İşte İstanbul'un rakipleri

Güncelleme Tarihi:

İşte İstanbulun rakipleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 12:46

İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nı alabilmek için yarıştığı Tokyo ve Madrid'e gelin yakından bakalım...

'Yarını keşfet' sloganıyla yola çıkan Tokyo, İstanbul ile birlikte ismi adaylık için en fazla telaffuz edilen kent olarak öne çıkıyor. Olimpiyatlara 5 kez aday olan Japonya'nın başkenti, 2020'yi düzenleme hakkını elde ederse, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak. 'Geleceğe ışık tut' sloganıyla yola çıkan Madrid ise diğer adaylar İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor. Olimpiyatlara 4 kez aday olan başkent Madrid, 2020'yi düzenleme hakkını elde ederse, İspanya'da 2. kez olimpiyat yapılmış olacak.

TOKYO: "YARINI KEŞFET"
2020 Olimpiyatları için “Yarını keşfet” sloganıyla yola çıkan Tokyo, İstanbul ile birlikte, adaylık için ismi en fazla telaffuz edilen kent olarak öne çıkıyor. Olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve ev sahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma'ya kaptırdı. İlk olimpiyat tecrübesini, 1964'de tadan ve yaz olimpiyatlarını düzenleyen ilk Asya kenti olan Tokyo, bir önceki adaylık dosyasını ise 2016 Olimpiyatları için teslim etti. Bu olimpiyatların ev sahipliğini almayı başaramayan Japonya'nın başkenti, oyunları Rio de Janeiro'ya kaptırdı.

Olimpiyatlara 5. kez aday olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını elde ederse, 2 olimpiyat düzenleyen 4 kentten (Paris, Los Angeles ve Atina) biri olacak. “Yarını keşfet” sloganıyla yola çıkan Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi biraraya getirmeyi taahhüt ediyor. Japon insanının benzersiz kültürü ve değerleri ile Tokyo kentinin coşkusunu ve küresel trendleri birleştirmeyi hedefleyen Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi ve dünya çapında daha fazla genci sporla tanıştırmayı garanti ediyor.

Japonya'nın geleneksel sakura (kiraz) ağacının çiçekleriyle bezeli bir çelenkten esinlenerek tasarlanan Tokyo 2020 logosu, tek bir dünyayı sembolize ediyor. Japon öğrenci Ai Shimamine tarafından tasarlanan logo, dünya çapında dostluğa ve barışa vurgu yapıyor. Tokyo halkının olimpiyatlara desteği, yüzde 70. Bu oran Madrid'de yüzde 76 iken, İstanbul ise yüzde 83 olarak en fazla halk desteğine sahip olan aday kent olarak öne çıkıyor.

İşte İstanbulun rakipleri


İstanbul 2020'nin bütçesine yaklaşamıyor
Ekonomide yeni bir yapılanmaya giden Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4.9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Tokyo'nun bütçesinin, devlet ve özel sektörün biraraya gelmesiyle 19.2 milyar dolara çıkan İstanbul'un bütçesinin neredeyse 3'te 1'i olması dikkati çekiyor. Londra, geçen yaz düzenlediği olimpiyatlara 3.8 milyar dolar harcamış, Çin ise özellikle şaşalı açılış ve kapanış törenleriyle zihinlerde yer eden 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı. Türkiye'nin, İstanbul 2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak oldu.

Basında son haftalarda yer alan iddialara göre Tokyo, bütçesinde bazı artışlar gerçekleştirmek için harekete geçti. Bu hedef doğrultusunda yeni sponsor arayışlarına giren Tokyo'nun, giyim sektöründeki en önemli kuruluşlarından biri olan AOKI Holding ile anlaştığı belirtiliyor. Anlaşmaya göre, ABD'li ünlü şarkıcı Lady Gaga'nın kostümlerini üreten, Japonya'nın önde gelen moda tasarımcılarından Junko Shimada'nın, Lozan'da ve Buenos Aires'te sunum yapacak Tokyo 2020 ekibinin giysilerini tasarlayacağından söz ediliyor.

Statlar
Açılış ve kapanış törenleri ile atletizm, futbol (final maçı) ve ragbi maçlarının yapılacağı Ulusal Olimpiyat Stadı'nın (National Olympic Stadium), 1 milyar dolarlık bütçeyle yenileneceği ve önce 2019 Dünya Ragbi Şampiyonası, daha sonra da 2020 Olimpiyatları için kullanılacağı belirtiliyor. Tüm müsabakalar için 35'in üzerinde tesisin sözünü veren Tokyo 2020 yetkilileri, futbol maçlarının ise Tokyo Stadı, Uluslararası Yokohoma Stadı, Saitama Stadı, Sapporo Dome ve Miyagi Stadı'nda yapılacağını açıkladı.

Deprem, tsunami ve nükleer sızıntı
Japonya'nın ev sahipliğine engel olabilecek en önemli faktör olarak, 11 Mart 2011'de başlayan nükleer sızıntının hala devam etmesi görülüyor. Tohoku depremi ve tsunamisinin ardından yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazası sonucunda ortaya çıkan nükleer sızıntı, çevre sağlığını büyük ölçüde etkiliyor. Uzmanlar, atmosfere radyoaktif madde salınmasına sebep olan kazanın, Çernobil felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olduğunu belirtiyor. Kazanın üzerinden 2 yıl geçmesine karşın nükleer sızıntı hala devam ediyor. Her ne kadar Tokyo Valisi Naoki Inose, Londra'daki bir açıklamasında, “Tokyo'daki radyasyon miktarı normal seviyede, hatta Londra ile aynı. Ayrıca Tokyo, Fukuşima'ya uzak ve güvenli” ifadelerini kullansa da Japonya'da Tokyo 2020'yi desteklemeyen bir grup, 200 kilometre uzaklıkta olan Tokyo'nun nükleer sızıntıdan fazlasıyla etkilendiğini ve Vali Inose'nin, radyasyonun karıştığı toprağı gözardı ettiğini savunuyor.

