İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

Güncelleme Tarihi:

İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2015 15:36

İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Aslı Melek Zeytin “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası” olması nedeniyle bir açıklama yaptı.
Açıklamasında, iyotun eksikliği önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Zeytin, "Kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. İyot hamilelik döneminde yetersiz alındığında düşüklere, bebek ölümlerine, doğumsal anomalilere, doğan bebekte sağırlık, konuşma problemleri, cücelik ve zeka geriliğine; bebek ve çocuklarda yetersiz alındığında büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalmaya ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece bir kaçıdır" diye belirtti.
"İYOTLU TUZ KULLANIMI ARTTIRILMALIDIR"
İyot yetersizliğinin önlenmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Dr. Aslı Melek Zeytin, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında ’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı’ başlatılmıştır. İyot ve İyotlu tuz kullanımının önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımı yaygınlaştırmak ve toplumu bilinçlendirmek üzere Haziran ayının ilk haftası ’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’ olarak belirlenmiştir. Bu nedenle toplumun bilinçlendirilerek iyotlu tuz kullanımının artırılması, uygun koşullarda saklanması ve kullanılması gerekmektedir. Hedefimiz daha zeki ve sağlıklı nesillere sahip olmaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!