İyi, Kötü, Çirkin

Güncelleme Tarihi:

İyi, Kötü, Çirkin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

Sydney 2000, tarihin en iyi olimpiyat oyunları olarak yıla damgasını vururken, statlardaki olaylarlar, doping ve rüşvet skandalları yine kara bulutlar olarak sporun üzerine çöktü.

Fransız İhtilali

Futbolda Fransa son yıllardaki çıkışını sürdürdü. Horozlar, 1998 Dünya Kupası'nın ardından, 2000 Avrupa Şampiyonası'nda da kupanın sahibi oldu. Fransa bu iki büyük organizasyonu peşpeşe kazanan ilk takım unvanını aldı. 1.Dünya Kulüplerarası Şampiyonluğu’nu Brezilya'nın Corinthians, Kıtalararası Kulüpler Şampiyonluğunu Arjantin'in Boca Juniors takımları kazandı. Altın Kupa, Kanada’nın, olimpiyat ve Afrika Şampiyonluğu da Kamerun'un oldu. Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğunu ise İspanyol Real Madrid takımı elde etti. Yıla damgasını vuran futbolcu ise Portekizli orta saha oyuncusu Luis Figo'ydu. Portekiz Milli Takımı ile Euro 2000'de beğeni toplayan Figo, 56.1 milyon dolara İspanya'da Barcelona'dan Real Madrid'e geçerek dünyanın en pahalı futbolcusu oldu. Altın Top ödülünü alan Figo, Dünyada Yılın futbolcusu seçiminde Fransız Zidane'ın ardından ikinci oldu. Brezilyalı Pele ve Arjantinli Maradona, yüzyılın futbolcusu, Real Madrid de yüzyılın takımı seçildi.

Pistte Jones fırtınası

Bayanlar atletizmde ABD'li Marion Jones fırtınası esti. Jones, 5 altın madalya umudu ile gittiği Sydney 2000'de 3 altın, 2 bronzla yetinse de yine yıla damgasını vurdu. 100 metre dünya rekortmeni ABD'li Maurice Greene ile 200 metre rekortmeni Michael Johnson'ın ABD seçmelerindeki büyük randevusunda iki atlet de sakatlanınca olimpiyatta bu dalda yarışamayarak sürpriz yaptılar. Greene, Faslı Hicham El Guerrouj, Norveçli Trine Hattestad ve Rus Tatyana Kotova ‘Golden League'de büyük ödülü paylaşırken, Grand Prix şampiyonluklarını, erkeklerde ABD'li Angelo Taylor, bayanlarda da Hattestad kazandı. 26. Avrupa Salon Şampiyonası'nda Rusya 6 altın, 5 gümüş ve 4 bronz madalya ile en başarılı ülke oldu. 28. Dünya Kros Şampiyonası'nda, Kenya, 7 altın, 4 gümüş ve 6 bronz madalya aldı. Londra Maratonu'nu, erkeklerde Portekizli Antonio Pinto 3., bayanlarda da Kenyalı Tegla Loroupe ilk kez kazandı. Dünya, olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni ünlü Çek atlet Emil Zatopek'in 68 yaşında ölümü atletizm dünyasında büyük üzüntü yarattı.

21. Yüzyılın ilk büyük spor organizasyonu 27. Yaz Olimpiyat Oyunları, yıla damgasını vururken, Eylül ayınının ikinci yarısındaki oyunlarda evsahibi Sydney tarihin en başarılı olimpiyatını gerçekleştirdi. ABD, 39 altın, 25 gümüş, 33 bronzla olimpiyata damgasını vurdu.

Harare kentindeki Zimbabve-Güney Afrika 2002 Dünya Kupası eleme grubu maçı sırasında statta yaşanan olaylarda 13 kişi ölürken, çok sayıda kişide yaralandı. Harare'daki facia ve statlarda yaşanan istenmedik olaylar, milenyumun kötü anlarıydı.

