GeriSeyahat İşte şarap mönüsü zengin mekanlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İşte şarap mönüsü zengin mekanlar

İşte şarap mönüsü zengin mekanlar

Restoranlarda şöyle bir eğilim var. Şarap istiyorsunuz, garson, ‘‘Efendim, biz de sadece falanca marka var’’ diyor. Çünkü bir markayla anlaşmış oluyor. Oysa son yıllarda yerli şaraplar hızla çeşitlendi. Türk şarabından bile ucuza satılan sayısız ithal şarapla tanışıldı.

Restoran müşterisinin farklı tadlarda şarap istemesi için ille de şarap gurmesi olması gerekmiyor, şarap sevmesi yetiyor. Tek marka şarap bulunduran restoranlarda çıkan münakaşalar, keyifle yenecek bir yemeğin en baştan tadının kaçması hikayeleri çoğaldıkça en iyi şarap listesi olan restoranlar hangileri acaba sorusunu daha çok sorar olduk. İşte bu hafta Türkiye'nin en zengin şarap kavına sahip mekanlarını yayınlıyoruz. 10 kişiden oluşan jüri şarap mönüsünün çeşitliliği ve zenginliği açısından tercih ettikleri beşer mekanı sıraladı. Ortaya en iyi 10 ve yine şarap mönüsü zengin ikinci 10 listesi çıktı.

EN İYİ 10

1 Four seasons

2 Lacivert

3 Loft

4 Spasso

5 Zarifi

6 Papermoon

7 Ambassadeurs

8 Park Şamdan

9 Changa

10 La vecchia

FOUR SEASONS

52 çeşit beyaz 48 çeşit kırmızı


Sabah 06:30-11:00, öğle 12:00-15:00 ve akşam 19:00-23:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekiyor. Kişi başı 60-70 milyon. CD'den müzik yapılıyor. Monik Bernardete, Leyla Alaton, Nuri Çolakoğlu, Vitali Hakko müdavimleri arasında. Laos balığı mutlaka denenmeli. 12'si yerli 52 çeşit beyaz, 12'si yerli 48 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuz şarap Çankaya 34 milyon, en pahalı şarap Chateau Margaux bir milyar lira. Tuğrul Şavkay servis bütünlüğünü övüyor. Sultanahmet, İstanbul (212) 638 82 00

LACİVERT

En ucuzu 28 milyona Moskado


Servis 12:00-02:00 arası. Akşamları rezervasyon şart. CD'den yemek müziği yapılıyor. Alakart kişi başı yaklaşık 40-50 milyon lira. Reha Muhtar, Erdal Acar, Kenan Işık müdavimleri arasında. Portekiz usulü karides ve kabak tatlısı mutlaka denenmeli. 16 yerli 4 yabancı beyaz, 19 yerli 4 yabancı kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuz şarap Moskado 28 milyon en pahalısı 1999 Pouilly fume-domaine Chanpeau, 100 milyon lira. Jüri üyemiz Ahmet Örs aydınlatmanın etrafı ve manzarayı ezmeden kullanılmasını beğendiğini, Mehmet Yalçın manzarayı muhteşem bulduğunu söylüyor. Kanlıca, İstanbul (216) 413 37 53

LOFT

118 milyona Cafe de Paupe


12:00-15:00 ve 19:00-00:00 arası servis yapılıyor. Öğle ve akşam rezervasyon şart. Fiyatlar kişi başı 50-70 milyon lira arasında. DJ müzik yapıyor. 15 yerli 4 yabancı beyaz, 20 yerli 4 yabancı kırmızı şarap bulunduruyorlar. Güneri Cıvaoğlu, Cem Boyner, Güler Sabancı gibi isimler müdavimleri arasında. En ucuz şarap Yakut 20 milyon, en pahalı şarap 118 milyon Cafe de Paupe. Harbiye, İstanbul (212) 219 63 84

SPASSO

En pahalısı bir İtalyan


Haftaiçi 19:00-23:00, cuma, cumartesi 19:00-23:30 arası servis yapılıyor. Pazar günleri kapalı. Rezervasyon gerekiyor. CD'den İtalyanca şarkılar çalınıyor. Özel günlerde fiks mönü uygulanıyor. Alakart kişi başı 80-100 milyon arasında. Napolili usta Giovanni Terraciano şefliğinde hizmet veriyor. Napoli usulü kalkan balığını mutlaka denemek lazım. 30'u yabancı 40 çeşit beyaz, 25'i yabancı 50 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuz şarap 40 milyon lira: Pamukkale. En pahalısı bir İtalyan şarabı olan Luce 460 milyon lira. Hyatt Recency Oteli, Taşkışla, İstanbul (212) 368 12 34

