Kadı: “ET Ev ET Ürünleri Kasapların İşidir”

Güncelleme Tarihi:

Kadı: “ET Ev ET Ürünleri Kasapların İşidir”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2015 10:03

AYDIN KASAPLAR CELEPLER VE BESİCİLER ODASI BAŞKANI İSMAİL KADI: "23 BİN KASAP ESNAFIMIZI 4 TANE İMALATÇIYA YEDİRTMEYİZ"

Aydın Kasaplar Celepler ve Besiciler Odası Başkanı İsmail Kadı, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri tebliğinde yapılan değişiklikle kasapların hazır şekilde markasız sucuk, köfte ve kıyma satamaz hale getirildiğini ifade ederek, “Sucuk, köfte ve kıyma kasabın işidir. 23 bin kasap esnafımızı 4 tane imalatçıya yedirtmeyeceğiz” dedi.
Et ve et ürünlerinde yeni bir döneme girildi. Kasaplar, artık markasız, açıkta kıyma, kasap sucuk ve köfte satamaz hale getirildi. Aydın Kasaplar Celepler ve Besiciler Odası Başkanı İsmail Kadı Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişikliğin köfte ve sucuk yapan büyük firmaların önünü açarken kasaplara zarar verdiğini dikkat çekti. Bu kararla ilgili federasyon olarak Danıştay’a iptal davası açtıklarını kaydeden Kadı, bu durumun eski haline dönmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.
“DANIŞTAYA İPTAL DAVASI AÇTI”
Vatandaşların et ve et ürünleri konusunda alışveriş yapabileceği yerin mahalle kasapları olduğunu işaret eden Kadı, “Mahalle kasapları ayakta kalmalıdır. Aydın halkına gece gündüz, paralı parasız hizmet veren kasaplar mahallelerin kilidi durumundadır. 1 Temmuz’dan itibaren kasap dükkanlarında sucuk, köfte yapmak yasaklandı. Fakat bu durum müşterinin gözü önünde yapılması gerektiği yönünde bir uygulamaya dönüştürüldü. Bu konuda Federasyonumuz Danıştay’a iptal davası açtı. Bizler bu durumun eski haline geleceğine inancımız sonsuz. Çünkü sucuk Osmanlı döneminden beri kasaplarda yapılan bir gelenek haline gelmiştir” dedi.
“ET VE ET ÜRÜNLERİ KASAPLARIN İŞİDİR”
Halkın sağlığı için sucuk, kıyma ve köfteyi kasaplardan alması gerektiğinin altını çizen, Kadı, “Aydın halkının kasaplardan alışveriş yapmasını ve bu konuda duyarlı olmalarını ve Aydın kasaplarının ayakta kalmalarını temenni ediyorum. Bizim kasaplarımızda hiçbir şekilde hazır kıyma yoktur, kesinlikle de bulunmaz. Müşterilerin kıymasını zaten bizler gözünün önünde yapıyoruz. Aydın halkı hazır kıyma, ucuz sucuk almamaları için kasapları tercih etmelidirler. Sucuk ve köfte anlık yapılacak bir iş değildir. Çünkü yapılan ürünlerin daha lezzetli olması için dinlenmesi gerekiyor. Bu yeni uygulama ile küçük ölçekli kasaplar zarar görürken sucuk ve köfte yapan büyük firmaların ise önü açılmıştır. Kısacası halk olarak zevkimize sahip çıkalım. Et başta olmak üzere sucuk, kıyma ve köfte gibi et ürünleri kasapların işidir. 23 bin kasap esnafımızı 4 tane imalatçıya yedirtmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DAKİ BÜTÜN KASAPLARIN ETİNE, SUCUĞUNA VE KÖFTESİNE KEFİLİM”
Kasapların diğer kurum ve kuruluşların ürünlerine göre daha sağlıklı ürünler sattığını ifade ederek Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Ege Et’e yönelik olarak göndermelerde bulunan Kadı, “Bu günlerde dana etinin kesim fiyatı 24-25 TL’dir. Bizim dükkanlarımızdaki et ve et ürünleri, gerekse süt ürünleri her zaman resmi kurum ve kuruluşların satmış olduğu ürünlerinden daha sağlıklı temiz ve organiktir. Çünkü yapmış olduğumuz iş kendi işimizdir. Kesmiş olduğumuz hayvanlar görerek, gezerek alınmış ve tespit edilmiş hayvanlardan oluşmaktadır. Bir oda başkanı olarak Aydın’daki bütün kasapların etine, sucuğuna ve köftesine kefilim. Aydın halkı istediği kasap ve şarküteriden et ve süt ürününü tereddütsüz alabilir. Sattığımız ürünlerin hepsi mezbaha denetimli, veteriner kontrollü organik ve sağlıklıdır. Nerede ucuz et satılıyorsa mutlaka orada hile vardır. Çünkü 1 kilogram kemiksiz dana etinin maliyeti 30 TL’yi geçmektedir. 1 kilogram sucuğu yapma maliyeti 6 TL’dir. Etin 30 TL’yi geçtiği bir dönemde belediye et reyonlarında 25 TL’den promosyon adı altında sucuk satılıyor, 26 TL’ye de kıyma satılıyor. Bu değirmenin suyu nereden geliyor. Bu durum ister istemez insanların içinde tedirginlik oluşturuyor ve insanları ürkütüyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!