K2'nin fatihi Tunç Fındık yurda döndü

Güncelleme Tarihi:

K2nin fatihi Tunç Fındık yurda döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2012 14:11

Dünyanın en zorlu zirvesi olan 8611m'lik K2'nin zirvesine tırmanışını başarıyla gerçekleştiren Milli dağcımız Tunç Fındık, bugün Türkiye'ye döndü.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli bir seferi ile bu sabah Pakistan üzerinden İstanbul'a gelen Fındık'ı eşi Nurcan Fındık havalimanında çiçeklerle karşıladı. K2 tırmanışı ile birlikte dünyanın en yüksek 7 zirvesine çıkabilen ikinci Türk olma ünvanını da bu başarıyla birlikte kazanan Fındık zirveye 50 günde çıkabildi.

K2 için uzun süren hazırlık çalışmalarının ardından 20 Haziran'da yola çıkan Fındık, Pakistan-Çin sınırı üzerinde yer alan 8611 metre yüksekliğindeki K2 Dağına ulaşmak için bir hafta boyunca Baltoro ve Godwin Austen buzullarını yürüyerek geçerek K2 Dağı'nın zirvesinde Türk Bayrağı'nı dalgalandırdı.

Atatürk Havalimanı'nda eşyalarını sırtında taşıyarak gelen Fındık, 50 süren gün tırmanışlarının ardından 31 Temmuz tarihinde, yeryüzündeki en yüksek ikinci dağ ve en zor tırmanış olan K2'nin 8611 metrelik zirvesine saat 10.35 gibi varmayı başardıklarını belirterek, "Bu benim sekizinci 8000 metre üzeri zirvem oldu. Bu çıkışta rotamız ilk kez 1954 yılında çıkılmış olan ve tabanından 3600 metre yükselen bir kaya ve buz rotası olan Abruzzi sırtı idi. Nihai tırmanışta 5000 metredeki ana kampta havanın çıkış şartlarına uygun olması için günlerce bekledik ve hazırlık yaptık. Koşullar elverişli hale geldiğinde ilk gün 2. kampa yani 6700 metreye, ikinci gün Black Pyramid denen teknik kayalık yüzeyleri çıkarak 7550 metredeki 3. kampa ve ertesi gün de son kamp olan, 7890 metredeki The Shoulder'e tırmandık. 4. kamptan zirveye olan etaplar çok dik ve Bottleneck denen dar bir buz traversinde tırmanışı gerektirdi. Burası K2 dağının 8200-8400 metre arasındaki en teknik yerleri. 2008 yılındaki en son tırmanışta burada çığ sonucu sabit hatların kaybolması ve insanların geri inememesi nedeniyle 11 kişilik bir tırmanış ekibi hayatını kaybetmişti. K2 bu sefer bize iyi davrandı ve zirvede 8611 metrede hava 30 dakika kadar iyi seyretti ve çıkışımızı başarıyla tamamladık. Aynı gün sorunsuz olarak 4. kampa, 7890 metreye indik. Son 3 gündür buzulların üzerindeki 125 km yolu yürüdük ve İslamabad'a vardık. Hayatımın en renkli ve güzel tırmanışlarından birisini gerçekleştirmiş oldum" dedi.
Fındık, 2009'da gerçekleştiremediği tırmanışını bu sefer zirve yaparak tamamlamış olduğunu da sözlerine ekledi.

Milli dağcımız Tunç Fındık daha sonra kendisini karşılamaya gelen eşine sarılarak bir süre hasret giderirken, havalimanında kendisini karşılayanlarla fotoğraf çektirdi. Fındık, daha sonra havalimanından ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!