İzmir tarımında hangi çalışmalar yapılıyor?

Haberin Devamı

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık tehlikesi ve barajlardaki su seviyesinin düşmesi İzmir’de tarım sektörünü ne ölçüde etkileyecek? Gıda güvenliği alanında son gelişmeler ne durumda? Denetimler devam ediyor mu? İzmir’de EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi) çalışmalarında son durum ne? 2013 yılında başlatılan Süt Eylem Planı için bu yıl hangi çalışmalar yapılacak? Bu ve benzeri konularda geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenleyen İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ile yürütülen faaliyet ve projeleri konuştuk.

KAYGIYA GEREK YOK - Ahmet Güldal, “Türkiye genelinde yaşanan kuraklık tehlikesine ve barajlardaki su seviyesinin düşmesine rağmen, İzmir’de kaygı verici bir durum söz konusu değil. Evet, il genelinde bu yıl önceki yıllara göre yağış miktarı azaldı ancak henüz bu tablonun tarım sektörü ve çiftçimizi rahatsız edecek boyuta ulaştığını söyleyemeyiz. Yağış azlığının Şubat ve Mart aylarındaki yağışlar ile telafi edilebileceğini düşünüyorum. Ayrıca sulamada teknik yöntemler kullanılmak ve tasarrufa uyulması kaydıyla İzmir’de tarımsal olarak önemli bir sorun yaşanmaz” diyor.

Haberin Devamı

GIDA DENETİMİ - Güldal, “İzmirlilerin güvenilir gıda tüketmesi için kontrolleri sıklaştırdık. 2013 yılında gıda işletmelerine yönelik 27 bin 366 adet denetim gerçekleştirildi. 2014 yılında ise en az 30 bin denetim yapmak istiyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde. İzmirlilerin güvenilir gıda tüketimi konusunda hassas davrandığını biliyoruz ve tabii bundan memnunuz. Vatandaşlarımızın gıda konusundaki şikayetlerini iletebildikleri ‘ALO 174 Gıda Hattı’na geçen yıl İzmir’den 3 bin 350 şikayet geldi. Biz İzmirlilerden gönüllü denetçi olmalarını, gıda üretiminin, satışının ya da tüketiminin yapıldığı yerlerde karşılaştıkları olumsuzlukları ‘ALO 174 Gıda Hattı’nı arayarak bize bildirmelerini rica ediyoruz. İl Müdürlüğü olarak geçen yıl İzmirlilerden gelen 3 bin 350 şikâyetin 3 bin 282’si değerlendirmeye alarak, denetimini gerçekleştirdik” diye konuşuyor.

ORGANİK TARIM - İzmir’in organik tarımın merkezi sayıldığını ifade eden Güldal, 2013 yılında 2 bin 431 organik tarım üreticisinin, toplam 16 bin 821 hektarlık alanda 137 ürün çeşidi ile 68 bin 550 ton organik ürün yetiştirdiğini söylüyor. Güldal, ayrıca ‘Zeytin, pamuk, incir, mısır ve üzüm’ün il genelinde en çok yetiştirilen organik ürünler arasında yer aldığını kaydederek EKÜY projesi yoluyla zirai ilaç kalıntısıyla mücadelesi yaptıklarını vurguluyor. Halen 13 ilçede yürütülen projeye 2013 yılında 1173 üretici dâhil olmuş. Zirai ilaç kalıntısının önüne geçmeyi amaçlayan proje sayesinde geçen yıl 21 bin 522 dekarlık alanda 10 farklı üründen 116 bin 325 tonluk ürün elde edilmiş. Yanı sıra proje kapsamında 34 bin 979 üreticiye SMS ile bilgilendirme ve hatırlatma sağlanmış.

Haberin Devamı

SÜT EYLEM PLANI - Güldal son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bilindiği gibi İzmir süt üretiminde birinci sırada yer alıyor. 2013 yılında il genelinde başlatılan ‘Süt Eylem Planı’ çerçevesinde yürütülen çalışmaların ivme kazanmış durumda. 2012 yılı itibarıyla İzmir’de üretilen sütün tamamına yakını soğuk zincire alındı. 2013’te ise uygulamaya konulan ‘Süt Verimi ve Kalitesinin Artırılması Projesi’ kapsamında ise Küçük Menderes Havzası’nda bulunan 8 bin 476 süt sığırı işletmesinde yaklaşık 16 bin kişiye bizzat işletmelere gidilerek eğitim verildi. Çok önem verdiğimiz ‘Çiğ Sütün Toplanması ve Pazarlanması’ projesi yoluyla da üretici ve üretici örgütleri vasıtasıyla sanayie arz edilen çiğ sütün alım ve satımı ile ilgili kurallar belirlenerek hayata geçirildi. Bu proje ile üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin, çiğ sütte fiyat istikrarının sağlanması ve korunmasını hedefliyoruz. Diğer yandan 2006 yılında 13 işletme ile başlayan il genelinde hastalıktan ari işletme oluşturma çalışmaları sonucu bugün sayı 49’a ulaştı. Mevcut ari işletmelerdeki hayvan sayısı 18 bin 901’dir, ayrıca 49 işletmenin 7’si onaylı süt işletmesi konumunda olup, burada AB mevzuatına uygun süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Yıl içerisinde ari işletme sayısını 49’dan 100’e, AB onaylı işletme sayısını da 7’den 20’ye çıkarmayı planlıyoruz. İŞKUR ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte ‘Sürü Yöneticisi Eğitimi Projesi’ eliyle il genelinde 820 kişiyi sertifika sahibi yapmak istiyoruz. Bu sayede organik hayvancılığın en büyük sıkıntılarından biri olan organik yem ihtiyacını, üretimi artırarak gidermeyi hedeflemekteyiz. Bu arada özellikle önem verdiğimiz
kooperatifçiliğe olan desteklerimiz sürecek. 2014 yılı içerisinde İzmir’e 10 kooperatif daha kazandırmayı düşünüyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları