İstanbul’un geri sayımlı gastronomi haritası

Son haftalarda pek sokağa çıkamadınız mı?

Haberin Devamı

Denk gelip de gözde semtlerde şöyle bir turlayamadınız mı? O zaman bildiğiniz, hatırladığınız ne varsa unutun. İstanbul’un hızına yetişmek namümkün, her yer yenilendi, her yer sil baştan. Kaçıranlar/geri kalanlar için hızlandırılmış bir aylık gastronomi turuna

Jamie’s Italian
- Kim gider? Öğle molası veren beyaz yakalılar / “Londra’daki’nin tadı yok” diye hava basmak isteyen ‘oradaydımcılar’, her yaştan Foursquare bağımlısı / her telden gördüm-görüldüm meraklısı....
- Nesi güzel? Yerel ürünlerle, gözünüzün önünde taze hazırlanan yemekler.
- Nesi kötü? Alt katı, üst katı, terası, kapalı alanı... Zorlu’da açılan Jamie’s Italian bütün dünyadakilerin en büyüğü. Belki de bu yüzden Londra’da veya başka şehirlerdeki sıcaklığı eksik, biraz AVM sterilliğinde.
- Ne tatmalıyım? Yaban trüf mantarlı rizotto.
- Sevdin mi? Levent Zorlu Center, (212) 353 68 08
- Sevmedin mi? İlle de İtalyan olsun diyenlere, Jamie’nin Italian’ına karşılık Zorlu’daki ikinci bir alternatif de Michael White’ın Morini’si. (212) 353 67 67

Haberin Devamı

And The Bar
- Kim gider? Emre Ergani’nin kemik kitlesi / Park Şamdan’ın sabit müdavimleri, Nişantaşı’nın sakinleri / dışarlıklı heyecanlılar, yeni mekan bağımlıları / “semtte kalayım” kolaycıları...
- Nesi güzel? 60, 70 ve 80’lerin müzikleri.
- Nesi kötü? Hedef kitle 35 yaş ve üzeri. E hani çıtırlar?
- Ne tatmalıyım? Masaya çökme, kurul bara, içki altı atıştırmalıklar ısmarla.
- Sevdin mi? Nişantaşı, (212) 225 07 10
- Sevmedin mi? City’s’de yazın harareti attığımız Limonata topladı tası tarağı Louis Vuitton’ın yanına kaşındı. (212) 219 65 30

Publico
- Kim gider? Asmalı-Karaköy-Galata gezginleri / keşif seven şehir kurtları, diğer alternatiflere yakın olmak isteyen sağlamcılar / İstiklal kalabalığından soyutlanmak isteyen mızmızlar, her yaştan house meraklısı, her telden Latino sevdalısı...
- Nesi güzel? Pub’ında başka, kulübünde başka müzik çalması.
- Nesi kötü? İnsanların hâlâ içerden çok, sokakta durmak istemesi
- Ne tatmalıyım? Dilli pane.
- Sevdin mi? Türel, (212) 245 40 28.
- Sevmedin mi? Tamam yine Lokal’den gidelim: Tünel meydanındaki Publico oldu, hemen yan sokkataki de kapandı bir haftaya kadar butik şarap ve çikolatacı oluyor ama adı belli değil.

Haberin Devamı

Duble
- Kim gider? Boğaz manzarasından sıkılıp Haliç’e çark edenler, şehrin libidosu tavan yapmış delikanlıları / en flörtöz kızları, aynı mekanlardan sıkılmış Asmalı müdavimleri / müdavim olacak yer arayan civar sakinleri...
- Nesi güzel? Neredeyse ana yemek olmaması bütün mönünün küçük mezelerden oluşması
- Nesi kötü? Modernleştireceğim diye bütün mezelerin biraz fazla ‘Ermenize’ edilmesi. Tarçın hepimiz severiz de bu kadarı fazla!
- Ne tatmalıyım? Pastırma turşusu ve Pers pilavı.
- Sevdin mi? Asmalımescit, (212) 244 01 88
- Sevmedin mi? Küçük porsiyonlardan ve paylaşmaktan hoşlananların Pera’daki ikinci adresi ‘bar food’ sunan Delicatessen Pera. (212) 244 84 55.

