İznik'teki "Böcek Ayazması" tahrip edildi

Güncelleme Tarihi:

İznikteki Böcek Ayazması tahrip edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 15:03

Haberin Devamı

BURSA (AA) - İznik ilçesinde, "Böcek Ayazma" olarak bilinen vaftizhane kalıntıları tahrip edildi.

Hristiyan dünyasının önemli eserlerinden biri olarak tanımlanan ve Bizans İmparatorluğu'nun Hristiyanlığı kabul ettiği, birinci ve şu anki İncil'in kabul edildiği 7'nci konsilin toplandığı vaftizhanenin yok olma tehlikesi bulunduğu bildirildi.

"Martyrium" (şehitlik) üzerinde kurulu olan vaftizhaneyle ilgili açıklamalarda bulunan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, tahrip edilen tarihi eser için çok üzüldüğünü söyledi.

Vatandaşların daha hassas olması gerektiğini anlatan Sargın, "Tarihimize sahip çıkalım. Adım adım turizm kenti olma yolunda ilerlerken bu görüntüler, yüreğimizi acıttı" dedi.

- Benzeri sadece Kudüs ve İtalya'da

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, 2013 yılında yaptığı açıklamada, tarihi kaynaklara göre bu kalıntıların Hristiyanlığın önemli şehitliklerinden biri olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Bu şehitliğin benzerinin sadece Kudüs ve İtalya'da bulunduğunu anlatan Şahin, Hristiyanların hacı olmaları için mutlaka uğramaları gereken bu merkezin vaftizhane kalıntılarının altından ortaya çıkarılabileceğini kaydetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!