ZARİFİ

35 çeşit yabancı 85 çeşit yerli


20:00-04:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekiyor. CD'den yemek müziği, ilerleyen saatlerde dans müziği çalınıyor. Fiyatlar kişi başı 30-40 milyon lira arasında değişiyor. 35 yabancı, 85 Türk şarabı bulunduruyorlar. Chardonnay 30 milyon, Marcihesi di Gresi 200 milyon lira. M. Ali Erbil, Ali Koç, Hande Yener müdavimi. Engin Akın eskiden bir çamaşırhane olan mekanın ferah kullanımını övüyor. Beyoğlu, İstanbul (212) 293 54 80

PAPERMOON

Kırmızı çeşidi daha çok


12:00-01:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekiyor. CD'den İtalyan müziği çalınıyor. Fiks mönü yok. Fiyatlar kişi başı 60 milyon lira civarında. Süt danası pirzola mutlaka denenmeli. Mario Paolillo şefliğinde hizmet veriyor. 15'i yabancı 23 çeşit kırmızı, 10'u yabancı 15 çeşit beyaz şarap bulunduruyorlar. En ucuz şarap Yakut 25 milyon lira, en pahalısı Barolo 550 milyon lira. Mehmet Cansun, Ender Mermerci, Faruk Süren buradaki İtalyan şaraplarının devamlı müşterilerinden. Etiler, İstanbul (212) 282 16 16.

LES AMBASSADEURS

17 milyona Çankaya

Öğle, 12:00-16:00, akşam 19:00-01:00 arası servis var. Rezervasyon şart. CD'den yemek müziği çalınıyor. Fiks mönü yok, fiyatlar kişi başı 50-80 milyon arası. Müdavimleri arasında Rafi Portakal, Metin Akpınar, Erol Sabancı, Yiğit Şardan gibi isimler yer alıyor. 5'i yabancı 20 çeşit beyaz, 8'i yabancı 30 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuzu Çankaya 17 milyon lira, en pahalısı 140 milyon lira olan Margaux. Pazarları paella mutlaka denenmeli. Ali Esad Göksel Bebek Koyu'nun buradan görünüşünü methediyor. (0212) 358 15 65

PARK ŞAMDAN

Margaux Montbrun 170 milyon

Öğle 12:30-15:00, akşam 19:30-00:00 arası servis var. Rezervasyon gerekiyor. Fiks mönü yok. Kişi başı yaklaşık 40-50 milyon. CD'den yemek müziği çalınıyor. Mustafa Koç, Rahmi Koç, Sevgi Gönül gibi müdavimleri var. 4'ü yabancı 12 çeşit beyaz ve 4'ü yabancı 14 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuzu 60 milyon lira olan Shiraz Cabarnet, en pahalısı 170 milyon lira olan Margaux Montbrun. Paça çorbası ve ekmek kadayıfı mutlaka denenmeli. Nişantaşı, İstanbul (212) 225 07 10

CHANGA

23 milyondan 220 milyona kadar

Servis 18:00-01:00 arası. Rezervasyon gerekli. CD'den yemek müziği çalınıyor. Fiks 'tadım' mönüsü iki kişilik 61 milyon lira. Kişi başı 40-45 milyon lira arasında. Mazhar Alanson, Ayşe-Bülent Erkmen, Nilüfer Göle, Asaf Savaş müdavimleri arasında. Peter Gordon şefliğinde hizmet veriyor. 9'u ithal 19 beyaz, 14'ü ithal 24 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuz şarap 23 milyon lira olan Çankaya, en pahalısı 220 milyon liraya satılan Merlot Versato. Marine somon mutlaka denenmeli. Mehmet Yaşin müdavim ortamından hoşlandığını belirtiyor. Taksim, İstanbul (212) 249 13 48