Haberin Devamı

Mums Karaköy
- Kim gider? Yenilik düşkünü nano-kaşifler / aceleci gurmeler, en körpesinden kent sevdalıları / olmuş bitmiş Beyoğlu ahkamkarları...
- Nesi güzel? Fransız Gecidinin tarihi atmosferinde, küçücük, turşucuk, sıcacık bir mekân.
- Nesi kötü? Ortam fazla samimi, kalkıp çay servisi yapasınız gelebilir.
- Ne tatmalıyım? Havuçlu kek.
- Sevdin mi? Karaköy, (212) 245 98 48.
- Sevmedin mi? Hemen komşusu Wom’u dene. O da yeni, o da sıfır kilometre (212) 706 07 00.

Son 3 ayda açılanlar
Tutulsun notlar, kesilsin kupürler, yapılsın programlar! Bunlar da son üç ayda olup bitenden aklınızda kalması gerekenler, görmeniz gereken yerler

- Modern Türk mutfağı sevenlere: Yeni Lokanta; Beyoğlu, (212) 292 25 50
- Meyhane’nin Fransız hali: Ma’na; Karaköy (212) 293 09 93
- Füzyon mutfak sevenlere: Ferahfeza; Karaköy (212) 243 51 54
- Et ve şarküteri düşkünlerine: Baltazar; Karaköy (212) 243 64 42
- Humuslu kalamar denemek isteyenlere: Aheste; Galata (212) 245 43 45
- Kebap sevenlere: Günaydın; Maçka (212) 258 12 03
- Alternatif arayan kahve tiryakilerine: Cup of Joy, Bebek (212) 263 00 06
- Dünyanın her yerinden farklı çaylar tatmak isteyenlere: Dem; Karaköy (212) 293 97 92
- Tencere yemeği ve Ege havası sevenlere: Naif, Tophane (212) 251 53 35
- Kebap sevenlere: Ali; Karaköy (212) 293 10 11
- Kokteyl ve manzara sevenlere: Grifin Haliç Karaköy (212) 293 10 11
- Alkent’in içinde biraz Karaköy bohemliği arayanlara Bej; Etiler (212) 352 84 07
- Hamburger sevdalılarına: Nusr’et N-Burger; Nişantaşı (212) 231 24 70
- İstanbul’da New York havası solumak isteyenlere: Junior Wolf; Şişhane’de Autoban’ın eski yeri.
- Rum evinde bistro keyfi sevenlere: Red House; Kadıköy (216) 336 06 52

Haberin Devamı

NE YİYECEĞİZ?

5 şeften beş tabak
-Şemsa Denizsel / Kantin: Yeni Lokanta’da dana kaburga. Islama ekmek üzerinde isot ve kimyonla servis ediliyor, tadı da sunumu da harika! 55 TL. (212) 292 25 50
-Emre Şen / Flamingo: Zuma’da Tuna Tataki. Mühürlenmiş orkinos, marine soğan ve çıtır sarımsak ve turp, düşününce 10 tane birden yiyebileceğim bir tabak. 26 TL. (212) 236 22 96.
-Cüneyd Asan / Günaydın: Beyti’de Beyti kebap. Kıvırcık ve kokusuz kuzu seçilmiş, yanında ıspanak beğendiyle süper olmuş. Ama pilavı daha iyi olabilirmiş. 54 TL. (212) 663 29 90.
-Civan Er / Yeni Lokanta: Meze by Lemon Tree’de acılı, ballı, bademli, kaymaklı muz. Bala ekledikleri biberin acısının muz ve kaymağa nasıl yakıştığına şaşıracaksınız. 15 TL. (212) 252 83 02.
-Murat Bozok / Mimolett:
Beşiktaş Four Seasons - Aqua Restaurant’ta Spaghetti Aglio. İtalyan bir aşçının sarımsak, maydonoz ve kum midyesiyle yaptığı bu basit ama leziz tabak beni bütün kış mutlu edecek. 55 TL. (212) 381 40 00.