Japonya sismik açıdan hala aktif bir bölgede bulunuyor. İkinci bir Fukuşima vakasının yaşanmayacağını kimse garanti edemiyor. Olimpiyatlar zamanında bir deprem olduğu takdirde, IOC üyelerinin veya sporcuların, Tokyo Metropolitan Yönetimi tarafından korunabileceğine şüpheyle bakılıyor. Tokyo 2020'ye karşı grubun yaptırdığı araştırma sonuçlarına göre, Fukuşimalı 38 bin çocuğun 3'ünde tiroid kanseri tespit edildi, 7 çocuk ise yüksek oranda kanser riski taşıyor. Bu veriler, normalden 10 kat yüksek olumsuzlukta değerlendiriliyor. Söz konusu grubun, IOC'ye yazdığı mektupta, “Bütün bunlar göz önüne alındığında, Adaylık Kitabı'nda iddia edildiği gibi 'Çevresel duyarlılık'tan bahsetmek mümkün müdür? Tokyo nasıl olur da kendini, 'insanlığı ve çevreyi koruma adına örnek bir şehir' olarak lanse edebilir?” ifadeleri dikkati çekiyor.

MADRİD: "GELECEĞE IŞIK TUT"
2020 Olimpiyatları için “Geleceğe ışık tut” sloganıyla yola çıkan Madrid, diğer ev sahibi adayları İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor. Olimpiyatlara ilk kez 1972 yılında talip olan Madrid, bu olimpiyatları Münih'e kaptırdı. Londra'nın ev sahipliğinde yapılan 2012 Olimpiyatları'na da aday olan Madrid, bu defa da oylamanın 3. turunda elendi. 2016 Olimpiyatları'nı da Rio de Janeiro'ya kaptıran İspanya'nın başkenti; üst üste 3, toplam 4 kez adaylık yarışına girdi. Madrid, 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını elde ederse, İspanya 2. kez olimpiyatlara ev sahipliği yapmış olacak. Daha önce Barcelona, 1992 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı. Madrid'den başka Barcelona, Sevilla ve Jaca kentleri de yaz ve kış olimpiyatlarına defalarca kez talip olan İspanya kentleri oldu.

"Geleceğe ışık tut" sloganıyla yola çıkan Madrid'in, "geleneğin ve modernizmin mükemmel uyumunu" taşıyan bir kent olarak tüm dünyayı kucakladığı vurgulanıyor. Misafirperver, dost canlısı, barışçıl ve kozmopolit bir kent olarak olarak lanse edilen Madrid, bir kez gelenin, bir daha geri dönmek istemeyeceği bir kent olarak niteleniyor.

Madrid 2020'nin logosu, kentin giriş kapısı olan ve 18. yüzyılda Kral 3. Charles'ın yaptırdığı Puerta de Alcala'dan esinlenerek tasarlandı. Üniversiteli bir gencin tasarladığı logo, sadece kentin giriş kapısını değil, geleceğe açılan kapıyı, herkese açık bir projeyi paylaşma imkanını ve renk, cinsiyet ve inanç farkı gözetmeksizin birliği sembolize ediyor. Madrid halkının olimpiyatlara desteği, yüzde 76. Bu oran Tokyo'da yüzde 70 iken, İstanbul ise yüzde 83 olarak öne çıkıyor.

İşte İstanbulun rakipleri


En az bütçeye sahip aday kent

Ekonomik krizde olduğu her fırsatta dile getirilen Madrid, 2020 Olimpiyatları için sadece 1.9 milyar dolarlık bütçe ayırabildi. İstanbul 19.2 milyar dolar ile ev sahibi adayları arasında en fazla bütçeye sahip iken, Tokyo ise 2020 Olimpiyatları için 4.9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Londra, geçen yaz düzenlediği olimpiyatlara 3.8 milyar dolar harcamış, Çin ise özellikle şaşalı açılış ve kapanış törenleriyle zihinlerde yer eden 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı. Türkiye'nin, İstanbul 2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak oldu.

Statlar
Madrid, taahhüt ettiği 36 olimpik tesisin 27'sine zaten sahip. Yerel organizasyon komitesi, kentin doğusundaki "Campo de las Naciones" ve "Manzanares" bölgelerindeki tesislere ek olarak 6 kalıcı, 2 de geçici tesis inşa etmeyi garanti ediyor. Bu arada 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın düzenleneceği İspanya'da, başkent Madrid de ev sahibi kentlerden biri olacak.

Ekonomik kriz
İspanya'da yaşanan ekonomik krizin, Madrid'in 2020 Olimpiyatları adaylığına gölge düşüreceği belirtiliyor. Madrid özerk yönetimi meclisindeki Demokrasi ve İlerici Birlik, Sosyalist İşçi ve Birleşik Sol partileri, mecliste ev sahipliği adaylığına karşı çıkan 3 parti. Bu partiler, ekonomik krizin vurduğu İspanya'da önceliğin spora değil, vatandaşlara verilmesi konusunda hemfikir. Ne var ki Madrid 2020 Organizasyon Komitesi yetkilileri, olimpiyatların, ülkeyi ekonomik krizden çıkaracağına inanıyor. Genç işsizlerin oranının yüzde 45'i geçtiği İspanya'da, olimpiyatların ülke ekonomisini toparlayıp, sosyal huzursuzluğun azalmasına katkı sağlayacağı iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!