Kadın diplomatın çırılçıplak şovu

Benzemiyor ama Raj Rajaratnam dolar milyarderi, hem de yedi kere. Hint yarımadası kökenli Raj’ı bir gazetenin ilk sayfasında gördüğümde yayla boyu arabasına yürüyordu.

Haberin Devamı

Raj’ın iki parmağı arasındaki purosu Havana pazarında 50 doların üstünde. Şık giyimli eşinin omuzuna astığı çantaların fiyatı 7 bin 500 ile 150 bin dolar arasında.

Milyarder Raj hizmetçisinin gündeliği üç dolar. Amerika’da ev temizliği işçilerine 75-100 dolar ödeniyor. Üç dolar gündelik akla sığacak gibi değil. Pakistanlı arkadaşıma soruyorum: ‘’Bu insan sömürüsünün dik alası. Niye çalışıyorlar?’’

Hintli zenginler sömürgecilik döneminde Batılı sömürgecilerin yaptığını şimdi kendi ırklarına uyguluyor. Güney Asya’da yoksul kadınları ‘’Sizi Amerika’da çalıştıracağım. Yeşil kart aldıracağım’’ vaadiyle kandırıyor. Erkekler gözüne kestirdiği hizmetçileri ev halkı uyumaya gittiğinde evin bir köşesinde zorla cinsel birleşmeye götürüyor. Boğaz tokluğuna istihdam ile insan sömürüsü atbaşı gidiyor.

Haberin Devamı

Bu düzen şimdilerde ciddi bir sınavdan geçiyor. Hindistan’ın New York Başkonsolos Yardımcısı Devyani Khobragade Aralık ortasında çocuklarını okula bıraktıktan sonra kelepçeye vurulup tevkif edildi. Devyani karakolda çırılçıplak aramadan geçirildi. Fahişelerle hücre paylaştı. Diplomatın dokunulmazlık isteğine kulak asan olmadı. Devyani’nin hizmetçisine yeşil kart almak için sahte evrak tanzimi, vize sahtekarlığıyla suçlandı.

Olay Yeni Delhi’de büyük tepkiler yarattı. Hindistan misillemeye geçti. Havaalanında ABD pasaportlu yolcular çıplaklık testinden geçirildi, başkentte ABD sefaretinin duvarları buldozerle yıkıldı. Hükümetin Güvenlik Danışmanı Menon, Devyani’ye yapılanları ‘’barbarca’’ diye nitelendirdi. Muhalefet parti liderleri ‘’Onlar ne yaptıysa aynı şekilde karşılık veriyoruz’’ dedi. Devyani 250 bin dolar kefaletle serbest bırakılırken Hint Büyükelçisi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir mektup gönderip kadın diplomatın BM’ye atandığını bildirip ‘dokunulmazlığı’nı yineledi. Hint mevkidaşı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin telefonuna çıkmadı.

Skandal yankıları devam ederken diplomat Devyani’nin babası Mumbai’de bir basın toplantısında hizmetçi Sangrita Richard’ın CIA ajanı olduğunu iddia etti. Kızına şantaj yapıldığını, tevkifinden iki gün önce bir CIA timinin hizmetçi Sangrita’nın ailesini Hindistan dışına kaçırdıklarını da ekledi. New York Hintli hizmetçiler başkonsolosluk önünde Devyani’yi asgari ücret ihlali için protesto mitingi yaptılar.

Yazarın Tüm Yazıları