İyot eksikliği zeka geriliğine neden oluyor

Güncelleme Tarihi:

İyot eksikliği zeka geriliğine neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2018 11:57

İyot eksikliği zeka geriliğine neden oluyor

Haberin Devamı

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, iyot eksikliğinin  önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu söyledi.
İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi haftası nedeniyle uyarılarda bulunan Dr. Ertan Değirmencioğlu şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik olarak Bakanlığımızca çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir. İyot eksikliği; önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır." 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!