İşte Galata işte moda işte şenlik

Galatamoda diye bir şey duydunuz mu? Duymadıysanız o zaman vakti gelmiş. Galata Kulesi’nin dibinde düzenlenen bir moda şenliğine katılma fikri kulağa nasıl geliyor?

"Çok güzel bir şehirde yaşıyorsunuz. Sadece bunun farkında değilsiniz" dedi Fransızca öğretmenim Isabelle. Sonra tahtaya George Perec’in İstanbul ve Türkiye’yle ilgili harikulade şiirini yazdı. Neredeyse dokunaklı bir andı...

İstanbul’un kaprisleri sık sık güzelliğini gölgelese de, hepimiz gibi güzel ve canlı bir şehirde yaşadığıma inanmak istiyorum. Zaman zaman beni buna inandıracak şeyler de olmuyor değil; işte mesela 28 Mayıs’tan 1 Haziran’a kadar Galata’da düzenlenecek Galatamoda gibi...

Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve Beyoğlu Belediyesi’nin birlikte hayata geçirdiği Galatamoda’nın üçüncüsüne tam 32 tasarımcı katılıyor. Aralarında Bahar Korçan ve Mehtap Elaidi gibi bildik isimlerin yanı sıra pek çok yeni yetenek var. Ayrıca kıyafet tasarlayan genç tasarımcıların yanı sıra aksesuvar, takı, çocuk ve ayakkabı koleksiyonlarıyla katılanlar da yer alıyor.

Belki tasarım lafı sizi biraz ürkütüyor, belki de tasarım alacak kadar paranız yok (benim de yok, kredi kartı ekstrelerine baktıkça ağlayasım geliyor). Yine de önyargılarınızla vedalaşarak bir şenlik havasında geçen Galatamoda’ya gidin. Tabii İngiltere kraliçesiyle beş çayı içmek gibi daha iyi bir programınız yoksa... En azından yaratıcılığınızı geliştirir, gözünüzü eğitir, gönlünüzü eğlendirirsiniz. Mesela elinden tuttuğunuz küçük kızınıza, "A bak bu ablanın adı Deniz Yeğin. Yaptığı çantaları beğendin mi?" deme fırsatını kaç kere bulabilirsiniz? Hiçbir şey alamazsanız bile Mehtap Elaidi’yle tanışın, Elif Cığızoğlu’nun şifonlarına dokunun, Özgür Masur’un tasarım hikayelerini dinleyin ve şaşırın. Tasarımla haşır ve de neşir olurken Galata Kulesi’nin gölgesinde bir çay için. Bu arada iyi bir haberim var; tasarımcılar Galatamoda’ya özel koleksiyonlar hazırladı ve fiyatları da özellikle düşük tuttu. Ayrıca hemen hemen bütün standlarda da kredi kartı geçiyor.

ŞENLİKTE KİMLER VAR

Bahar Korçan kıyafetten aksesuvara uzanan çok geniş bir koleksiyonla, Arzu Kaprol kadın koleksiyonuyla, normalde erkek koleksiyonu hazırlayan Hatice Gökçe Galatamoda’ya özel tasarladığı kadın kıyafetleriyle, Ümit Ünal güçlü hikayeler barındırdığı koleksiyonuyla, Özlem Süer kadın koleksiyonuyla, İdil Tarzi triko ve örme koleksiyonuyla ve Mehtap Elaidi kadın koleksiyonuyla Galatamoda’ya katılıyor. Bu saydıklarımız rüştünü ispatlamış ve ismi duyulmuş tasarımcılar. Arkalarından gelenlerin temsilcileriyse Deniz Kaprol, Ezra-Tuba Çetin, Yaprak Yasa Karacalı, Deniz Yeğin, Sertaç Delibaş, Müge Ersin, Özgür Masur, Niyazi Erdoğan, Ebru Günay, Zeynep Erdoğan, Berna Canok Özay, Nur Toktay, Baha Kutan, Bige Irmak, Simay Bülbül, Gamze Saraçoğlu, Aslı Güler, Bihter Aida Pekin, Nevra Karaca, Ayça Sytmen, Nazlı Çetiner, Berrin Gönen, Elif Cığızoğlu, Ayşe Deniz Yeğin ve Zeynep Balaban.