Bazı sporcuların vazgeçemediği dopingle yine başa çıkılamadı. Sydney 2000'de 11 sporcu dopingli çıktı, 6'sının madalyası geri alındı. Almanya'nın G.Afrika'yı 1 oyla geçerek 2006 Dünya Kupası'nın evsahipliğini aldığı seçimdeki tehdit ve rüşvet iddiaları da spora gölge düşürdü

VOLEYBOL

Voleybolda milli takımlar düzeyinde bayanlarda Küba'nın, Avrupa kupalarındaki kulüpler mücadelesinde ise İtalya'nın üstünlüğü vardı. Olimpiyatta şampiyonluğu alan Küba'lı bayanlar, Dünya Grand Prix'ini de 2. kez kazandı. Sydney 2000'de erkeklerde Yugoslavya altın madalyayı alırken, Dünya Süper Ligi'nde İtalya 8. kez mutlu sona ulaştı. Erkeklerde İtalyan takımlarından Sisley Treviso Avrupa Şampiyon Kulüpler Ligi'ni, Piaggio Roma ise Konfederasyon Kupası'nı kazanırken, Kupa Galipleri Ligi'ni ve Avrupa Süper Kupası'nı Fransız Paris Volley aldı. Bayanlarda Avrupa Kupalarını silip süpüren İtalyan takımlarından Foppapedretti Şampiyon Kulüpler, P.Sirio Kupa Galipleri, M.R.Calabria da Konfederasyon Kupası'nın sahibi oldu.

GÜREŞ

Rus güreşçiler yıl boyu rakiplerine minderi dar etti. Serbestte 5 altın, 2 gümüş, grekoromende de 3 altın, 2 gümüş ve 1 bronzla takım halinde Avrupa Şampiyonası'nda birinci olan Rusya, olimpiyattan da 6 altın madalya çıkardı. Bu arada minderin efsane isimlerinden grekoromenci Rus Alexandre Karelane 130 kilo kategorisinde ABD'li rakibi karşısında uzun yıllar sonra ilk yenilgisini alıp gümüş madalyada kalırken güreşe de veda etti.

YÜZME

Havuzda Hollanda'lı Inge de Bruijn ile Pieter van Hoogenband altınlarla rekorlara kulaç attı. Yıl boyu başarılı bir performans sergileyen iki sporcu da 15 rekorun kırıldığı Sydney 2000'de 3'er dünya rekoruna imza atarken, Bruijn bayanlarda 3 altın, 1 gümüş, Hoogenband da 2 altın 2 bronz madalya kazandı. Avustralyalı Ian Thorpe da 3 altın, 2 gümüşle en çok madalya kazanan sporcu oldu. ABD'li Lenny Krayzelburg, Jenny Thompson, Dara Torres, Avustralyalı Michael Klim ve Ukraynalı Yana Klochkova diğer göze batan yüzücülerdi. Dünya Kısa Parkur Yüzme Şampiyonası'nda 15 dünya rekoru kırılırken, ABD 9'ar altın ve bronz, 7 gümüş madalya ile en başarılı ülke oldu. 25. Avrupa Yüzme Atlama ve Senkronize Yüzme Şampiyonası'nda Rusya, 16 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalyayla ilk sırada yer aldı.

TENİS

Venus patlaması

Kortta bayanlarda ABD'li Venus Williams erkeklerde de Brezilyalı Gustavo Kuerten başarılı bir sezon geçirdi. Williams, Wimbledon ve ABD Açık yanında olimpiyatta da hem tekler hem çiftlerde şampiyonlukları kazandı. İsviçreli Martina Hingis'in ilk sırada yer aldığı dünya klasmanında 3. sıraya yerleşti. Bayanlarda Avustralya Açık'ı ABD'li Lindsay Davenport, Fransa Açık'ı da Fransız Mary Pierce ilk kez kazandılar. Erkeklerde Fransa Açık'ı 2. kez kazanan Kuerten, yılı da dünya sıralamasında 1 numarada kapadı. Avustralya Açık'ı ABD'li Andre Agassi, ABD Açık'ı Rus Marat Safin kazanırken, Wimbledon'da 7. kez mutlu sona ulaşan ABD'li Pete Sampras, 13 kezle en çok Grand Slam şampiyonluğuna imza atan tenisçi oldu. Davis Kupası'nı İspanya ilk kez, Federasyon Kupası'nı ise ABD 17. kez kazanmayı başardı.

CİMNASTİK

Kabaeva coştu

Cimnastikte Rus sporcular madalyaları topladı. Artistik cimnastikte Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda Rusya 4 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla en başarılı ülke olurken, 4 altın madalyayı da Svetlana Khorkina kazandırdı. Erkeklerde, Romanya 3 altın, 1'er gümüş ve bronz madalyayla Avrupa Şampiyonası'nda ilk sırada yer aldı. Rus artistik cimnastikçi Aelexei Nemov ise 2 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla Sydney 2000'de olimpiyata damgasını vurdu. Ritmik cimnastikte de yine Rusya bayanlarda 6 altın ve 4 bronz madalyayla Avrupa Şampiyonası'nda 1. olurken, Alina Kabaeva 4 altın ve 1 bronz madalya ile yıldızlaştı.