Haberin Devamı

NEREYE GİDECEĞİZ?
5 işletmeciden 5 mekan
-Cem Mirap / Lucca: Akaretler
Akaretler Gile.
Modern Türk mutfağı uğraşlarını ve uygulamalarını gerçekten heyecan verici buluyorum. Bu kış da gözdelerimden biri.
-Indhira Taşpınar / Propaganda:
Galatasaray Indigo.
Bence sezonun en sıkı mekânlarından biri rakibimiz Indigo olacak. Hem Murat Uncuoğlu gibi resident DJ’leri hem de yurtdışı seçimleri çok başarılı.
-Emre Çapa / Minyon ve Duble
Taksim Changa.
Değişmezim. Yemekleri zaten hep yıkılıyor ama bu kış İstanbul’un en yaratıcı kokteyl mönülerinden birine sahipler.
-Emre Ergani / Jack Russell:
Nişantaşı Frankie.
Bu kışın en popüler yerlerinden biri tabii ki Frankie olacak. Kalabalığını ve yaş ortalamasını çok seviyorum.
-Levent Özçelik / Zelda Zonc
Tünel Publico
Hem konumu güzel ve düz ayak, hem müzikleri güzel hem de son derece sıcak bir havası var. Bu kış daha ne isteriz ki?

Eğlenecek yer bulamayan gönüllere
On İstanbul çare olabilir mi?

Gastronomi dünyasındaki bu hareketliliğe karşın İstanbul’un eğlence dünyasında yaprak kımıldamıyor desek yeri. Evet, Levent’in gösterişlisi Billionaire’den, Asmalı’nın sakini Bird’e, Taksim’in gediklisi Roxy’den Elmadağ’ın yakışıklısı Flamingo’ya kadar yazın kapananlar kapılarını kışa açtı. Evet, Tünel’deki Local isim değiştirip Publico oldu, Şişhane’deki Ablam artık kendine Hittpera diyor ama hayır; açılan kafe ve restoranlarla kıyaslandığında yeni eğlence yeri çok daha az, alternatifler mutat, mekanlar/müdavimler/tarzlar aynı, aynı aynı...
Gezi olayları Topçu Kışlası’nı topa tuttuğu gibi Beyoğlu’nun eğlence hayatını da tam 90’dan vurdu. Aralarında gösterilere destek vermiş olanlar da dahil, Bronx, Propaganda, Indigo, Nupera, Rehab, Babylon gibi mekânlar hep aynı dertten mustarip: Atılan her gaz bombasından sonra Beyoğlu’nun in-cin ligine sahhne olması.
Buna mukabil görece sakin yerlerde kalan Kuruçeşme Nomads, Emirgan La Boom, Teşvikiye Koridor, Ortaköy Kiki, bebek Tektekçi gibi kulüpler daha az kanlı, çok daha canlı.
Çare? Sarıgül değil tabii. Mesele gaz bombasıysa istikamet şehir dışı... Bütün bu hengamede neredeyse adını bile unuttuğumuz Maslak Venue’ye nur yağdı, Beyoğlu’nun marjinali X Large Club tası tarağı topladığı gibi oraya taşındı, yetmedi yanına bir de On İstanbul adında yeni bir kulüp açıldı.
Yüksek yüksek tavanlı, ferah ferah alanlı 1500 kişilik On İstanbul, eğlenecek yer bulamayan gönüllere 2019 nostaljisi yaşatır mı, bunu önümüzdeki birkaç hafta gösterecek. Şimdilik şu kadarını söyleyebilirim; iki hafta önceki açılış full çekti, o günden beridir de hiç fena gitmiyorlar.
“Merkezden/sahilden şaşmam, Maslak’ta işim ne?” diyene bir alternatif de Kuruçeşme Blackk’in yerine açılan Members olacak. Reina’ya, Sortie’yle kitleleri farklı ama müzik koordinatörlüğünü Doğuş Çabakçor’un yapacağı Members Nomads’la fena kapışacağa benzer.