Galatamoda’nın sınırları genişliyor

Festivalin ikinci ayağı 4-8 Haziran tarihleri arasında İstanbul’un ilk ekolojik alışveriş merkezi olan MEYDAN Ümraniye’de yapılacak. Galatamoda Haziran ortasında da şehir dışına çıkıyor. Adana’da yapılacak GalatamodaAdana, moda tasarımcılarımızın ürünlerinin ilk kez İstanbul dışında satışına olanak tanıyacak. GalatamodaAdana 13-15 Haziran tarihleri arasında M1 Meydan Adana’da gerçekleştirilecek.

MODA AJANS

Karl, Claudia ve şampanya

Karl Lagerfeld, ünlü şampanya markası Dom Perignon Oenotheque 95 için, 90’lı yıllara damgasını vuran Alman top model Claudia Schiffer’ı objektifinin karşısına geçirdi. Paris’te gerçekleşen çekimlerde "En sevdiğim içki ve en gözde modelimle bir arada çalışmaktan çok keyif alıyorum" diyen Lagerfeld’in zevki çektiği karelere de yansımış gördüğünüz gibi...

Bu kadını tanıdınız mı

"Kocamdan boşandım güzelleştim, neler kaybettiğini görsün" durumundan daha fazlası var şarkıcı Göksel’de. Güzelleşip serpilmekle kalmadı; makyajı, saçı, giyim kuşamı ve hali tavrıyla da kendini aştı. "Depresyondayım" diye ağlayan kızla bu moda canavarı seksi kadının aynı kişi olduğuna inanmak çok zor. Göksel’in metamorfozunda tasarımcı arkadaşı Emel Kurhan’ın (kardeşi Yaz ile birlikte Yazbukey’i yarattı) payı çok büyük.

Keyif veren ayakkabı

Alışveriş merkezlerinde ayakkabılarıyla paten kayan küçük kızları görür, acayip özenir ve hep merak ederdim. Tabanlarında paten olan bu ayakkabıları nereden alıyorlardı? Ve gerçekten göründüğü kadar eğlenceli miydi? Eğlence kısmını bilemiyorum ama bu tekerlekli ayakkabıların markası "e-rider"mış. 10 farklı model ve kırmızı, beyaz, pembe, gri, siyah renkleri olan ayakkabıların fiyatı 95 YTL. Evet, 40 numarası bile var.

Haftanın Kanatsız İlham Perisi

Ali McGraw

Şimdilerde kendini yogaya, reiki’ye vermiş diye duyduk. Gençliklerinde yönetim kurulu toplantılarında kendini paralayanlar ve ağır uyuşturucuları leblebi gibi yutanlar -kendi ifadeleriyle- "ışığı" bulduklarında yüzlerine anlamsız ve sıkıcı bir sakinlik oturur ya, Ali McGraw’da da biraz öyle olmuş. Oysa 70’li yılların sağ gösterip sol vuran yaramaz kızlarındandı. Asıl ününü bütün dünyaya mendil parçalatan "Aşk Hikayesi" filmiyle yaptıysa da, başta eşsiz Steve McQueen olmak üzere, yaşadığı yüksek voltajlı aşklarla da gündemi epeyce meşgul etti. "Aşk Hikayesi" filminden üzerine yapışan "Harvardlı mütevazı ve masum kız" görüntüsüyle birleştirdiği lüks hippi imajı pek çok insanı etkiledi. O dönemin şaşaalı güzellik anlayışına pek uymayan Ali McGraw ortadan ayırdığı upuzun saçları, kalın kaşları, esmer teni, makyajsız yüzü, sade halleri ve rahat kıyafetleriyle pek çok insanı etkiledi. Etkilemeye de devam ediyor...
Yazarın Tüm Yazıları