Kadın devrimine büyük destek

Güncelleme Tarihi:

Kadın devrimine büyük destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

Türk şirketlerinin yönetim kurulunda yeterli sayıda kadın üye olmamasının ardından harekete geçen patron ve CEO’lara ATO’dan destek geldi. Bundan sonra daha çok sayıda kadının meclis üyesi olarak odada görev yapacağına inandığını belirten ATO Başkanı Salih Bezci, “Duygusal zekası, empatiye yatkın olması, çok yönlü iletişim becerisi ve detaycılığıyla kadınlar, hemcinslerimiz alınmasın ama yöneticiliği çok başarılı bir şekilde yürütüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

PATRONLARIN kadın devrimi konusunda çalışmalarını memnuniyetle izlediğini ve Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı “Kurumsal Cinsiyet Ayrımcılığı 2010” raporuna göre Türkiye’nin üst düzey kadın yönetici istihdamı açısından gelecek vaat eden ülkeler arasında yer aldığını belirten Ato Başkanı Salih Bezci şunları söyledi:
“Kadın istihdamı ve cinsiyet ayrımcılığı konusunda Türkiye’nin sicili çok parlak değil ancak konu yöneticilik olunca kadınlarımız çok rahatlıkla görev alabiliyor. TİSK’in Eylül 2009’da 111 büyük sanayi kuruluşu arasında yaptığı araştırmaya göre genel müdür, koordinatör gibi üst düzey görev yapan yöneticilerin oranı yüzde 27,9 düzeyinde halihazırda pek çok yabancı sermayeli şirketin, aile şirketinin tepe yönetiminde kadınlar bulunuyor.  ATO’ya üye işyerlerinin özellikle orta kademelerinde kadın yöneticilere çok sık rastlanıyor. Kadın girişimci sayımız da son yıllarda ciddi bir artış içerisinde.
Detaycılıkla başarılı bir yöneticilik
Yönetim kurullarında da kadınların sayısı bir hayli fazla. Sanıyorum kadınların girmekte zorlandıkları en çarpıcı alan, seçimle gelinen yerlerde. TBMM’de kadın milletvekili seçilmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Birkaç seçim kademesinin yaşandığı Ankara Ticaret Odası meclisinde de aynı tabloyu görebiliriz. ATO’da kadın yönetici ya da temsilci konusunda sayısal olarak ne yazık ki bizleri pek memnun etmiyor. Bizde, karar mercii olan meclise üye seçimi aşamalı bir seçim sistemiyle yapılır.  Ankara Ticaret Odası üyesi şirketler bulundukları meslek grubunu temsil için kendi içlerinden temsilcilerini seçerler ki bunlar meslek komitelerinin üyeleri olurlar, o komite üyeleri de kendi içlerinden kendilerini mecliste temsil edecek kişileri seçerler.
Durum parlak gözükmüyor
Ankara Ticaret Odası’nda da geçmişte kadın meclis üyemiz hiç yoktu. 2009 yılında yapılan seçimlerde beş kadın arkadaşımız meslek komitelerine seçildiler, bu arkadaşlarımızdan ikisi de mecliste meslek gruplarını temsil etme hakkı kazandı. Oran olarak baktığımızda durumumuz pek parlak gözükmüyor toplam 426 meclis üyesi içinde beş kadın üye, ya da 181 meclis üyesi içinde 2 kadın üye çok çok az. Bundan sonra daha çok sayıda kadının meclis üyesi olarak odamızda görev yapacağına inanıyorum. Duygusal zekası, empatiye yatkın olması, çok yönlü iletişim becerisi ve detaycılığıyla kadınlar, hemcinslerimiz alınmasın ama yöneticiliği çok başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Gelecek 10-15 yıl içinde kadın yönetici sayısının, daha doğrusu kadınların iş hayatındaki ağırlığının daha da artacağına inanıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!