VATANDAŞ TÜRKÇE EĞLEN

Türkçe müzik dinlemek için gaybar gaybar dolaşılan günler çook geride kaldı.
Dersaadet’in eğlence dünyasında en büyük kapışma Türkçe müzik yapan yerler arasında yaşanıyor. Cenk Eren’in Piyasa’sının, Özgür Aras’ın Ablam’ının kapanması Şişhane Zilly ve Nişantaşı Sess’e yaramıştı. Antalya’da bile şube açmaları bu tek tabanca halin avantajı. Ama rakipsizlik uzun sürmedi, Ablam Hittpera oldu, yetmezmiş gibi burnunun dibine, eski X Large’ın yerine, Özgür Aras destekli Stelyo Pipis mekânı Chanta geldi. Yılların Maçkalısı Scotch, Kurtuluş’un kaşarlısı Aztek durduğu yerde duruyor ama Sess ve Zilly’ye asıl kötü haber Ghetto’dan: MLekânı satın alan Cafe Pi grubu buranın üst katını İstanbul’un en İzmirli Türkçe kulübü haline getirmeye hazırlanıyor, aybaşı itibariyle emrinize amâde.

NEREDE DANSEDECEĞİZ?

Üç gece kuşundan bu kışın en hararetli pistleri

-İstanbul Life Yayın Yönetmeni Senem Bal Ay
Nupera
Rehab
Hittpera
Sess
Nomads
-Blogger Hazal Yılmaz:
Koridor
Aztek
Babylon Lounge
Fosil
Kiki
-Gazeteci Esin Övet:
Ulus 29
Hittpera
Anjelique
Propaganda
Rehab

İndir dinle, ezberle söyle

NEYLE EĞLENECEĞİZ?

5 DJ’den 5 parça
-Tarık Koray: Joey Negro - Again (Giom Remix). Groovy havasıyla herkesi kımıldatacak bir dans şarkısı
-BeeGee: Pleasurekraft present Got A Feeling (Bonton Remix) Parçanın adı üstünde, iyi hissettiriyor, dans ettiriyor, sürekli playlist’imde, çıkacağa da benzemiyor.
-Oben Budak: Ben Pearce - What I Might Do. Tarzınız ne olursa olsun bu seksi erkek vokali daha gecenin başında sizi dansa çağırıyor
-Jakuza: Breach - Everything you never had (feat. Andreya Triana). 80’li yılların house parçalarına göz kırpan bu şarkı bu kış listemden çıkmaz
-Doğuş Çabakçor: Gotsome ft. The Get Along Gang - Bassline. Seksi sözleri ve vokalleri bu kış herkesin diline yapışacak.

NE İÇECEĞİZ?

Miksolog Ertan Engin
-Bu kışın içkisi bütün dünyada fenomen haline gelen balon bardakta cin-tonik.
-Votkacılar korkmayın! taze meyve kabukları, çay ve başka bitkilerle dinlendirilmiş votka da revaçta.
-Fantezi peşinde koşanlar bitter soslarla tatlandırılmış vaiski kokteylleri ve Prosecco ile yapılan ‘spritzer’ gibi karışımlarla serinleyebilir.
-Ama sezonun asıl süprizi meşe fıçılarda bekletilmiş romlar.

Anadolu’da neler oluyor,geceler sabaha nasıl bağlanıyor?

ANKARA
ANKARA: İstanbullu Sess hız kesmek bilmiyor; Ankara şubelerini de dün Hilton’un içine açtılar. (312. 457 40 00) Açıldığı günden beri popülerliğini kaybetmeyen Umami Reşit Galip Caddesi’nde. (538. 073 50 60) Sakarya’daki Passage Pub, gecenin ilerleyen saatlerinde doluyor, bir doldu mu boşalmıyor. (312. 433 9799). Filistin Caddesi’ndeki Munki’de gecede birden fazla DJ sahne alıyor. (544. 406 07 06) Tunus Caddesi’nin şu sıralar en popüler mekânı La Bebe. (312. 466 23 23) Şehrin şu sıralar en popüler restoranı Divan Oteli’nin içindeki Niki. Et sevenler için Nusr’et ve Günaydın rekabeti başkentte de aynı şiddette sürüyor. İran Caddesi’ndeki Mezzaluna artık bir klasik ama Papermoon’un yerine açılan La Gioia ona sıkı bir rakip oldu. (312. 426 44 88)

