İzmirli turizmciye "destek yolda" haberi

Güncelleme Tarihi:

İzmirli turizmciye destek yolda haberi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2016 13:55

İzmirli turizmciye "destek yolda" haberi

Haberin Devamı

TURİZM sektörünün yaralarını sarmak amacıyla açıklanan istihdam ve uçak teşviklerini içeren iki destek paketinin de kapsamı dışında kalan İzmirli turizmciye "Destek yolda, kapsam genişleyecek" haberi geldi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "Çalışma Bakanlığı'nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla yaptığımız görüşmeler sonucunda turizm sektörü istihdam destek paketi genişletilerek, İzmir ve Aydın da kapsam içine girecek. Bu noktada çalışmalar yapılmasına ilişkin talimat her iki bakanımız tarafından verildi" diye konuştu. ETİK Başkanı İşler, "Gözümüz kulağımız bakanlıktan gelecek destek haberinde" dedi.
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ETİK üyeleri Serkan Aksu, Bülent Tercan, Şinasi Akçay, Mehmet Uçar, Tacettin Özden ve Gökhan Angın, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ile Movenpick Otel'de bir araya geldi. ETİK Başkanı İşler, Kaya'ya açıklanan iki istihdam paketinde de kapsam dışı bırakılan İzmirli tuzmcilerin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini içeren bir dosya sundu. Açıklanan destek paketlerinde Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz uçaklara destek çıktığını, bu desteğin İzmir'de sadece tarifesiz uçaklara verildiğini anımsatan Mehmet İşler, "İzmir'in sadece tarifesiz uçak desteğinden yararlanması büyük haksızlık. Tarifeli seferlerden biz de destek almalıyız. Böyle olunca Adnan Menderes'ten beslenen Ayvalık, Didim, Kuşadası, Pamucak, Özdere, Foça, Çeşme, Seferihisar, Gümüldür de bu paketin dışında kalıyor" diye konuştu.
İZMİR'DE İKİNCİ LİG ALGISI
İkinci pakette açıklanan "sektörel istihdamı destekleme eğitimi programı", "turizme yönelik toplum yararına programlar", "turizmde yabancı çalışma izinlerinde kolaylık", "denkleştirme" ve "nitelikli işgücü yetiştirme" gibi desteklerin de sadece Antalya ve Muğla'yı kapsadığını belirten Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Turizmde 2023 hedeflerine gidebilmemiz için gereken büyüme İzmir'den gerçekleşecek. Çünkü artık Antalya'da Muğla'da büyüme için yer yok. Ama bizim bölgemiz öyle değil. İzmir turizm çeşitliliği açısından son derece önemli bir kent. Sağlık turizmi, termal turizm, kültür turizmi açısından büyük potansiyeli var bölgemizin. Yaratılan algı bu bölgenin ikinci lig olduğuna dair bir algı. Sanki sadece yerli turist geliyormuş gibi uçak konusunda da istihdam konusunda da İzmir unutuldu. Bu algıyı yıkmamız gerekiyor ki yatırımcı, turist İzmir'e gelebilsin. Ama önce bizim ayakta kalmamız, bunun için de desteklerden acilen yararlanmamız gerekiyor."
KAYA'DAN "DESTEK YOLDA" HABERİ
Ak Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, turizm desteklerine ilişkin tüm maddelerin tek tek ele alındığı toplantıda ETİK üyelerinin dile getirdiği uçak destekleri, ecrimisil, yabancı işçi, yeşil yıldız, atık su bedelleri, denkleştirme, Eximbank kredi faizlerinin yüksekliği, turizmcilerin ihracatçı sayılması gibi sorunları tek tek not aldı. Hem Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile destek paketinin genişletilmesi için görüştüğünü söyleyen Kaya, "İzmir'e turizm yatırımı yapacak iş adamlarının ikinci lige değil şampiyon lige yatırım yapacağına inandırmalıyız. Bunu ancak teşviklerin önünü açacak yatırımlarla gerçekleştirebiliriz" dedi. Atilla Kaya, desteklerin çok yakında İzmir ve Aydın'ı da kapsayacak şekilde bakanlık tarafından açıklanacağını, çalışmaların sürdüğünü söyledi. Turizm konusunu yakından takip ettiğini ama sahadaki insanlarla yapılan bu toplantının çok önemli olduğunu belirten Atilla Kaya, turizmde 2023 hedeflerine ulaşırken, bunu gerçekleştirecekleri anahtar ilin İzmir olduğuna dikkat çekti. "İzmir'e bir pozitif ayrımcılık sağlanması için bu noktadan sonra ciddi bir çalışma ve gayret göstereceğiz. Mayıs ayında İzmir'de sektör temsilcileriyle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın ve İzmir milletvekili Binali Yıldırım'ın da eşlik edeceği bir çalıştay düzenleyeceğiz" diyen Kaya, bu çalıştay öncesi İzmirli turizmcilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren detaylı bir proje hazırlamalarını da istedi.
ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Bu müjdeli haber rezervasyonların yüzde 50'lere düştüğü bir zamanda Egeli turizmci için can suyu olacak. Sahada olan bizler sorunlarımızı her platformda anlatmayı sürdüreceğiz. Gözümüz kulağımız bakanlıktan gelecek destek haberinde" dedi.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!