İzmirli KOBİ'ler 15.3 milyar TL kredi kullandı

Güncelleme Tarihi:

İzmirli KOBİler 15.3 milyar TL kredi kullandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2017 17:46

İzmirli KOBİ'ler 15.3 milyar TL kredi kullandı

Haberin Devamı

KREDİ Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, Türkiye'de küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin 219 milyar 600 bin TL kredi kullandığını, bunun 196 milyar 900 milyon TL'sine kefalet verdiklerini söyledi. Teberoğlu, İzmir'de 26 bin 103 işletmenin toplam 15.3 milyar kredi kullandığını söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) ile KOBİ'lere ve girişimcilere sağlanan desteklerle finans olanaklarının masaya yatırıldığı seminer düzenledi. TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberlioğlu ve Denizbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız'ın açılış konuşmalarını yapacağı seminerde; ODTÜ Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşad Çağıltay, Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar, KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, TÜBİTAK TEYDEB Başuzmanı Hakan Gönenç, Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, KGF Ürün Yönetimi Bölüm Müdürü Şeyda Yavuz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Ümit Ateşağaoğlu Ar-Ge ve Yenilik Destek Programı, Yatırımlarda Devlet Yardımları, KOSGEB Destekleri, KOBİ'ler için kefalet ile KOBİ'lerde dijital dönüşüm konuları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, 350 binin üzerinde müşteriye ve 219 milyar kredi hacmine ulaştıklarını söyledi. Teberoğlu "Türkiye'de 3 milyon 11 bin 160 işletme var. Bunların 3 milyon 34'ü KOBİ'lerden oluşuyor. Bugüne kadar verdiğimiz kredilerde yüzde 15,25 ortalama faiz ve 39 ay ortalama vade ile kredi kullandırdık. Bu kredilerin yüzde 44'ü ticaret, yüzde 34'ü ise imalat sektöründe kullandırıldı. Toplamda 350 bin 914 işletme 219 milyar 600 milyon kredi kullandı. Bu kredilerin 196 milyar 900 milyonuna kefalet verdik. İzmir'de ise 26 bin 103 adet KOBİ 15.3 milyar TL kredi kullandı. Yarattığımız bu sistem ile dünya üzerinde çok büyük bir ilgi gördü" dedi.

"İNOVATİF DEĞERLER ORTAYA KOYMANIZ GEREKİYOR"

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, son yıllarda küresel ve ulusal ölçekte gerek politik, gerekse ekonomik açıdan oldukça zorlu bir değişim döneminden geçildiğini söyledi. Gökçüoğlu,  “İş dünyası olarak, böylesi bir değişim sürecini yönetmeye çalışırken, sürdürülebilir ekonomik büyüme için de kesintisiz üretime devam ediyoruz. Ancak işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu dikkate aldığımızda bu süreci yönetmenin çok da kolay olmadığını yaşayarak görüyoruz. Başta çatı örgütümüz TOBB olmak üzere, TOSYÖV, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, Bankalarımız, Bakanlıklarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız bu dönemlerde KOBİ'lerin en önemli yol arkadaşlarıdır. Bugün başta Almanya olmak üzere, gelecekte söz sahibi olmak isteyen ülkeler üretim şekillerini Sanayi 4.0'a göre yeniden dönüştürmektedirler. Artık, üretim ve ihracatta söz sahibi olmak yeterli olmuyor. Üretimle birlikte aynı zamanda, katma değeri yüksek ve inovatif değerler ortaya koymanız gerekiyor. Bu bilince erişmiş ülkeler, girişimcilerin ve KOBİ'lerin bu anlayış çerçevesinde desteklenmelerini, temel kalkınma politikaları haline getirmiş durumdalar" dedi.

"KOBİ'LERİN DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLIYORUZ"

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ise Türkiye'de var olan en eski destekleme derneklerinden biri olduklarını söyledi. Kuleyin, "KOBİ'lerin iki tane temel sorunu vardı. Kamuda bir karşılığı yoktu ve finans kaynaklarına erişimde zorluk yaşıyorlardı. Bu yüzden KOSGEB'in kurucu paydaşlarından biri olarak kamuda karşılığının oluşmasını sağladık. Ülkedeki işletmelerin yüzde 98'i KOBİ. Türkiye'de bulunan KOBİ'lerin destek mekanizmalarının başka kaynaklarla desteklenmesi gerekiyor. Bunun değiştirilmesi gerekiyor. KOBİ'ler bankaya gidiyor ancak bankalar ipotek istiyorlar. Durum böyle olunca da Kredi Garanti Fonu'nun kurulmasına da TOSYÖV öncülük etti. TOSYÖV olarak stratejik sorunlara çözüm üreten kuruluş olduk. Bugünlerde vizyonumuzu değiştirdik; KOBİ'lerin bilimsel ve teknolojik dönüşümünü sağlamaya çalışıyoruz. Her yıl çeşitli şehirlere ve merkezlerde KOBİ zirvesi yapıyoruz. Endüstrileşerek toplumların sorunu çözülemez. Yüksek teknolojiye KOBİ'lerin erişmesini sağlamalıyız" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!