İZMİR
İZMİR: İzmir’de bu yıl Gazi Kadınlar Sokağı iyice hareketlendi; Tren, (232. 463 87 36) Öküz, Radyo, Jackson’s gibi popüler mekânların sayısı 20’yi geçti. Yemekle eğlence arasında ara mekan olarak Yüzde 100 Kafe ve Nicci Lounge rakipsiz gibi (232. 463 00 11). Geceyi ilerletmek isteyenlere en iyi kulüp alternatifleri 1888 ve House 44. Onların Türkçe alternatifiyse Antalya’dan sonra geçen ay İzmir’de de şube açan Sess. Kış gelmesine rağmen Alaçatı hız kesmiyor, haftasonları İyi Pizza (232. 716 07 35) ve Göz Lounge tıklım tıklım partilere ev sahipliği yapıyor. Bu arada İyi Pizza Göstepe’de şube, Alsancak’ta bar açmaya hazırlanıyor. Alaturka sevenlerin adresi belli: Geçen yıl açılan ama kıvamını bu yıl bulan Meyhane Sisim (232. 463 69 87 ) ile ona Alsancak’ta rakip gelen Bade Meyhane.

ANTALYA
Antalya’nın İstanbul’dan ‘apartma’ cemiyet hayatı Fener Caddesi ve Eski Lara Yolu’nda akmaya/sabahlamaya devam ediyor: The House Cafe Antalya, Kitchenette, Big Chefs, Mid Point, Dükkan Burger, Sushico, Northshield’s... Burayı Antalya’nın Bebek ve Teşvikiyesi olarak düşünebilirsiniz. Antalya’nın İstanbul’a hediye ettiği Jolly Joker Balans’a karşılık, İstanbul’dan bildiğiniz duyduğunuz hangi marka varsa Antalya sosyetesi de orada. Geceler mutlaka The House Cafe’de başlıyor. Önüne dizilen lüks arabaları bir görseniz... Yemek ve lounge ve yemek saatini atlattıktan sonra istikamet canlı müzik: Sess, Soho, Chapel, Cece, Ally, Black Live ya da Uzaklar. (The House Cafe: 242. 324 86 96, Kitchenette 242. 324 13 24, Chapel 242. 334 44 33)

Yerel takıl, global düşün glokal eğlen

- Gece hayatının hızla pahalılaşmasının yanına trafik ve otopark sorununu ekleyince artık kentsel eğlencenin yerini yerel/mahalle eğlencesi alıyor. Herkes muhitinde takılacak ya da takılmak istediği mekanların semtine taşınacak. (İşletmeci Emre Ergani)
- Yerelleşme trendi öyle bir hal aldı ki bu da şefleri biraz tembelleşmeye, dünya tekniklerini es geçmelerine neden oldu. Bu yıl yerelleşme trendi devam edecek tabii ama sanki artık üstüne bir kat daha çıkılması gerekiyor. (Şef Murat Bozok)

Tanımadan gitme bilmeden deneme

AKLINDA OLSUN
- Bebek Tektekçi’ye gittiğinde müzik olmadan çılgınca dans eden insanlar göreceksin, şaşırma. Bu syaz Alaçatı’da başlattıkları Silent Disco’yu İstanbul’a taşıdılar. Herkese kulaklık dağıtılıyor, müzik yayını oradan yapılıyor.

CEBİNDE OLSUN

- Where Chefs Eat: Aralarında Mehmet Gürs ve Şemsa Denizsel’in de bulunduğu dünyaca ünlü 400 şefin favori lokantaları, “Keşke ben açsaydım” dedikleri mekanlar, gurme adresler. Dünyanın dört bir yanından 2300 adres şık ve pratik bir şekilde kategorize edilmiş. (iPhone uyumlu, 26.99 TL)
- Parla’s Istanbul: Gazeteci Katie Parla’nın ikinci evi bellediği İstanbul’a dair tuttuğu blog’lar yetmedi, bir de uygulama çıkardı. Temiz tasarımı ve sıcak fotoğraf kullanımıyla İstanbul’un alternatif yeme içme sahnesine dair hazırlanmış en hoş rehberlerden. (iPhone/iPad uyumlu, 5.49 TL)
- İstanbul Eats: Ansel Mullins ve Yigal Schleifer’dan İstanbul’un arka sokak lezzetlerine dair nefis bir güzelleme. (iPhone/Android uyumlu, 8.99 TL)

Yazarın Tüm Yazıları