İstifaya siyasi yaklaşım

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez'in istifası dün hükümet üyeleri arasında farklı değerlendirmelere sahipti.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, önceki gece Sofya'dan Ankara'ya dönüşü sırasında uçağa yansıyan hava da bakanların dünkü yaklaşımından farklı değildi.

Yılmaz'ın gezisine katılan ANAP'lı Bakanlar Cavit Kavak ve Cumhur Ersümer, ‘‘Bir bürokratın istifasında büyütülecek ne var?’’ yaklaşımında bulunuyordu. Yılmaz ise ‘‘Bana daha ciddi bir soru sor’’ diyerek, olayı aşağı çekiyordu.

Ancak uçağın VIP bölümünde oluşan bu hava, arka taraftaki işadamlarından farklıydı. Birçoğu Eğilmez'in istifa noktasına getirilmesine tepki gösteriyor, hükümetin uygulamalarını eleştiriyordu.

TOBB Başkanı Fuat Miras'ın dünkü yaklaşımı da arkadaşlarından farklı değildi. Miras, daha çok Eğilmez'in istifa noktasına getirilmesine tepki gösteriyor ve şunları söylüyordu:

‘‘Eğilmez'in yerine gelecek olan Bakan ile ne kadar uyumlu çalışacak. Haydi çalıştı diyelim, sosyal sigorta, vergi, idari reformlar ne olacak? Korkarım istikrar paketi de sakata gelecek. ’’

Geziye katılan ancak, hemen bir tepki göstermeyen DTP'li Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu ise olaya farklı bir gözle yaklaşıyordu. Serdaroğlu, telefonda şöyle diyordu:

‘‘Üç partinin de ittifakı ile göreve gelen ender bürokrattı. İstifa etmese iyi olurdu...’’

Aslında, Eğilmez'in istifasını arkadaşları ile birlikte değerlendiren koalisyon ortağı DTP lideri Hüsamettin Cindoruk da aynı görüşü taşıyordu.

Cindoruk, dün telefonda şunları söylüyordu:

‘‘Çok değerli bir bürokrat. İstifa gerekçesini bilemiyorum. Ama hükümet yerine yenisini atayacaktır. Ancak şurasını söylebilirim ki, iyi bir Hazineci olan Eğilmez'in istifası bürokrasi için bir kayıptır...’’

Sanayi Bakanı Yalım Erez ise dün fazla bir yorumda bulunmak istemiyordu. Eğilmez için geçmişte, ‘‘Türkiye'nin gerçeklerine göre hareket ediyor. Sonuna kadar arkasındayım’’ demeçlerini veren Erez de biraz buruk. Erez dün telefonda, ‘‘Bu dönemde istifası hoş olmadı. Kamuoyuna verilecek mesaj açısından uygun değil’’ diyordu.

Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu ise daha farklı bir yaklaşımda bulunuyordu. Eğilmez'in Karadeniz otoyoluna da tepki gösterdiği, istifasında bunun da payı olduğu haberlerine Topçu şu tepkiyi gösteriyordu:

‘‘Karadeniz karayolu konusu Yüksek Planlama Kurulu'nda görüşülürken ve programa alınırken, Mahfi Eğilmez de oradaydı. Hiç tepki göstermedi. Bırakın bunu, bürokratın hükümet kararına karşı çıkmaya yetkisi var mı?..’’

Yılmaz'a yakın isimlerden Eyüp Aşık'ın yorumu ise daha farklıydı. Aşık, çarşamba günü Moskova'da bulunan Devlet Bakanı Güneş Taner'e vekâleti sırasında Para Kredi Kurulu toplantısında Eğilmez ile birlikte olduğunu belirtiyordu.

Aşık, Eğilmez'in toplantıda tütün ile ilgili olumlu önerilerde bulunduğunu ve sürekli not aldığını belirterek şöyle diyor:

‘‘Hiç de havlu atacak gibi değildi. İstifa etmeye niyetli bir kişi öyle not alıp, öneriler getirebilir miydi? Herhalde son iki günde bir şey oldu.’’

Aşık da Eğilmez'in başarılı bir bürokrat olduğunu vurguluyor. Ama hemen ardından sözlerini şöyle tamamlıyor:

‘‘Bizim yedek kulübesi yıldız takımlarınki gibidir. Her an takımda soyunup oynayacak o kadar çok oyuncu var ki...’’

Aşık'ın kabullendiği gibi ANAP asıl takımdaki kaybını yedek kulübesinden tamamlayacak. Ama herkesin de üzerinde birleştiği fikir ortak: Eğilmez iyi bir oyuncuydu...

Yazarın Tüm Yazıları