahatsızlığı yaşayan birçok kişi, bu nedenle başkasının evine gitmekten bile kaçarken tedaviye başlamakta da zorlanır.

Haberin Devamı

İzmir Üroloji Merkezi uzmanlarından Opr. Dr. Ruşen Aydın “idrar kaçırma” sorununun çözülebilir bir sorun olduğunu belirterek, kadınların doktora gitmekten çekinmemesi gerektiğini söyledi.
Kadınlarda yaygın olarak rastlanan ‘idrar kaçırma’nın en çok menopoz dönemindeki ya da çok doğum yapmış kadınlarda görüldüğünü vurgulayan Opr. Dr. Aydın, nedenler konusunda şu bilgileri verdi:
Üç tip idrar kaçırma
“İdrar kaçırmanın kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni, pelvik kas yapısının farklılığı ve üretrasının kısa olmasıdır. Ayrıca, hormonal değişiklikler de etkileyebilir. Özellikle menopozdan sonra, normal ve çok doğum yapan kadınlarda sıklıkla görülen bir sorun. Normal doğum sırasında geçici de olsa kas yapısı bozulabiliyor. Kadınlarda öksürükle, hapşırıkla meydana gelen ‘stres tipi’, tuvalete yetişememekten kaynaklanan ‘sıkışma tipi’ ve ikisinin de bir arada olduğu ‘mix tip’ idrar kaçırma vardır.”
Ürolog tedavi etmeli
Op. Dr. Ruşen Aydın, idrar kaçırma sorununun altında yatan esas nedenin bulunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayadı, “Gerektiğinde idrar kesesinin fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekir. Bu testleri de mutlaka uzman bir ürolog yapmalıdır. Sorun mesanedeki aşırı aktivite ise, ilaçla tedavi mümkündür. Öksürük gibi karın basıncına yük teşkil eden eylemlerden kaynaklanıyor ise, pelvik taban rehabilitasyonu ile tedavi edilmeli. Eğer bu tip tedavilerle çözümlenmiyorsa ameliyat kararı veriyoruz. Artık yeni teknikler sayesinde ameliyatlarda yan etkiler azaldı. Çok başarılı sonuçlar alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sağlıkta hostes modeli

Alsancak Özel Dereli Sağlık Kliniği çalışanları teknolojinin en son sistemlerini kullanarak hastalara hizmet götürüyor. Klinikteki hostesler hastaları bekletmeden doktor kontrolüne yönlendiriyor, elektronik kulaklıkları ile direkt irtibat kuruyorlar. Dermatoloji, Endokrinoloji, Beslenme işbirliği ile İzmir’de bir ilki gerçekleştiren Özel Dereli Sağlık Kliniği, çalışanlarının hedefi pozitif enerji ile “Ben” değil, “Biz” felsefesiyle hizmet etmek olduğunu belirten yöneticiler, “Amacımız hızlı ve doğru teşhis ile hastalarımızı şifaya kavuşturmak” dedi.

Haberin Devamı

Bitkisel ürünler zehirleyebilir

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu, Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Tunçok, bitkisel ürünlere karşı uyarılarda bulundu. Bitkisel ürünlerin doğallığından dolayı zararsız düşüncesinin yanlış olduğunu Prof. Dr. Tunçok, bunların içindeki etken maddelerin miktarı bilinmediğinden zararlarını öngörmek olanaksız olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yeşim Tunçoku, “Topluma ‘güvenli’ ve ‘doğal’ diye pazarlanan, ciddi zehirleyici etkilere ilişkin örnekler göz önünde bulundurularak bu ürünleri kullanmamalıyız. Hekim kontrolünde verilen ilaçlarla tedavi olalım” dedi. Prof. Dr. Tunçoku, örnekler vererek şu uyarılarda bulundu:
Adaçayının fazlası
“Halk arasında adaçayı yağı idrar söktürücü, iltihap önleyici, gaz giderici, idrar artırıcı, tansiyon düşürücü olarak bilinip, kullanılmaktadır. Adaçayı yağının yetişkinlerde fazla miktarda alınması, içindeki kamfor nedeniyle nöbetlere neden olmaktadır. Çocuklarda ise bu risk daha yüksektir. Bebeklerde gaz giderici olarak yaygın kullanılan adaçayı yağının ağızdan alınan birkaç damlası bile nöbete nedendir. Bebeklerde kabızlık nedeniyle ve gaz giderici olarak kullanılan papatya, rezene, anason çayı ve badem yağı da yüksek miktarda alındığında ishal, kusma ve bilinç kaybına yol açmaktadır.”

Yazarın Tüm Yazıları