Kadının güçlendirilmesi masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Kadının güçlendirilmesi masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2018 15:42

Kadının güçlendirilmesi masaya yatırıldı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) -  MERSİN’de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), kadın girişimciliği ve kadınların iş gücüne katılımının artırılması için çalışmalar yürüten İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu, 'Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında bir toplantı düzenledi.
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) desteği ve Mersin Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) ev sahipliğinde düzenlenen toplantı Divan Otel’de gerçekleşti. Toplantıya Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Kerim Tufan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İDK Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan ve GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayferi Tuğcu katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Su, kadınların toplumsal alanda daha fazla görünmesi için gerekenleri yapması gerektiğini belirterek, "Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınların bu gücünü ekonomik alanda olduğu gibi toplumsal ve kültürel hayatta da son günlerde daha fazla görmekteyiz. Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi gibi toplantılar, kadınların hayatın her alanında daha fazla yer almasında önemli yol kat edilmesine katkı sunmaktadır. Bu toplantılar bilincimizi artırarak kadın konusundaki bakış açılarımızı değiştirmemizi de sağlıyor" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Tufan ise yaptığı konuşmada, kadınların sadece iş dünyasında değil hukuk, insan hakları ve hayatın tüm alanlarında emeği büyük olduğunu söyledi.
TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu da, kadının iş hayatındaki varlığını artırmak amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, "İşgücü açısından, kadın-erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kaybımız Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 25’ine denk geliyor. IMF’nin geçtiğimiz yıllarda yayımladığı araştırmaya göre; kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30’lara kadar çıkıyor. Avrupa’da kadın istihdamı yüzde 40’ın altında olan tek ülke Türkiye. Yani, kadın eli değmezse refah da huzur da kalkınma da pek mümkün görünmüyor. Gelişmiş bir ekonomi ve gelişmiş bir demokrasiye giden yol kadının güçlendirilmesinden geçiyor. Kadın güçlenirse toplum güçleniyor" diye konuştu.
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Açık ise, kadınların çok yönlü güçlendirilmesinin gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Kadınların çok yönlü güçlenmesini sağlamak için, kadınların; eğitim/mesleki eğitim düzeyinin iyileştirilmesi, kadın emeğine vasıf kazandırılması, şirketlerde ve kamuda üst düzey yönetici olarak, yetki ve karar alma mekanizmalarında kadınların daha fazla sayıda ve etkinlik düzeyinde yer almalarının sağlanması, çalışan kadınların çocuk bakımı ve kreş ihtiyacını karşılayacak kaliteli alt yapının oluşturulması, kadınların sosyal güvenliğe erişiminin artırılması, kadın girişimcileri destekleyici teşvik mekanizmalarının, yasal düzenlemelerin oluşturulması ve yenilikçi/teknolojik alt yapıya ulaşımlarının sağlanması gerekmektedir."
Kadınların önünde iş hayatında hala duvarlar olduğunu vurgulayan Çukurova SİFED Başkanı Doğan, kadınlar, iş yerindeki dezavantajlı konumları nedeniyle, iş terfilerinde ve atamalarda daha az yer aldığını, bu durum ücret eşitsizliği için bir zemin oluşturduğunu ve bunun aşılması gerektiğini dile getirdi.
Ardından GİŞKAD Başkanı Ayferi Tuğcu, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ile Coca-Cola Grup İnsan Kaynakları Operasyon Müdürü Banu Kököz’ün birer konuşma yaptı. Toplantıda, Kadın Girişimciliği Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu bir de panel düzenlendi. Panelde, Startup Girişimcisi ve Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Güneri, Yönetim Araştırmaları Uzmanı ve Çağ Üniversitesi SOBE Müdürü Doç. Dr. Murat Koç ile İK Araştırmaları Uzmanı ve Çağ Üniversitesi SOBE Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnan konuşmacı olarak yer aldı.
Toplantıda ayrıca bölgenin başarılı iş kadınlarına ödülleri de verildi. Bu kapsamda 'Bölgenin Başarılı İş Kadını Ödülü' Eren Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Çakır’a, ‘Bölgenin Ülke Genelinde İstihdamı En Fazla Sağlayan Kadın Ödülü’ Ar Group Yönetim Kurulu Başkanı Şemsa Öner’e, 'Bölgenin Başarılı Yatırımcı İş Kadını Ödülü' Akyürek Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek’e verildi. 'Bölgenin Girişimci-Mentör Protokol Takdimi'nde ise TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Gülümsün Adalı, Bikase Lokantası sahibi Ruşen Doğan’ın mentörü oldu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!