Kadıköy'de 13 bin kadına ücretsiz kanser testi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Kadıköyde 13 bin kadına ücretsiz kanser testi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 15:25

Kadıköy'de 13 bin kadına ücretsiz kanser testi yapıldı

Haberin Devamı

 İSTANBUL(DHA) İSTANBUL İl Sağlık Müdürlüğü ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen anlaşma ile artık Kadıköy’de yaşayan kadınlar Human Popilloma Virüs (HPV) DNA testini belediyenin üç sağlık merkezinde ücretsiz yaptırabiliyor. En sık görülen sağlık sorunlarından biri olan rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde Kadıköylü kadınlar artık bu kanseri önceden belirleyebilen Kadıköy Belediyesi’nin sağlık merkezilerinde ücretsiz yaptırılabilecek.

Konu ile ilgili bilgi veren İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Uzman Dr. Soner Sabırlı, "20 yaşına gelen genç bir kadın, mutlaka ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı. Çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü.30 ve 65 yaş arasındaki kadınlar da her beş yılda bir rahim ağzı kanseri testi yaptırmalı. Smear testinin yılda bir yapılması tavsiye edilirken, HPV DNA testini beş yılda bir yaptırmak yeterli. Yine smear’de yanlış sonuç ihtimali vardı ancak HPV DNA’da böyle bir risk yok. 40 ile 69 yaş arasındaki kadınlar her iki yılda bir mamografi çektirmeli. 50 yaşına gelen kadınlar (ve erkekler) her bir yılda bir kalın bağırsak kanseri testi yaptırmalı." dedi.

Kadıköylü kadınlara da şu çağrıda bulunan Sabırlı, “Benim bir şikâyetim yok, neden bu testi yaptırayım diye düşünmesinler. Zaten bir sorun olmadan yaptırmak lazım ki başlarına üzücü şeyler gelmesin. Hiç acı vermeyen, zor olmayan, kısa bir işlem. Kadıköylü kadınların kendi sağlıklarına değer vererek, 10 dakikalarını bu işleme ayırmalarını bekliyoruz.” dedi.

HPV NEDİR?

Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin Human Popilloma Virüs (HPV) adı verilen bir virüsün enfeksiyonu nedeniyle geliştiği, bu etkenin vücuda yerleştikten 5-6 yıl sonra rahim ağzında hücresel bozukluklara neden olduğu, enjekte olan kişilerin bir kısmında 10 yıl içerisinde kansere yol açabileceği uzmanlarca tespit edilmiş.

13 BİN KADINA KANSER TESTİ YAPILDI

Kadın sağlığına özel önem veren Kadıköy Belediyesi'nin sağlık merkezlerinde kadın kanserleriyle ilgili meme ve rahim ağzı kanseri alanında çalışmalar yapılıyor. Bugüne dek belediyenin sağlık merkezlerinde toplam 13 bin kadına smear testi hizmeti ücretsiz olarak sunuldu.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!