İsveçlilerin yemek kitabı merakı

Dünyada kişi başına düşen yemek kitabı sayısının en çok olduğu ülkenin İsveç olduğunu öğrendiğimde şaşırdım doğrusu.

Aslına bakacak olursanız, soğuk kuzey denizlerinin balıklarıyla, geyik etiyle ve diğer kırmızı etlerle, az miktarda kullandıkları sebzeyle şekillenen İsveç mutfağının öyle çok özel yemeklere sahip olmadığını söyleyebiliriz. Stockholm’de onlarca kebapçı, dürümcü, Japon, Çin ve hatta Hint restoranını bir arada görebilirsiniz. İsveçliler bizim mutfağımızı da çok seviyorlar. Ödül töreni sırasında ve sonrasında en çok karşılaştığım sorulardan biri mutfağımızda kebaplar dışında var olan yemeklerin neler olduğuydu. İsveç’te hemen herkes III. Ahmet zamanında oraya giden lahana dolmasını biliyor. Ayrıca köfte kültürünü de bizden almışlar.

Asma yapraklarıyla yapılan ilaçlar, vücuda kuvvet verir, ishali keser, sarılığı keser.

Kıtır ekmekli ıspanak salatası


6 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 10 dakika


Malzeme listesi


6 dilim bayat ekmek

1 çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı tuz


Salata sosu için


5 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 demet ıspanak

1 yemek kaşığı elma sirkesi

3 diş sarımsak (dövülmüş)


n Bayat ekmekleri kuş başı et formunda doğrayın. Zeytinyağını tavaya aktarıp doğradığınız ekmekleri karıştırarak 4-5 dakika kızartın. Sonra üzerine kekik ve pul biberi serpiştirip tekrar karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.Öte yandan ıspanakları ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra süzün. İnce ince doğrayıp üzerine tuz serpiştirerek karıştırın. Kızarmış ekmekler ve ıspanağı harmanlayıp salata tabağına aktarın. Diğer tarafta, salata sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, sirke ve dövülmüş sarmısağı küçük ve derin bir tabağa aktarıp çatalla iyice çırpın Bu sosu salatanın üzerinde gezdirip birkaç dakika bekledikten sonra karıştırarak servise sunun.


Yanık hamsiköy sütlacı


10 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 70 dakika


Malzeme listesi


2 litre süt

2 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

1 çay bardağı pirinç

1 yemek kaşığı pirinç unu

2 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya


Üzeri için


1 adet yumurta


n Pirinci yıkayıp üzerine 2 bardak su ve tuzu ilave ederek kısık ya da orta ısılı ateşte 70 dakika kadar karıştırarak haşlayın. Üzerine sütü ekleyip tekrar karıştırın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak, süt kaynayıncaya kadar pişirin. Toz şeker ve vanilyayı da aktarın. Diğer taraftan, pirinç ununu bir kasede 2 yemek kaşığı sütle ezin. Sütlacın sıcak sütünden 1 kepçe kadar alıp üzerine aktarın. Ilıyan pirinç ununu da tencereye ekleyip 2 dakika daha pişirdikten sonra sütlacı güveçlere paylaştırın. Katılaşıp üzerinin kaymak tutması için 2 saat kadar bekleyin. Başka bir tarafta yumurtayı çırpıp sütlaçların üzerine paylaştırdıktan sonra, 175 dereceye ayarlı fırının ızgara kısmında üzerleri kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. En az bir gece buzdolabında bekletip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları