İza buğdayının tanıtımı için tarla günleri düzenlenecek

Güncelleme Tarihi:

İza buğdayının tanıtımı için tarla günleri düzenlenecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 14:13

İza buğdayının tanıtımı için tarla günleri düzenlenecek

Haberin Devamı

Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)- BOLU Belediyesi tarafından yetiştirilen iza buğdayının çiftçilere tanıtılması için tarla günleri düzenlenecek.

Bolu Belediyesi Anadolu’yu, 10 bin yıldır genetiğini koruyan iza buğdayıyla tanıştırmaya hazırlanıyor. İçerdiği protein, amino asit, mineral, karoten miktarı ve besin değeri açısından son derece zengin bir ürün olan ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla çinko, demir, bakır ve selenyum ve protein içeren iza buğdayı, ilk olarak Bolulu çiftçilere tanıtılacak. Bolu yöresine özgü iza buğdayının çiftçilere tanıtılması için tarla günleri düzenlenecek. İza buğdayıyla ilgili yürütülen bilimsel ve teknik süreci yakından takip eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ekim yapılan arazilerde incelemelerde bulundu. Saflığı korunan iza buğdayının, kentin katma değeri yüksek tarım ürünleri arasında yerini alacağını belirten Yılmaz, “Modern buğdayın atası olarak bilinen iza buğdayının Bolu’nun yeni ekonomik değeri olmasını hedefliyoruz. Kaliteli tohum elde edilmesi için ıslah programları, çeşit ıslahı ve bilimsel çalışmalarımız devam ediyor. Ekim yapılan yerleri izleyerek, çiftçilerimizin üretime olan ilgisini arttıracak çalışmalara hız veriyoruz. Hedefimiz ekim alanlarımızı genişletmek ve iza ile üretilecek ekmek, buğday, makarna, boza ve erişte gibi ürünleri Bolu’dan tüm dünyaya ulaştırmak” diye konuştu.

İza buğdayına coğrafi işaret alınması için 14 Şubat 2018 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını belirten Yılmaz, sürecin tamamlanmasıyla iza buğdayının Bolu-Seben’e özgü coğrafi işaretli bir ürün olacağını vurguladı. Yılmaz şöyle devam etti:
“İza buğdayını ticarileştirerek korumayı ve sürdürmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde iza üretiminin kaliteli biçimde yürütülmesi konusunda öncü olacağız. Etkin bir programla çiftçilerimize yeterli miktarda kaliteli tohum sağlayacağız. Belediye-üniversite-yerel işletmeler işbirliğiyle Bolu’da iza ürünlerinin üretimi, satışı, pazarlaması ve tanıtımı alanlarında hızla ilerleyeceğiz. Süreç sonunda Türk ve dünya mutfağına besin ve katma değeri yüksek bir ürüne hediye edeceğiz. İza buğdayının bilim, tarım, ekonomi ve tıp çevrelerince tanınması ve layık olduğu değere erişmesi için yürüttüğümüz çalışmalar hız kesmeden sürecek.”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci ve ekibinin yürüttüğü bilimsel çalışmalar sonucu, kuraklık ve soğuğa karşı dayanıklılığı yüksek bir ürün olduğu ortaya çıkan iza buğdayının ekimi için pilot bölgeler belirlendi. Bolu Belediyesi’nin Bolu Merkez ve Seben’de 200 dönümlük arazide ekim yaptığı yerlerden, tarla başına 180 ila 210 kilogram buğday ve 1’e 7 oranında verim alınması bekleniyor. Verimin nadas sonrasında 250 kilograma çıkabileceği öngörülürken alınacak sonuçlara göre ekim bölgesi ve alanlarının genişletileceği belirtiliyor. İza buğdayından elde edilen bulgurun perakende satış fiyatı da ekmeklik buğdaydan elde edilenden daha yüksek. 2016 yılında kilosu 8 ila 9 TL olan iza bulgurunun fiyatı bu yıl 13 ila 15 TL. Son üç yılda fiyatı hızlı artış gösteren izaya olan talebin, çiftçilerin de bu ürüne yönelmesini sağlayacağı öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!