İstanbul'a böyle bir belediye başkanı arıyorum

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Fatih Belediye Başkanı Saadettin Tantan'ın Balat ve Fener Semtlerinin Rehabilitasyonu projesini bütün dünya destekliyor. İstanbul'un çokgen kültür mirasına sahip çıktığı için.

Semt sakinleri, bu canlanma hareketine binlerce imzalı bir bildirge ile katıldılar.

‘‘Biz buranın hem sahibi hem emanetçiyiz,’’ diyerek, medeniyetlerin kesişme noktası İstanbul'da yaşamanın önemini, kentlilik bilincini yansıttılar.

Avrupa Birliği, bu projeye başlangıç için 2 milyon ECU veriyor.

Fatih'te bir Restorasyon Okulu açılacak, bütün tarihi mekanlar, restorasyondan sonra halkın kullanımına sunulacak. Tarihi doku ile sosyal doku birleşecek.

Tantan'ın girişiminin, diğer belediyelere örnek olmasını diliyorum.

Saadettin Tantan, dün UNESCO 3000. Yıl çalışmalarına katılmak üzere, Valensiya (İspanya) şehrine gitti. Açılışını İspanya Kralı'nın yapacağı, Habitat 3000 olarak da nitelendirilen bu toplantıda, Tantan da bir konuşma yapacak. Kültür miraslarının, tarihi mekanların restorasyonu, canlandırılması ve bunların kullanıma sunulması en önemli gündem maddesi.

Balat ve Fener'de yaşayanların/oturanların, Kudüs Kilisesi'nde düzenlenen, UNESCO yetkililerinin katıldığı toplantıda okunan bildirgeden bir bölümü, bir hareketin semt sakinlerine mal oluşu açısından yayınlamayı uygun gördüm:

‘‘Biz aşağıda imzası bulunanlar, kendimizi 4 bin yıllık bu uygarlık kentinin kutsal hazine emanetçileri olarak görüyoruz.

Bu sokaklar ve evler sadece bizim değil, tüm insanlığın ortak hazinesidir. Bu eserlerin yalnızca sahipleri değil aynı zamanda emanetçileriyiz.’’

Tarihi bir bölgenin sorumluluğunu hissetmek, projenin gerçekleşmesi ve kabulü için en önemli husustur. Yaşadığımız yere yabancılaştığımız anda, oradan kopup gideriz. Terkedilmiş toprakların eriyişini görmek hüzün verir.

Camiler, sinagoglar, kiliseler, tekkeler, medreseler... Buralarda ibadet eden, bir arada yaşayan insanlar. Ancak böyle bir proje için, UNESCO, AB, Fransız Anadolu Araştırmaları Merkezi (IFEA) ve Fatih Belediyesi bir araya gelebilirdi.

Dünya kültür başkenti olma iddiamızın somut, inandırıcı bir çalışması bu proje.

***

BAŞKAN'la geziden önce, rehabilitasyon çalışmaları üzerine konuştuk.

Besteci, tarihçi Dimitri Kantemir'in (Kantemiroğlu) evi onarılacak.

Restorasyondan sonra, tarihi mekanların kapısına kilit vurulmayacak, eğitim amaçlı olarak kullanılacak.

Tescilli tarihi yapıların sahiplerine çok ucuz krediler verilecek. Hatta isterse o yapının sahibi çalışmalara katılacak.

İstedikleri nitelikte bir tarihi yapıda oturmalarının semt sakinlerini ne kadar mutlu edeceğini tahmin edebiliyorum.

Tantan, projelerinin gerçekleşmesi için bilim adamlarıyla, üniversiteyle işbirliği yapıyor.

Semt sakinlerine de, bilgisayarcılıktan halıcılığa kadar geniş bir iş alanı açılacak.

***

TANTAN, tarihi, kültürel dokuyu koruması, canlandırması açısından örnek bir başkan. Kültürle hayatı, geçmişle bugünü, tarihle medeniyeti birleştiren bu projeyi, bir İstanbullu olarak destekliyorum.













Yazarın Tüm Yazıları