LA VECCHIA TORRETTA

Kırmızıyla beyaz yarışıyor

19:00-23:00 arası servis yapılıyor. CD'den İtalyan müziği çalınıyor. Sahipleri Teoman-Lale Hünal çifti Mario Parisi şefliğinde hizmet veriyor. Alakart fiyatlar kişi başı 40-45 milyon lira arasında. Ahtapot carpacciosu mutlaka denenmeli. Rapaiç, Ortega, Eren Talu, Deniz Akkaya gibi isimler müdavimleri arasında. 9'u yerli 22 beyaz ve 6'sı yerli 20 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuz şarap Antik 24 milyon lira, en pahalısı ise 220 milyon lira olan Barbaresco Martinengo. Beşiktaş (212) 259 30 30

Zengin şarap mönüsüne sahip ikinci 10

SCHINITZEL: 18 çeşit yerli beyaz şarap 3'ü ithal 22 çeşit kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuzu 26 milyon lira olan Diren, en pahalısı 99 milyon lira olan Estate Sauvignon. Maçka, İstanbul (212) 231 31 61

TA NISIA: 6 yerli, 8 ithal beyaz, 6 yerli 8 ithal kırmızı şarap çeşidi bulunduruyorlar. En ucuz şarap Doluca'nın kendileri için ürettiği Vareli şarabı 25 milyon, en pahalısı 210 milyon lira olan Vino Nobile Di Montepulciano. Beyoğlu (212) 292 55 16

CHEFS: 15 yerli 7 ithal beyaz ve 15 yerli 6 ithal kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuzu 23 milyon lira Angora en pahalısı 99 milyon lira C. R. Bordeaux. Beşiktaş, İstanbul (212) 258 44 10

TO BE: 6 ithal 3 yerli beyaz ve 3 yerli 8 ithal kırmızı şarap bulunduruyorlar. En ucuzu 39 milyon lira Cawarra Chardonnay, en pahalısı 52 milyon lira Bordeaux Blanc. Levent, İstanbul (212) 280 87 24

VOGUE: 8'i yerli 71 beyaz, 4'ü yerli 115 çeşit kırmızı şarap bulunuyor. En ucuzu Antik 35 milyon, en pahalısı 1,5 litrelik Weinert C. S. 660 milyon lira. Beşiktaş, İstanbul (212) 227 25 45

LA MAISON: 10'u ithal 30 beyaz, 8'i ithal 28 kırmızı şarap bulunuyor. En ucuzu 22 milyon lira olan Angora, en pahalısı 110 milyon lira olan Chateau Neuf du Pape. Çırağan, İstanbul. (212) 227 42 63

ETİLER ŞAMDAN: 6'sı yerli 12 beyaz, 7'si yerli 16 kırmızı şarap bulunuyor. En ucuzu 30 milyon lira olan Çankaya, en pahalısı 250 milyon lira olan Margaux Baron. Etiler, (212) 263 48 98

FERİYE: 19 beyaz ve 16 kırmızı yerli şarap var. En ucuzu 30 milyon lira olan Çankaya, en pahalısı 62 milyon Narince. Beşiktaş, İstanbul (212) 227 22 16

PANAROMA: 19'u ithal 32 çeşit beyaz, 18'i yabancı 29 çeşit kırmızı şarap bulunuyor. En ucuz şarap Muskat 30 milyon lira, en pahalısı İtalyan Barbaresco 320 milyon lira. Taksim, İstanbul (212) 251 46 96

ÇİNTEMANİ: 24'ü ithal 33 çeşit beyaz, 26'sı ithal 41 çeşit kırmızı şarap bulunyor. En ucuzu Antik 48 milyon, en pahalısı 320 milyon lira olan Leasingham. Dolmabahçe (212) 334 41 88

GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Yemek kültürü yazarı, gazeteci

Tuğrul Şavkay

Gusto Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Mehmet Yalçın

Gazeteci, gurme

Güngör Uras

Yemek kitabı yazarı ve gurme

Engin Akın

Yemek kültürü programı yapımcısı

Hülya Ekşigil

yediklerini yazarak paylaşan gezgin yazar

Mehmet Yaşin

İşadamı kimliği gurmeliğini gölgelemeyen

Mustafa Oğuz

Damak tadının sayılan kılavuzu gazeteci

Ali Sirmen

Mimar, gurme, yazar

Ali Esad Göksel

Zarafetin ekranda ve sofradaki üstadı

Atilla Dorsay
False