İzmir Halk Sağlığı Aliağa’da Kanser Taraması Yapacak

Güncelleme Tarihi:

İzmir Halk Sağlığı Aliağa’da Kanser Taraması Yapacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 09:58

ALİAĞA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ ÖZKAN ORHON, 30-65 YAŞ ARALIĞINDAKİ KADINLARIN RAHİM AĞZI KANSERİ İÇİN 5 YILDA BİR TEST YAPTIRMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, kanser tedavisinin daha kolay ve teşhisinin erken evrelerde konulabilmesi amacı ile Aliağa ilçesinde kanser tarama hizmeti yürütecek.
Aliağa Demokrasi Meydanı’nda konuşlandırılacak olan kanser tarama otobüsünde meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda vatandaşlara tarama hizmeti verilecek. Tarama ve eğitim faaliyetlerinin tüm vatandaşlara ücretsiz olarak verileceğini belirten Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun, kanser taraması hakkında önerilerde de bulundu. Özellikle 30 yaşını geçen bireylerin belirli periyotlarda tarama yaptırmaları gerektiğini ifade eden Özkan, “30-65 yaş aralığındaki kadınlar rahim ağzı kanseri için 5 yılda bir test yaptırmalılar. Meme kanseri için, 40-69 yaş aralığındaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirerek sağlık personeline muayene olmaları gerekir. Kalın bağırsak teşhisi için de, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerin yılda bir kez dışkı, gizli kan testi, 10 yılda bir ise kolonoskopi yaptırmalarını öneriyorum” dedi.
Kanserin birçok belirtisinin olduğunu da ifade eden Orhun şöyle konuştu:
“Kişilerde görülen, yutkunma, hazım bozukluğu, uzun süre kapanmayan yaralar, ses kısıklığı, sebepsiz öksürük, siğillerin renk değiştirmesi, meme veya herhangi bir yerdeki şişlik, vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar, normal dışı kanamalar, büyük veya küçük abdest yapmadaki değişiklikler, kanser belirtisi olabilir. Kendisinde bu tür değişiklikleri gören kişiler hekime başvurmayı ihmal etmemeliler.”
Kanser tarama ve eğitimi otobüsü, 29 Haziran Pazartesi günü ile 10 Temmuz Cuma günleri arasında Aliağa’da kanser tarama ve eğitim faaliyetlerinde bulunacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!