BOKS

Ağır siklette Dünya Boks Konseyi (WBC) ve Uluslararası Boks Federasyonu (IBF) şampiyonu İngiliz Lennox Lewis, yıl boyu yaptığı 2 maçı da kazanarak dünya şampiyonluğu unvalarını korudu. ABD'li Michael Grant'i nakavt eden Lewis, Y.Zelandalı David Tua'yı sayıyla geçti. Yine ağır siklette ABD'li Evander Holyfield vatandaşı John Ruiz'i sayıyla yenerek Dünya Boks Birliği (WBA) unvanının sahibi oldu. Avrupa Şampiyonası'nda Rusya, Avrupa Bayanlar Kupası'nda da Fransa takım halinde birinciliği elde etti.

BASKETBOL

ABD krallığı

Basketbolda olimpiyat şampiyonluklarına bayanlar ve erkeklerde yine ABD imza attı. NBA'in 54. şampiyonluğunu finalde Indiana Pacers'a 4-2 üstünlük sağlayan Los Angeles Lakers 11. kez kazanırken, yıldızı Shaquille O'Neal de en değerli oyuncu seçildi. NBA'in All Star maçını Batı, Doğu önünde 137-126 kazandı ve 18. galibiyetini aldı. Avrupa Ümitler Şampiyonluğunu bayanlarda Rusya, erkeklerde ise Slovenya elde etti. Avrupa'daki kulüpler mücadelesinde Yunan takımlarından Panathinaikos Avrupa Ligi'ni, AEK da Saporta Kupası'nı 2. kez kazandılar. Koraç Kupası ise 3. kez Fransız takımı Limoges'in oldu. Bayanlarda Avrupa Ligi'ni Slovak takımı Ruzomberok üstüste 2. kez, Ronchetti Kupası'nı da İtalyan Lavezzini takımı 3. kez kazandı.

BİSİKLET

Yine Armstrong

Kanseri yenerek yarış hayatına dönen ABD'li Lance Armstrong bisikletteki büyük mücadele Fransa Turu'nda üst üste 2. kez şampiyonluğu kazandı. Dünya Bisiklet Yol Şampiyonası'nda Rusya 2 altın, 1'er de gümüş ve bronz, Dünya Bisiklet Pist Şampiyonası'nda da Almanya 4 altın, 5 gümüş ve 1 bronz madalyayla birinci oldu.

HENTBOL

Hentbolda İspanyol kulüplerinin üstünlüğü dikkat çekti. Erkeklerde İspanyol takımlarından Barcelona, Şampiyon Kulüpler'de, Portland, Kupa Galipleri ve Süper Kupa'yı kazanırken, EHF Kupası'nda Hırvat RK Metkoviç, Şehirler Kupası'nda da Alman Grosswalstadt şampiyonluğu elde etti. Bayanlarda Şampiyon Kulüpler'de Avusturya'nın Hypo, Kupa Galipleri'nde İspanyol Milar Eliana, EHF Kupası'nda İspanyol El Ferrobus, Şehirler Kupası'nda da Rumen R.Bükreş şampiyon oldu. Olimpiyat şampiyonluğunu bayanlarda Danimarka, erkeklerde de Rusya kazandı. Avrupa Şampiyonası'nda erkeklerde İsveç, bayanlarda da Macaristan mutlu sona ulaştı.

HALTER

Avrupa Büyükler Halter Şampiyonası'nda, Bulgaristan, 8 altın, 11 gümüş, 2 bronz madalya ve 610 puanla takım halinde birinciliği elde etti. Bulgar haltercilerin yanında Çinli sporcular da olimpiyatta büyük bir çıkış yaptı. Ne varki, Çinliler daha oyunlara gelmeden, Bulgarlar da oyunlar sırasındaki oping skandallarıyla Sydney 2000'i sarstı.

En hızlısı Schumacher

Tüm dünyada ilgiyle izlenen Formula 1'de Alman Michael Schumacher, 108 puanla 3. kez şampiyonluğu kazanırken, markalar sıralamasında da Ferrari zirvede yer aldı. Dünya Ralli Şampiyonası'nda, Finli Marcus Gronhölm, ilk kez şampiyonluğu kazanırken, markalarda da birincilik Peugeot'un oldu. Dakar-Kahire Rallisi'nde şampiyonlukları, otomobilde Fransız Jean Louis Schlesser, motosiklette de aynı ülkeden Richard Sainct, 2. kez üst üste kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!