Káinatın merkezi mide

"Mide káinatın merkezidir; beyinden ziyade o düşünüyor ve bizi idare ediyor" diyor Peyami Safa, "Bir Tereddüdün Romanı" adlı eserinde.

Evet, onu memnun etmediğimiz sürece huzurlu geçen bir günü yoktur kimsenin. Midemiz bizi rahatsız ederken verimli sonuç alabildiğimiz bir iş, o sakin değilken içinde mutlu yaşanabilen bir yuva var mıdır acaba? Çocuğunun karnını doyurmadığı müddetçe huzurlu olabilir mi hiçbir anne? Ya da sevdiğimiz bir kişiye lezzetli bir yemek sunmanın zevkinden hangimiz alıkoyabilir kendini? Eşimizi dostumuzu daima güzel yiyeceklerle ağırlamak, yaşanılan güzel anıları birbirinden lezzetli yiyeceklerle zenginleştirmek istemez miyiz, hepimiz? Bir düşünün; her gün karnımızı doyurmak için ne çok şey yapıyoruz, günün programında ne çok yeri var, yemenin, içmenin. Peyami Safa’nın dediği doğru galiba; káinatın olmasa bile, bizim merkezimizde hep doyurulmayı bekleyen bir mide var.

Kıymalı Arap tavası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

á 2 tatlı kaşığı bitkisel margarin

á 250 gr orta yağlı kıyma

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

á 2 tatlı kaşığı biber salçası

á 6 adet orta boy domates

á 2-3 adet sivri biber

á 15 diş sarmısak

n Bitkisel margarin ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kıyma suyunu çekinceye kadar, en az 5-6 dakika kavurun. Üzerine incecik kıyılmış soğanı ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı pul biberi de serpip varsa acılı biber salçasını da kattıktan sonra, sık sık karıştırarak 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Yıkanmış domatesleri kuşbaşı et formunda küp küp doğrayın. Sivri biberleri ayıkladıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Ayıkladığınız sarmısakları da ortadan ikiye bölün. Domates, sarmısak ve sivri biberi kavrulan kıymalı harca ilave edip karıştırın. Tüm malzemeleri orta boy bir fırın tepsisine bastırarak yayın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında hiç su eklemeden en az 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın. İsterseniz, pilav, makarna, patates püresi ile birlikte de ikram edebilirsiniz.

Hanya usulü aşure

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

á 2 su bardağı aşurelik buğday

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç

á 15-18 su bardağı su

á 3 su bardağı tozşeker

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan gül suyu

á 1 çay bardağı dövülmüş fındık içi

á 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

á 1/2 çay bardağı kuş üzümü

á 1/2 çay bardağı dolmalık çam fıstığı

á 1/2 çay bardağı çekilmiş badem içi

á 7-8 adet kuru kayısı

n Aşurelik buğdayı bir gece önceden bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün ve büyük bir tencereye aktarın. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve 15-18 su bardağı suyu ilave edin. Kısık ateşte, buğday ve pirinç iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirdiğiniz buğdaylı karışımın yarısını el kevgiriyle süzerek bir kaba alın. Çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin. Süzgeçte kalan posayı atın ve püre halindeki kısmı tekrar aşurenin içine boşaltın. Üzerine 3 su bardağı tozşekeri ekleyip kısık ateşin üzerine oturtun. (aşurenin tarhana çorbası kıvamında olması gerekir. Bu yüzden, kıvamını kontrol edin ve gerekirse bir miktar sıcak su ekleyin) Aşureyi 10 dakika kadar kaynatıp, gül suyunu ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan aldıktan sonra kaselere paylaştırın. Soğuduktan sonra üzerini; kayısı, fındık, ceviz, kuş üzümü (sadece yıkanması yeterli), çam fıstığı ve badem içiyle süsleyin. İsterseniz üzerini süslemek için nar tanesi de kullanabilirsiniz. Soğuk olarak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları